Meraktan Mesleğe
“Daha çok merak ve merak ettiğim şeyle ilgili ne yapabilirim arayışından geliyor. Yazmak özünde hep içimde olan bir şeydi ve sonucunda önce reklamcı oldum. Yazmayı hayal ettiğim bir gün olacak diye düşünürken, onun öyle olmadığını anladım. Bu yüzden önüme çıkan ilk fırsatta reklam yazarlığına atladım.
Yazdığım bir şeyin çekilmesi, set nedir, hayal ettiğin bir şeyin neye dönüşüyor onu gördüm. Çünkü sonuçlar senin hayal ettiğin gibi olamaz. Bu çeşitlilik sayesinde bir şey becerisi geliştirdim. Fazla set, farklı yönetmenle çalışmak, prodüksiyon, bütçeyle ilgili tecrübe edinme şansım oldu.”
Yaratıcı Yapımcılığın Yol Haritası
“Yaratıcı, yapımcılık uzun bir sürecin sonu, bir staj gibi ve başlangıçta bu title ile başlamıyorsunuz. Hedef olarak belirlerseniz, oraya ulaşırsınız. Ancak, sadece yazarlık hedefliyorsanız, o zaman durum farklıdır. Writers’ Room’dan başlamak lazım. Yaratıcı-yapımcı olup sonra showrunner olmak istiyorsanız, dünya çapındaki insanların backgrounduna baktığınızda, yazar odalarından geçiyor biraz.
Yazar odasında vakit geçirmek şarttır. Bir fikrin nasıl ortaya çıkarıldığı, karakterlerin tasarımı, senaryoya dönüşümü, olayların geliştirilmesi ve storyline’ların aktarılması önemlidir. Yazar odasında her departmanın kendi içinde hiyerarşisi vardır. Asistan olarak başlayıp, notlar alıyor, tretman yapıyor, hikayeye katkıda bulunuyor ve sahneler yazıyorsunuz. Sonra bir bölüm yazdırılıyor ve böyle gelişerek ana yazarlardan biri oluyorsunuz.”
“Showrunner, dizi veya şovun ‘patronu’ olarak tanımlanır ve bu, yazarların, yönetmenlerin ve castingin üzerindeki kontrol anlamına gelir. Onun görevi, projenin zaman ve imkanlar dahilinde kalmasını sağlamak ‘patronluk taslamak’ anlamında değil, yönlendirme yapmaktır. Dizinin veya şovun ‘Bible’ı, yani rehber kitabı, tüm ekibin sürekli başvurduğu bir kaynak olur.
Prodüksiyon aşamasına geçildiğinde, dijital platformlarda yapılan diziler, televizyon dizilerinden farklı olarak, seyirci tepkilerinden bağımsız olarak tamamlanır ve genellikle 8 bölümden oluşur. Yaratıcı-yapımcı olarak, bu süreci yöneten kişi olarak, tüm kreatif ve uygulama süreçlerinde merkezi bir rol oynar ve herkesin kendisine yönelmesi beklenir. Bu süreçlerin yönetimi, yaratıcı-yapımcının ve showrunner`ın sorumluluğunda olup, projenin bütünlüğünü ve akışını sağlamakla görevlidirler.”
Prodüksiyonda Yapay Zeka
“Prodüksiyon sürecinde, yapay zekanın kullanımı artık zorunlu hale gelmiş durumda. Özellikle, Pixar benzeri bir stüdyoda bir dizi yapımında gereken birçok 3D sanatçı, yazılımcı, motion capture teknolojileri ve diğer unsurlar bulunmaktadır ve yapay zeka, bu süreçleri kolaylaştırıyor ve daha verimli hale getiriyor.
Bu durum, evrimsel bir süreç ve bu süreçte insanların makinelere yerlerini bırakmaları gerekebilir.”