Blog, Dijital

Doğru İfadenin Minimal Hali: Sosyal Medya

Geleneksel medyanın handikaplarından hiçbirini taşımıyor. Maliyetli değil. Herhangi bir yerde bilgisayarı ya da telefonu olan herkes imkanlarından faydalanabilir. Kendinize bir dünya oluşturup o dünyadan takipçilerinize seslenebilir, içeriklerinize reklam alabilir, imkanlarınınız genişletebilir. Sosyal medyadan söz ediyoruz. Fırsatların eşitlendiği bu dünyada öne çıkmanın yolu kendini doğru ifade etmekten geçiyor. 

Dünyanın bir ucunda ilham aldığınız bir konuşma yattığınız yerde hayatınızı değiştirebilir. Küreselleşme üzerine düşünen bilim dünyası bile, bu kadarını tahmin etmemiştir. Peki herkesin benzer şanslara sahip olduğu milyonlarca kullanıcılı bir dünyada öne çıkmak nasıl mümkün olacak? Sosyal medyanın yaygınlaşması şans mı şanssızlık mı?

Aşırı rekabet yalnızca kullanıcılarla sınırlı değil. Markalar ve reklamlar bu yarışın öteki özneleri. Tüketiciler içerikleriyle öne çıkmaya çalışırken, markalar da kullanıcılarla etkileşime girmek ve görünür olmak için mücadele ediyor. 

Bu rekabet dünyasında ayakta kalmanın çok güç olduğunu düşünmeden önce, bu rekabetin kendi koşullarını da beraberinde getirdiğini bilmelisiniz. Sosyal medya başarı için özgünlük ve güvenirlilik gibi kriterler arayan bir dünya ve kendinizi doğru ifade ederseniz, başarıdan pay almamak için bir neden yok. 

Hedef belirleyin

Hedef belirlemek size muğlak gelebilir. Şöyle özetleyelim: 1 ay sonra takipçi sayımı arttıracağım. Bu bir hedef. Kısaca ölçülebilir, ulaşılabilir, zamana bağlı hedefleriniz olsun. Ve hedefinize ulaşır ulaşmaz yenisini belirlemeyi unutmayın. 

Önce “Neden buradayım ve ne istiyorum” sorusunu doğru sormalı sonrasında kendinizi zorlamayacak ancak çok basit de olmayacak hedefler bulmalısınız. Sosyal medya çabalarınıza somut bir amaç atamak, amaçsız bir şekilde paylaşım yapma tuzağından kaçınmanıza yardımcı olur.

Kitlenizi Tanımlayın

Hedeflerinizi ana hatlarıyla belirledikten sonra, hedef kitlenizi özetlemeniz gerekir. “Herkes” demekle bir kitle tanımlamış olmazsınız. Bunu belirlemek için kriterleriniz şu olabilir: 

-Aktif olduğunuz sosyal medya siteleri

-Gönderi planınız

-Yayınladığınız içerik türü

-Markanızın sesi

-Profillerinizdeki bilgiler

İnsan Olun

İnsan olun derken, düzgün davranın demiyoruz. Bir kurum olarak değil, bir insan olarak kendinizi tanımlayın. İleride bir markaya dönüştürmek isteseniz de şeffaf bir çağda, sizi tanımak isteyen insanlarla iletişim kurmanız gerektiğini unutmayın. İnsanlar şirketinizi daha kişisel bir düzeyde tanımak istiyor. Bugün pek çok kurumsal marka şakalar yapıyor ve takipçileriyle arkadaşları gibi konuşmaktan korkmuyor. Markalar bir zamanlar robotlar gibi ortaya çıktıkları için eleştirilirken, “bir insan” sosyal medya varlığı birçok takipçi arasında bir beklenti haline geldi.

Beauty blogger live streaming makeup review video online

Takipçilerinizle iletişim kurun 

Düzenli olarak sizinle ve içeriklerinizle etkileşime giren 100 takipçiye sahip olmak, sizi görmezden gelen 10.000’den sonsuz derecede daha değerlidir. Anında ilişki kurabilmek, iletişime hazır olmak sizi samimi kılar. Sosyal medya paylaşımlarınızda referans verdiğiniz kişilerden “@” kullanarak bahsedin, insanların sorularını yanıtlayın, sizden bahsettiklerinde bunu paylaşın. 

Takviminiz olsun 

Aynı günde benzer içerikler paylaşmak “pişti olmak” değildi. Sosyal medyada insanlar tutarlılık ararlar. Başka kullanıcıların paylaştığı özel günler sizin de takviminizde olmalı. Bu günleri görmezden gelmek samimiyetsizlik gibi algılanabileceği gibi eleştirilere de neden olabilir. Ayrıca içerik takvimi sizin paylaşımlarınızı düzene sokacaktır. Aynı içeriği tekrar etmekten kaçının ve özgün içeriklerle sosyal medyadaki varlığınızı sıcak tutun. 

Uyumlu olun

Sosyal medya “zorluk” sevmiyor. İnsanlara karşı uyumlu ve anlayışlı olun. Sizi zorladıkları durumlarda nezaketinizi koruyun, iletişimi kestiğiniz durumlarda bunun nedenlerini anlaşılır biçimde açıklayın. Karşınızdaki insan bunu anlamasa da diğer takipçileriniz nasıl bir iletişim kurduğunuza dikkat edecektir. 

Görsellerinizi iyi seçin 

Fotoğraf ve videonun etkisi aşikar. Facebook canlı video içeriklerinin diğer içeriklere göre 6 kat etkileşim aldığını belirtiyor. Twitterda metin tabanlı gönderilerden çok fotoğraf, grafik ve videolar paylaşılıyor. İyi haber şu, doğru görsel için çılgın ekipmanlara ya da bir  prodüksiyon bütçesine ihtiyacınız yok. Biraz yaratıcılık yeterli. Kimi zaman bir kamera arkası fotoğrafı bile yeterince ilgi çekiyor. Vlogların ne kadar popüler olduğunu hatırlayın.

Group of diverse people using their phones

Kendinizi iyi tanıtın 

Sosyal medyadaki varlığınız büyümeye başladığında da erişilebilir olun. Etkileşime geçmek isteyen herkes uzun bir prosedüre takılmadan size ulaşmak için bir tık uzağınızda olmalı. 

Aktif olun 

Etkin olmayan sosyal medya kötü bir görünümdür, sade ve basittir. Her gün yeni içerikle “görünmeniz” gerekir. Zaman ve enerjiden tasarruf etmek için her gün belli bir süre ayırarak içerik yayınlayabilirsiniz.