Etkinlik, Televizyon

Tümay Özokur ile Medya ve Kariyer Yönetimi

Bu hafta Acunmedya Akademi`de ağırladığımız konuklarımızdan biri de Kariyer Yöneticisi ve Yazar Tümay Özokur`du. Kendisiyle “Kamera Arkası Tecrübeler” başlığı altında kariyer yönetimimizi en iyi nasıl yapabiliriz ve insan ilişkilerimizi nasıl daha  iyi bir hale getirebiliriz konularını konuştuk.


Hayat Benim İçin Bir Puzzle

Tümay Özokur iş seçenekleri konusunda oluşan sorunları kendi çevresinden örnekler vererek anlattı.

“Türkiye’deki bütün gençler gibi, ben de gençken kariyerimi doğru yönetemeyip kimya mühendisliği gibi bir meslekten mezun olmak durumunda kaldım. Altı senemi heba ettim o mesleğe.

Dolayısıyla doğru eş, doğru iş dediğimizde Türkiye’de herkes ya istemediği meslekte istemediği insanla evlenerek kimliklerini bulamayarak bir hayata imza atıyorlar. Umarım sizler hepiniz doğru yerde, doğru hayallerinizin peşinde giden arkadaşlarsınızdır. Çünkü sonrasından dönüş yapmak biraz zaman alıyor.

Şimdi bakıyorum hayatım hep insanları ya dizilerde ya da oyunculuk Akademimde  bir araya getirmek üzerine. Benden dolayı dostluk kuranlar, benden dolayı evlenenler var. Ben aslında puzzle’ın eksik parçalarını tamamlıyorum.  Çünkü hayat benim için bir puzzle.

Komando gibi Yetiştirilmek

Sektöre giriş maceralarını bizimle paylaşan Özokur: “Prodüksiyona ilk başladığımda yemek servisi de yaptık, masa da sildik, deterjan reklamı çekilecekti, çöp tenekelerini sırtımda da taşıdım, soğukta kar kış demeden titreyerek de çalıştım. Komando gibi yetişiyorduk yani… Müdürümüz “kırmızı başlı toplu iğne nerede satılıyor” dediğinde en aklımıza en az 5 dükkan adı gelmesi lazımdı”

Yapımcı İşin Kalbidir

Tümay Özokur sektördeki en zor işlerden birinin yapımcılık olduğunu söyleyerek “Arkadaşlar bence bir projenin ister reklam, ister sinema, ister dizi, bir projenin Tanrısı yapımcıdır. Hayal eder, insanları, yetenekleri bir araya getirir, finansmanı bulur, egoları yönetir. Yönetmenin de sorununu o çözer. Setçinin de sorununu o çözer. Oyuncunun da sorununu o çözer. Yapımcılık her seviyede problem çözme yeteneği gerektirir.“

Yokluğun İçinde Yaratmak

Daha sonra dergiciliğe başladım. Durmadan yazdım, yazmayı öğrendim. Renk ayırma, fotoğraf seçimi, matbaaya dair her şeyi öğrendim. İmkanlar çok kısıtlıydı, hatta yoktu. Yokluk içinde çabaladık ve yarattık.

Network Oluşturmak

Birçok iş dalında çalışmasının en büyük artısının ona network kazandırmak olduğunu  belirten Özokur; “Özellikle bu işi yapıyorsanız çalıştığınız her yerin size en büyük faydası öğrendiklerinizin yanı sıra network ağını oluşturmaktır. O dergide ünlülerle, bu radyo programında başka biriyle. Bana her çalıştığım kurum yepyeni dünyalar hediye etti. O yüzden her daim araştırmacı olun. İlk başlangıçta iş seçmeyin. Çünkü her işte mutlaka size fayda sağlayacak bir branş ya da insan hayatınıza dahil olacak. Onları kucaklayın. Bu çok önemli.“ dedi.

Hayatta En Kolay Şey Sıradan Biri Olmak

“Hangi mesleği seçerseniz seçin ne yaparsanız yapın. İstersen saçınla, istersen seçtiğin gözlükle, istersen gülüşünle. Ama insanların kafasında senin adını duydukları zaman akıllarına gelecek bir şey olsun. Mesela benim sloganlarımdan bir tanesi morun enerjisinde buluşalımdır. Herkes mor deyince mesela diyor ki senin yüzünden mor görsem bir şey alıyorum. Öteki diyor ki vallahi bunu sana aldım. Yani mor denince eşittir ben akla geliyorum. Bu da yine insanların kafasına böyle özellikle olmasa bile kendin olmakla karıştırdığın bir durum. O yüzden bence ilk önemli olan şey sıradan biri olmamak.”

Oyuncu olmak isteyen parmak kaldırsın

İşlerinin yanı sıra bir kitap yazdığını da belirten Tümay Özokur,

“Oyuncu olmak isteyen parmak kaldırsın diye bir kitap yazdım.

Bu kitapta ilk 100 sayfada, ne istediğimi, varoluş amacımı sorguluyorum. Hep öğrenmeye çalıştım ama öğrenirken de aynı zamanda öğrendiklerimin hepsini de öğretmeye çalıştım.”

Hayalini Doğru Kullanmak

“Kendimizle gerçeğimiz arasındaki fark ne kadar büyük olursa, bunu unutmayın, hayal kırıklığımız da o kadar büyük olacak. Şimdi ben yanlış eğitim sistemi sonucunda, kimya mühendisi olmuş olabilirim ama gerçekçi hayallerin peşinden giderek bugüne geldim. Hayali doğru kullanmak tam da bu.”

Mesleki Hastalık

Bir öğrencimizin “Kült dizilerden biri olan “Pis Yedili” dizisinin castını yaptınız, Kadir Doğulu, Eda Ece, Uraz Kaygılaroğlu ve diğer tüm oyuncular şu anda çok iyi yerlerdeler. Onları gördüğünüzde, dediniz mi, bunlar ileride çok iyi yerlerde olacaklar diye?” sorusuna Özokur tüm samimiyetiyle cevap verdi; “Ben herkese bu iyi oyuncu olur mu diye bakıyorum, ilerde bir yere gelebilecek bir cevher var mı diye inceliyorum. Bu mesleğin de hastalığı da bu.”

A’dan Z’ye Meslek Tüyoları

Akademimizde “Kamera Arkası Tecrübeler” konusuyla ağırladığımız Tümay Okur`a, bizleri sektöre hazırlamakta yardımcı olup engin tecrübelerini ve meslek tüyolarını hiç çekinmeden açıkça paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.