Dijital

Yapımcı Başak ABACIGİL SÖZERİ, Nişantaşı Üniversitesi Acunmedya Akademi’de…

Netflix’e Damga Vuran Dizilerden Fatma’nın Yapımcısı Başak ABACIGİL SÖZERİ, Acunmedya Akademi Öğrencileriyle Buluştu.

Netflix’in ünlü dizisi Fatma’nın yapımcısı ve İdea Film Creatives’in kurucusu Başak ABACIGİL SÖZERİ, Nişantaşı Üniversitesi Acunmedya Akademi öğrencileriyle bir araya gelerek onların sorularını cevapladı.

Başak ABACIGİL SÖZERİ, 1999 yılından beri 40 sinema filmi ve 20 televizyon dizisinde genel müdürlük, genel koordinatörlük, yapımcılık gibi birçok farklı görevleri üstlenerek İdea Film Creatives’i kurdu. İdea Film Creatives ekibiyle sinema, televizyon ve dijital platformlara yaratıcı ve özgün içerikler üretmeye devam ediyor.

Nişantaşı Ünivesitesi Acunmedya Akademi yönetim kurulu üyesi Gökhan  MUTLAY, değerli yapımcıyı takdim ederken disiplinli çalışma prensibine sahip olduğunu vurguladı.

SÖZERİ, kendi kariyer yolculuğundan bahsederek İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olduğunu söyledi. Kariyer yolculuğunun en başlarında bu bölümü kazandığını duyunca kendisini vazgeçirmeye çalışan lise öğretmenleri olduğunu fakat inandığı yolda yürümeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Öğrencilere buradaki eğitimlerden sonra ne olmak istediklerini sordu. Öğrencilere yapımcılık üzerine sorduğu sorular doğrultusunda onlardan aldığı cevaplar oldukça ilginç geldi. Kameraman, senarist, görsel seçici gibi alanları seçmek istediklerini belirten nokta atışı cevaplara şaşırdı. Kendi sınıf arkadaşlarının hep yönetmen olmak istediğini ve artık bu cevapların farklı olmasına çok mutlu olduğunu da ifade etti. Öğrencilerimiz ne istediklerini bilerek kariyer yolculuklarına devam ederken Nişantaşı Üniversitesi Acunmedya Akademi onları donanımlı bir şekilde mezun etmektedir.

Kendi projeleri arasında Netflix’in yoğun ilgi gören dizisi Fatma’nın ayrı bir yeri olduğunu da sözlerine ekledi. Fatma dizisi için ‘hayata dair bir şeyler söylüyor ve bir kadın başrol olması beni etkiliyor’ ifadelerini kullandı. Ünlü yapımcı, bu alanlarda da kadınların az sayıda olduğunu ve bunun yükselmesini istediğini dile getirdi. Bu sözleriyle özellikle hemcinsleri tarafından yoğun alkış aldı.

Etkinliğin sonunda ise Televizyon, Dijital ve Gastronomi bölümlerinden katılım sağlayan öğrencilerin merak ettiği tüm sorular Başak ABACIGİL SÖZERİ tarafından özenle cevaplandı. En çok yöneltilen sorulara aşağıda yer verilmiştir:

“Ben senarist olmak istiyorum. Bir senaristin yanında tecrübe kazanarak yolculuğuma devam etmek istiyorum. Bu konuda nasıl bir süreç izlemeliyim?”

“Bizim sektörde ne yazık ki bir tık şans faktörü de var. Senin doğru kişiyle buluşman gibi diyebiliriz. Benim geçmişimde dizi olmasaydı şimdi buralarda olur muydum bu bir soru işareti. Ama insan isteye isteye biraz o tarafa doğru da geliyor. Önce fikirlerini ortaya dök, insanlar bunu görsün. Onu gönderecek yerler illa ki bulunur. Senaryo yazarlığında şöyle bir durum da var; her zaman baştan sona senaryo yazmak zorunda değilsin. Burada fikir bence en önemli şey. Senin fikrin ne? Önce bunu sormak gerekiyor. Müthiş güzel diyalog yazıyor olabilirsin ama fikir bulamıyorsundur. Bunlar hepsi birbirinden ayrı şeyler. Önce senin kendi içinde bunları tartıp kararını vermen gerekiyor.”

“Kadın yapımcı olmanın size göre zorlukları var mı?”

“Kadın yapımcı olmanın bu sektöre has değil de genel olarak çalışma hayatında zorlukları var. Mesela qrkek egemen bir sektör olması, yöneticilerin çoğunun erkek olması gibi durumlar. Ya da anne olunca, anne olmanın getirdiği sorumluluklar var. Türkiye’de çok iyi kadın yönetici yapımcılar var. Senelerdir yapıyorlar bu işi. Ne yazık ki bizde yapımcı olacaksan paranın olması lazım, iş insanı da olman lazım. Çünkü bu parasal döngüleri yönetmek gerekiyor. Ben bunu pek istemiyorum, kreatif tarafa daha yakın olmak istiyorum ama mecbur süreç içerisinde bunlarla da ilgileniyorsun.”

“Yapımcılık yaparken en çok zorlandığınız şey nedir?”

“Yapımcı dediğin zaman beklenen bazı klişe kriterler vardır; korkusuz olacak, liderlik özelliği olacak, sonuç odaklı olacak. Benimse en çok zorlandığım şey duygusallığım. Ben ekibin en altından geldiğim için her zaman ekipçi bir yapımcıyım. O yüzden de en zorlandığım nokta insanlarla yaşadığım duygusal durumlar oluyor.”

“Aslında yapımcı olmak hep bir tetikte beklemeyi, hazır olmayı gerektiriyor. Herkes her durumla ilgili bütün olumsuz şeylerini size iletiyor. Her detayla senin ilgilenmen gerekiyor. Yemekten biri zehirlendiğinde de sen sorumlusun, o kişi o yemekten çok memnun kaldığında da. Tüm konuların sorumluluğu yapımcıya ait diyebiliriz. Bu süreçte yapım ekibinin o korumacı ve sahiplenici tavrı bence çok önemli.”