Emre Oskay ile yapımcı ve yatırımcılar için bir filmin öneminden, yeni nesil teknolojilerin sinema dünyasına sağladığı katkılardan, ayrıca kitlenin izlenme oranlarına etkilerinden konuştuk.
Sinema Aşığıyım
Emre Oskay, esnaf bir aileden gelmesi ve ticaret ile olan iyi ilişkisi sayesinde 5 yaşından beri para kazandığını söyledi. Sinemaya olan tutkusundan dolayı sinemayı ticarete dönüştürebileceği bir meslek okumak istediğini, bu yüzden Radyo, Sinema ve Televizyon okuduğundan bahsetti.
“Kendi üniversitemde sinema kulübü kurdum çeşitli organizasyon ve aktiviteler hazırladım, sektörü öğrenme aşkı ile sektördeki insanlara ulaşmaya çalıştım.”
İlk Sinema Deneyimim
“Üniversiteden mezun olmadan ilk filmimde çalışmaya başladım. Özen Film’de staj yaptım. Mezun olduktan sonra sinema filmi yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu’nun 2010 İsviçre Locarno Uluslararası Film Festivali Altın Leopar adayı ‘Saç’ adlı sinema filminde yapım sorumlusu olarak görev aldım ve böylelikle sektöre girmiş oldum.
Yönetmen Derviş Zaim’in Antalya Film Festivali En iyi Yönetmen ve En İyi Kurgu Ödülü alan ‘Gölgeler ve Suretler’ filminde uygulayıcı yapımcı oldum ve kendi ekibimin kurulmasına müsaade edildi, benim için onur verici bir olaydı.”
Film Seçiminde Odak Nokta
“Bir film seçerken odaklanılması gereken asıl nokta, hikayenin kendisi ve bu hikayenin izleyiciyi nasıl bir yolculuğa çıkaracağıdır. Her film, benzersiz bir yolculuğa sahiptir ve her birinin farklı bir etkisi vardır. Üretim sürecinden keyif alıyorum ve ticari filmlerin yanı sıra, platformların talepleri doğrultusunda bağımsız filmler dışında ana akım filmler de üretmenin önemli olduğuna inanıyorum.”
Emre Oskay, yurtdışında kullanımı artan “VR Sistem ve Sanal Stüdyoların” Türkiye’de kullanılması gerektiğini ve bunun için çalışmalara başladıklarını anlattı. Teknoloji yatırımı yapmanın kolay fakat bilgi birikimine ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden yurt dışından profesyonelleri Türkiye’ye getirerek uygulamanın daha ciddi bir kazanım sağlayacağından bahsetti.
“Barış Manço, Huzursuzluk, Serenad, Huysuz Virjin gibi düşündüğümüz büyük projelerimiz var ve bu projelerin prodüksiyon bütçeleri çok büyük ve zaman yönetimi için, o teknolojilere ihtiyacımız oluyor.”
Yatırımcı ve Yapımcının Gözünden Film Üretmek
“Yatırımcılar için bir film projesine yapılan yatırımın geri dönüşü ve bu dönüşün sektördeki sirkülasyona etkisi önemlidir. Bu nedenle yatırımcılar, yeni filmlere aktarılacak potansiyel getirileri göz önünde bulundurarak yatırım yaparken daha dikkatli bir yaklaşım sergilerler.
Öte yandan yapımcılar için film üretmek, yeni yeteneklere ve fikirlere destek vermek, bu fikirleri filmleştirmek ve sektöre yenilikler katmak önemlidir. Her iki bakış açısı da hikayenin bütçeye olan katkısını göz önünde bulundurarak projelerini şekillendirirler.”
Kitleye Film Yapılıyor
“Film yapımcıları genellikle bir film projesine başlarken hedef kitlelerini belirler ve bu kitleye uygun içerik oluşturmayı amaçlar. Bizim de uzun süredir üzerinde çalıştığımız ‘Güneşi Söndürmem Gerek’ adlı filmimiz nihayet vizyona girdi. Projeyi hayata geçirme sebebimiz, zaten var olan bir izleyici kitlesine sahip olmasıydı. Ancak genç izleyicilere de hitap edebileceğini düşünerek bu yola çıktık.
Acunmedya Akademi Öğrencilerine Tavsiye
“Projenizi oluştururken hedef kitlenizi iyi belirlemeye ve onların beklentilerini dikkate almaya özen gösterin. Yatırımcıları projenize ikna etmek için detaylı bir iş planı ve kapsamlı bir bütçe sunun. İş birliği yapacağınız ekip ve oyuncu seçimlerinde de titiz davranarak projenizin kalitesini artırın.”