Dijital, Etkinlik

Yeni Nesil Medyada İçerik Üretimi

Türkiye’yi anlatan insan hikayeleri üzerinden yaratıcı kurgu ve müziklerle video içerikleri üreten Türkiye’nin öncü medya platformlarından StoryBox.co’nun Kurucusu Ceyhun Kuburlu ile “Yeni Nesil Medya” konulu MasterClass’ta bir araya geldik.

MasterClass’ta; teknolojik gelişmelerle birlikte değişen medyada tüketim alışkanlıklarını, medya içeriklerinin temelini oluşturan unsurlarını konuştuk.

Medyanın Dönüşümü

Geleneksel medya araçlarının yerini zamanla dijital platformlara bıraktığını ifade eden Kuburlu, bu dönüşüme uyum sağlayan medya kuruluşlarının varlıklarını devam ettirdiklerini belirtti.

“Dijital dönüşüm, medya sektöründe önemli bir değişimi beraberinde getirdi. Biz, bu dönüşümü doğrudan yaşayan bir nesiliz.

Eskiden gazeteler gerçekten de ‘gazete’ olarak adlandırılırdı. Plajlarda rüzgarla uçuşan gazeteleri görmek mümkündü. Bir milyon, hatta bazen bir buçuk milyon kadar gazete satılırdı. Berberlerde veya kahvehanelerde dağıtılan gazetelerle birlikte, totalde yedi milyona yakın kişiye ulaşılırdı.

Şimdi ise YouTube’da izlediğimiz programları, o zamanlar televizyonda yapardık ve bu programlar sabahlara kadar sürebilirdi

2008’de Twitter’ın çıkmasıyla birlikte haber anlayışı ve iletişimde önemli bir değişim yaşandı. Twitter’ın öne çıkan özelliği olan 140 karakterlik sınırlı mesajlar, haberlerin kısa ve öz şekilde paylaşılmasını sağladı. Bu durum, insanların hızlı ve özlü bilgilere olan ihtiyacını gösterdiği gibi geleneksel haber formatlarını da etkiledi.

2010 yılından sonra gazetelerdeki satışlar azalmaya başladı.

Bu süreçte, dijitalleşme konusunda Norveç, Almanya ve Amerika gibi ülkelere ziyaretlerde bulunduk ve eğitimler aldık.”

İçerik Üretiminde Video, Ses ve Hikayenin Önemi

Sosyal medyaya içerik üretmeye başlamadan önce sadece çekim denemeleri yaptıklarına dikkat çeken Kuburlu, “Başlangıçta sosyal medya içeriklerini çekmeye başladık, ancak nasıl çekeceğimizi ve sosyal medya hesaplarını nasıl yöneteceğimizi tam olarak bilmiyorduk. Bu süreçte, deneme yanılma yoluyla 6 ay boyunca sadece çekimler yaparak tecrübe kazandık. Ardından bir YouTube kanalı oluşturduk ve içerik oluşturmaya başladık.

Videolarımızda ses, hikâye ve içeriğe odaklandık ve her yüklediğimiz video milyonlarca izlenmeye başladı. 8 ay içerisinde hızla büyüdük ve daha sonra yatırımcılar almaya başladık.

Fark ettik ki YouTube’da herkes influencer olabilir. Ama biz influencer değildik ve Youtube’da gerçek bir medya kuruluşu olmadığının bilincindeydik.

YouTube bizimle bir toplantı yapmak istedi. YouTube’daki yetkililer bize, ‘Siz influencer değilsiniz. Videoyu siz çekiyorsunuz, hikâyeyi siz ayarlıyorsunuz, kapak tasarımınızı siz yapıyorsunuz. Bu şekilde uzun süre devam edemeyebilirsiniz’ dedi.

Bu öneriyle birlikte içeriklerimizi geliştirdik. Özellikle yemek tarifleri, seyahat belgeselleri ve eğlenceli hikayeler içeren içerikler ile geniş bir izleyici kitlesine hitap etmeye başladık. Ve zamanla yeni nesil medya kuruluşu olarak evrildik.”

Yapay Zekanın Sosyal Medyaya Etkisi

Medyanın tüketiminde görsel ve işitsel unsurların öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Kuburlu, yapay zekanın medya sektöründe büyük bir değişimi tetiklediğine dikkat çekti.

“Yapay zeka ile 2025-2030 yılları arası iş dünyasında büyük bir değişim yaşanması öngörülüyor.  Doğru kodlar ve sorularla yönlendirilen yapay zeka, içerik üretiminden tasarıma kadar birçok alanda etkili olacak. Biz de yapay zekayı içerik üretiminde kullanarak daha etkileyici ve kişiselleştirilmiş içerikler sunmayı hedefliyoruz. Böylece kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz.

Bu alandaki en önemli nokta, yapay zekanın doğru kullanılması ve insanların ihtiyaçlarına uygun içerikler üretilmesidir. Yapay zekanın hayatı kolaylaştıran bir araç olarak görülmesi ve kullanıcıların isteklerini anlayıp ona göre içerik üretmesi önemlidir.

Youtube’un algoritması zamanla çok değişti ve içerik üreticileri için düzenli paylaşılan ve izleyiciyi ekranda tutacak içerikler üretmek önemli hale geldi. Yapay zeka ile üretilen içeriklerde de merak uyandırmak ve izleyiciyi ekranda tutmak büyük önem taşıyor.

Medya sektörü sürekli değişiyor ve her zaman yeni şeyler öğrenmek ve uyum sağlamak gerekiyor. Önemli olan, yapacağınız işe karar verip, onu başarıyla gerçekleştirmek.

Yaşınızın veya tecrübenizin önemi olmadığını, önemli olanın hayallerinizi gerçekleştirebilmek için kararlılık ve öğrenmeye açıklık olmanız gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

Yeni İçerik Trendleri

Doğru bir yerde olmak kadar, doğru içerik üretmenin de önemli olduğunu ifade eden Kuburlu, “Sosyal medya, günümüzde medya tüketim alışkanlıklarını belirleyen önemli bir faktör haline geldi. Özellikle kısa ve ilgi çekici içeriklerin paylaşıldığı platformlar, genç izleyicilerin ve tüketicilerin dikkatini çekiyor. Bu nedenle medya şirketleri de sosyal medya platformlarında aktif olarak içerik üretimine yöneliyor ve izleyici kitlesini genişletmeyi hedefliyor.

İçerik üretiminde kararlılık ve süreklilik, başarıyı getiren önemli unsurlardan biridir.

Ancak unutmamak gerekir ki ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin, insanların güvenip takip ettiği isimler her zaman değerini korur.”

Odak ve Zaman Yönetimi

‘Zaman’ kavramının değerli olduğu bir dönemde olduğumuzu, odaklanma ve zaman yönetiminin medya sektöründe başarılı olmanın anahtarlarından biri olduğunu belirten Kuburlu, “İçerik üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri, izleyiciyi ekranda tutma süresidir. 5 yılda bu süre 20 saniyeden 7 saniyeye düşmüşse içerik üretiminde revizyon yapma zamanının geldiği anlaşılır. İçerik kalitesi, içeriğin tahtını sallayan bir kriterdir. İçerik kraldır ve doğru içerik üretenler her zaman başarıya ulaşır.

Bu nedenle içerik üretiminde odaklı ve düzenli bir şekilde ilerliyoruz, kullanıcıların ilgisini çekecek içerikleri ön planda tutuyoruz. Hem içerik kalitesini artırmak hem de zamanı verimli kullanmak adına sürekli olarak çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz ve geliştirme yolunda ilerliyoruz.

Sosyal medya platformlarının değişen trendlerini yakından takip ediyoruz. Kısa formatlı içeriklerin önemini kavrayarak YouTube Shorts gibi platformlarda 1-1,5 dakikalık dizilerle yeni trendleri belirliyoruz. TikTok gibi platformlar da medya tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor ve bu yönde içerik üretimine odaklanıyoruz. Bu platformlar üzerindeki başarımızı artırarak, geniş kitlelere ulaşmayı ve etkileşimi artırmayı hedefliyoruz.”

Bizimle bilgi ve deneyimlerini paylaşan Ceyhun Kuburlu’ya teşekkür ederiz.