Blog, Gastronomi

Masterchef Danilo Zanna’dan Masterclass

Masterchef programındaki jüri üyeliğiyle ve sempatik tavırlarıyla tüm Türkiye’nin beğenisini kazanan İtalyan Şef Danilo Zanna, Nişantaşı Üniversitesi Acunmedya Akademi Gastronomi bölümü öğrencileriyle Masterclass yaptı.

Danilo Zanna, profesyonel bir şef olarak kendi deneyimlerini ve bu mesleğin olmazsa olmazlarını öğrencilerle paylaşarak dersine başladı.

Masterclass’ta, yakın zamanda vefat eden tiramisunun mucidi Ado Campeol ansına tiramisu yapıldı. İtalyan mutfağının en ünlü tatlısının mucidi, Tiramisunun babası olarak kabul edilen Ado Campeol 93 yaşında 5 Kasım 2021’de vefat etti. Bu eşsiz tarif, izinden giden şeflere en büyük mirasıdır.

Şef, kökeni ve tarihi İtalya’ya dayanan bir tatlı olan Tiramisu yapımının püf noktalarını ve yapım aşamalarını kendi reçetesindeki sırlarıyla birlikte öğrencilerle paylaştı.

Uzun yıllardır beraber çalıştığı Pastry Şef Betül Mermer’i, alanında uzman, başarılı ve yaratıcı şeflerden biri olarak öğrencilere tanıtan Danilo Şef ve Betül Şef, Akademi öğrencileriyle birlikte Tiramisu yaptı.

Masterchef Danilo’dan Mükemmel bir Tiramisu’nun Sırları

İtalya’da en çok bilinen ve önem verilen tatlının Tiramisu olduğunu söyleyen Danilo Şef, “İtalya’nın farklı yerlerinde bambaşka lezzette tiramisu yiyebilirsiniz. Çok farklı tarifler var ve her şey orijinal olmak zorunda değildir, yeni tarifler de denenebilir.” dedi.

İlk yapılmaya başlandığı dönemden bu yana reçetesinde değişiklikler yapılan Tiramisu’nun tarihinden de bahseden Zanna, “Eski dönemlerde Mascarpone yoktu, Sabayon kullanılırdı. Bu da alkollü bir içecektir ve bununla birleştirerek yapılır. O dönemlerde kahve bile yoktu tarifte.” dedi.

Tiramisu isminin ortaya çıkışı ve kelime anlamı

“Tiramisu, al beni yukarı demek.Tam italyanca tercümesi budur.” diyerek çok fazla aşamalı bir tatlı olmadığını, çok küçük değişiklikler ve dokunuşlar yaparak bu reçeteyi oluşturduklarını anlatan Danilo Şef, alkol kullanmadıklarını, İtalya’da da bu tatlıda alkol kullanımının tercih edilmediğini söyledi. Kendisinin de alkolsuz yapmayı tercih ettiğini; alkolle yapılırsa alkolün kahvenin tadını bastıracağını da belirtti.

Tiramisu yapımında tatlının öncelikle Sabayon yani kedi dili diye ifade edilen kurabiyemsi zeminini yaparak bu kurabiyenin ıslanınca parçalanmamasının püf

noktası olduğunu söyledi. Betül Şef, öğrencilere Sabayon karışımının yapılışından sonra 160 derecelik fırında 12 dakika pişirilmesi gerektiğini anlattı.

“İyi bir Şefin yanında tecrübe edinmek sizin için çok önemli”

Danilo Şef, sektörde inanılmaz bir potansiyel ve yetenekler olduğunu vurgulayarak “Sizler de mezun olduğunuzda seçeceğiniz uzmanlık alanınızı iyi belirleyin ve ne istiyorsanız onu yapın. Herkesin kendi kararları ve tercihleri var. Mezun olduğunuzda her imkanı değerlendirin. Yurt dışında çalışma fırsatlarını değerlendirin. Bir gerçek var, bunu unutmayın; herkes Şef olamaz herkes Pastry Şef olamaz, yetenek alanınızı iyi seçin.” diyerek şeflik mesleğinde özellikle emek ve çok çalışmanın önemini vurguladı.

Ne kadar yanlışlarla ve başarısızlıklarla dolu olsa da tecrübenin çok değerli olduğunu ifade eden Danilo Şef, bu meslekteki kariyer fırsatlarının bolluğundan da bahsetti.

Danilo Şef “Yurt dışına açılmadan önce Türkiye’de gezin, araştırın ve tadın. Çok iyi lezzetler ve çok zengin bir mutfak var burada. İyi bir şefin yanında olmak sizi bambaşka yerlere götürebilir, inanılmaz bir değer katar.” dedi.

Öğrencilerle eğlenceli ve keyifli bir Masterclass gerçekleştirdiklerini söyleyen Danilo Zanna, şef adaylarının ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle okuldan uğurlandı.

Tiramisunun tarihine kısa bir baakış

Tiramisu, ana malzemesi Mascarpone peyniri ve çikolata olan bir İtalyan tatlısıdır. Tarifi birçok kek çeşidine ve diğer tatlılara adapte edilmiştir. Kökenleri, Veneto ve Firuli-Venezia Giulia’nın İtalyan bölgeleri arasında olması hala tartışma konusudur.

Tiramisu ile ilgili kökenler hakkındaki bilgilerin birçoğu bulunuşunun Treviso’daki “Le Beccherie” restoranında İtalya’nın Veneto bölgesine ve 1960’lara dek uzanmaktadır.