Sosyal Medyada Yol Haritası

11. Dönem Senfonico Marka Sınıfı etkinlikleri kapsamında; Merve Gerger, Yağmur Kaşkesik, Mustafa Köse, Hazal Ekimci ve Özge Eser konuklarımız oldu.
Sosyal Medya Stratejisi konu başlığı altında işlenen üç günlük ders maratonunda paylaştıklarını sizler için derledik.
Bir İletişim Aracı Olarak Sosyal Medya
Günümüzde markaların başarısı, sosyal medyadaki varlıkları ve ürettikleri içeriklerin kalitesiyle doğru orantılı ilerlemektedir.
Bu yüzden, doğru bir sosyal medya stratejisi oluşturmak, hedef kitleyle güçlü bir bağ kurmanın ve marka bilinirliğini artırmanın en etkili yollarından biridir.
Çünkü, sosyal medya; artık sadece bireylerin değil, markaların da güçlü bir iletişim aracı haline gelmiştir.
Sosyal Medyanın Dinamikleri
Sosyal medya yönetimi, yalnızca hesap açıp içerik paylaşmaktan ibaret değildir. Markaların hedeflerine ulaşmasını sağlayacak bir yol haritası oluşturulmalıdır. Sosyal medya stratejisi, markaların veya bireylerin platformlar üzerindeki varlıklarını bilinçli, planlı ve sonuç odaklı bir şekilde yönetmesini sağlayan bir yol haritasıdır.
Doğru bir sosyal medya stratejisi ile markalar; kendilerini daha iyi tanıtabilme, hedef kitlelerine ulaşabilme ve müşteri bağlılığı oluşturabilme gibi imkanlara sahip olabilmektedir.
Bunun için; doğru stratejiyi belirlemek, hedef kitleyi tanımak ve platformlara uygun içerikler üretmek gerekmektedir.
Strateji Oluşturmak
Bir sosyal medya stratejisi oluştururken bazı temel adımları göz önünde bulundurulmalıdır. Marka kimliğini ve hedef kitleyi tanımak, neyi temsil ettiğini bilmek, hangi mesajı ileteceğine karar vermek, verimli içerik üretmek için doğru platformu seçmek, kullanıcıların ilgisini çekmek için trendleri takip etmek, gelen etkileşimleri doğru analiz etmek; bu adımlar arasındadır.
Ama hepsinden önemlisi, düzenli ve planlı bir içerik takvimi oluşturmaktır. Tutarlı bir hesap yönetimi, birçok etkenin önüne geçecek kadar güçlüdür.
Sosyal Medyada Büyüme
Sosyal medyada büyüme stratejileri, genellikle iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar, organik büyüme ve reklam yoluyla büyümedir.
Değerli içerikler üretmek, hashtag stratejileri uygulamak ve düzenli paylaşım yapmak; organik büyümeyi destekleyici unsurlardır.
Öte yandan; özellikle yeni başlayan markalar için sponsorlu içerikler ve hedeflenmiş reklam kampanyaları ise oldukça etkilidir.
İdeal bir büyüme planı, organik ve reklam destekli stratejileri bir araya getiren dengeli bir yaklaşımdır.
Değişimi Takip Etmek
Günümüz dijital çağında, markaların hedef kitlelerine ulaşma şekilleri sürekli değişmektedir.
Dolayısıyla; içerik türlerini değiştirerek hangi formatın daha fazla etkileşim aldığını gözlemlemek gerekmektedir. Rakip markaların ve topluluk yönetiminin nasıl çalıştığını görmek için çeşitli testler yapmak da fazlasıyla önemlidir.
Markalar, genç nesillere hitap ederken, onların dilini ve mizah anlayışını göz önünde bulundurmalıdır.

Gen Z’yi Hedeflemek
Özellikle ‘Gen Z’ gibi dijitalle iç içe büyüyen bir nesil için etkili bir pazarlama stratejisi geliştirmek, doğru platformları seçmek ve dikkat çekici içerikler üretmek gerekmektedir.
Bunun için; viral içerikler takip edilmeli, kullanıcıların ulaşımını kolaylaştırmak için SEO odaklı reklamlar kullanılmalı, kullanıcılarla etkileşim kuracak seçenekler bulunmalı, merak uyandırıcı kampanyalara önem verilmelidir. Çünkü; “Word Of Mouth” Stratejisi, bunlarla işlemektedir.
Deneyimsel Pazarlama
Dizi ve sinema piyasasında dünya pazarını domine eden markalardan biri olan Netflix; popüler dizilerini tanıtmak için yalnızca sosyal medya reklamlarını değil, aynı zamanda deneyimsel pazarlama stratejilerini de kullanmaktadır.
Türkiye seçkisine dahil olan yerli üretim bir diziyi tanıtmak için; İstanbul’daki bir alışveriş merkezinde oluşturduğu etkileşimli deneyim alanı buna örnek teşkil etmektedir.
Kullanıcıların; labirent şeklinde tasarlanmış bir etkinlik alanına girerek, diziyle alakalı sorulara cevap verdiği, deneyimin sonunda ise ilişki uyum yüzdesinin belirlendiği ve sosyal medya paylaşımları için anında paylaşılabilir grafikler oluşturulduğu bu deneyim, epey etkili olmuştur.
Case Study Nedir?
Günümüz reklamcılık dünyasında, bir fikrin nasıl ortaya çıktığını, hangi içgörülere dayandığını ve nasıl hayata geçirildiğini anlatan en etkili yöntemlerden biri ‘case study’ videolarıdır. Genellikle iki dakika uzunluğunda olan bu videolar, bir reklam fikrinin başarı hikayesini özetlemektedir.
Case study videoları, özellikle yarışmalarda büyük bir rol oynamaktadır. Reklamcılık yarışmalarına başvuran ajanslar ve markalar, jüriye işlerini en net ve hızlı şekilde anlatabilmek için ‘case studyö formatını kullanmaktalardır. Bu sayede jüri, sadece iki dakika içinde projenin içeriğini, sürecini ve etkisini anlayabilmektedir.
Ancak, ‘case study’ videoları genellikle genel erişime açık olmamaktadır. Bunun nedeni, videoların sadece jüri için hazırlanıyor olmasıdır. Dolayısıyla, ajanslar ve markalar bu videoları sosyal medyada ya da web sitelerinde paylaşmamaktalardır.
Ödüllük Bir Fikir Nedir?
Bir fikrin yarışmalarda ödül kazanabilmesi için genellikle iki temel kriteri karşılaması gerekmektedir. Özünde basit ve anlatılması kolay olmalıdır. Ayrıca, insanları duygusal olarak etkileyecek bir güce sahip olmalıdır.
Reklamcılığın Yaratıcılığı
Reklamcılık, sadece ürünleri tanıtmak ya da satışı artırmak için yapılan bir çalışma değil, aynı zamanda insanları etkileyen, düşündüren ve bazen harekete geçiren yaratıcı fikirlerin sahnesidir.
Samsung, Burger King, Türkiye Futbol Federasyonu ve Avustralya Merkez Darphanesi gibi farklı markaların ilham verici projeleri; buna örnek gösterilebilmektedir.
Reklam Mantığını Tersine Çevirmek
Geleneksel reklamcılığın en büyük sorunlarından biri, özellikle genç kitlelerin reklamları izlemeye pek istekli olmamasıdır. Samsung ise, Avustralya’da Galaxy Z Flip 4’ü tanıtmak için tersine bir mekanik kurarak kullanıcıları reklamın peşinden koşturmaya yönlendirmiştir.
Bu kampanya kapsamında; sadece belirli bir algoritma davranışı sergileyen kullanıcılara özel bir reklam sunulmuştur. Kullanıcılar, bu özel reklama erişebilmek için Samsung hakkında daha fazla arama yapmaya ve içerik izlemeye başlamaya itilmiştir. Böylece hem satışlar %34 artmış hem de Samsung, reklam tüketimini zorla değil, eğlenceli bir şekilde teşvik etmiş olmuştur.
Bu kampanya, insanların reklamı pasif bir şekilde tüketmesinden ziyade, onun peşinden koşmasını sağlama fikrini sektöre kazandırarak büyük bir inovasyon sunmuştur.
Oyun Dünyasının Potansiyeli
Fast-food markaları, hedef kitleleriyle doğrudan etkileşim kurabilmek için yenilikçi yöntemlere yönelmektelerdir. Burger King; Brezilya’da, oyuncuların dikkatini çekmek için oyun sıralamalarını fast-food ile ilişkilendiren bir strateji geliştirmiştir.
Meşhur oyunların sıralama ekranlarında, Whopper menüsüne benzeyen bir sıralama oluşturan oyunculara ücretsiz Burger King menüsü verilmesiyle ilerleyen bu kampanyada; oyuncular, oyunu kazanmak yerine, sıralamada Whopper oluşturmak için yarışmışlardır ve sonuçta 40 bin kişi bu kampanyaya katılmıştır.
Bu kampanya, markaların oyuncularla nasıl daha organik ve eğlenceli şekilde etkileşime geçebileceğinin harika bir örneği olmuştur.
Reklamcılığın Geleceği Yaratıcılıktır
Bu ve benzeri kampanyalar; reklamcılığın yalnızca bir ürün tanıtımı aracı olmadığını, aynı zamanda insan davranışlarını yönlendiren, içgörüleri merkeze alan ve bazen toplumsal fayda sağlayan bir alan olduğunu göstermektedir. Tersine düşünme, etkileşim yaratma, oyunlaştırma gibi etkenlerle verim arttırmanın mümkün olduğunun örnekleridir.
Reklamcılık dünyası sürekli değişmektedir. Ancak değişmeyen tek şey, iyi bir içgörüye dayalı güçlü bir fikrin her zaman kazanan olacağı gerçeğidir.
Merve Gerger, Yağmur Kaşkesik, Mustafa Köse, Hazal Ekimci ve Özge Eser’e; paylaştıkları değerli bilgiler için teşekkür ederiz.
Editör: Dilara Peksaygılı
