Dijital, Etkinlik

Performans Pazarlamada Google ve Meta Gücü

Joykek reklam ajansı Co – Founder Faruk Toprak, Google ve Meta Ağırlıklı Performans Pazarlama başlıklı bir Masterclass’ta konuğumuzdu.

Faruk Toprağın Masterclass’ta yazdıklarını sizler için derledik.

Optimizasyon Nedir

Optimizasyon aslında “iyileştirmek” demektir. Reklam iyileştirmesi, kampanya optimizasyonu, anahtar kelime web sitesi, mobil uygulama, ürün sayfası kısacası optimizasyon, her alanda daha iyiye ulaşmak için yapılan düzenleme ve iyileştirme çalışmasıdır.

Hangi şeyin daha başarılı olduğunu bulalım, hangisinin başarısız olduğunu belirleyelim. Başarısız olanı iyileştirerek daha iyi hale getirelim.

Remarketing Stratejisi

Trendyol’da bir ürüne bakıyoruz. Örneğin, bir ürün inceledik. Trendyol’dan çıkıp Instagram’a girdiğimizde, karşımıza ürünler ve benzerleri çıkıyor. Eğer sepete eklediğimiz bir ürün varsa, o ürünü spesifik olarak sürekli görüyoruz. Peki, bu nasıl mümkün oluyor? Trendyol’un kurmuş olduğu kodlar ve ürün katalogları sayesinde bu gerçekleşiyor. Bu, çok etkili bir pazarlama yöntemidir. Üzerine birçok strateji planlanabilir.

Reklam Metinlerinin Gücü

Reklam metin yazarlığı ve etkili ilanlar oluşturma, aslında daha çok Google gibi platformların odak noktasıdır. Bu konu tüm alanlarda geçerli olsa da, özellikle Google ve diğer dijital kanallarda alaka düzeyi büyük önem taşır. Reklam metin yazarlığı yaparken dikkat etmemiz gereken bazı temel unsurlar vardır. İmla kuralları dışında, reklamın öncelikle anahtar kelimelerle, tanıtılan ürün veya hizmetle doğrudan alakalı olması gerekir. Bu alakayı sağladıktan sonra asıl hedef, etkili bir reklam oluşturmaktır. Etkili bir reklam ne anlama gelir? Etkili bir reklam, karşı taraf üzerinde bir etki bırakmayı başarabilen bir metindir. Bu etki; okuyucuyu inandırmak, ikna etmek ya da harekete geçirmek şeklinde olabilir.

Reklam Tıklamaları

Google, reklamları yalnızca göstermekle para kazanmaz; reklamlara tıklanmasıyla gelir elde eder. Bu nedenle, Google hangi reklamın daha fazla tıklama aldığını tespit eder ve o reklamı üst sıralarda gösterir.

Hedefleme Stratejileri

Hedefleme stratejilerinde, aslında neler yapabileceğimizi net bir şekilde görebiliyoruz. Bu bağlamda, Google reklamlarıyla kendi sınırlarımızı bilmek oldukça önemlidir. Karşınıza bir proje ya da bir müşteri geldiğinde, bunu etkili bir şekilde pazarlayabilmek için öncelikle neler yapabileceğinizi kafanızda netleştirmeniz gerekir. İşte bu noktada hedefleme stratejileri devreye girer ve başarınızı şekillendirir.

Google ve Meta Arasındaki Hedefleme Farkları

Bir iç sayfada, Google ve Meta arasındaki temel fark nedir? En büyük fark, hedefleme kapasitesidir. Meta, en uç noktaya kadar detaylı hedefleme yapabilmenize olanak tanır. Bunun sebebi, en fazla bilgiyi Google’a değil, Meta’ya vermemizdir.Google, kim olduğumuzu Chrome tarayıcısındaki aramalarımız ve geçmişimiz üzerinden belirler. Ancak Meta, kim olduğumuzu, ona doğrudan verdiğimiz bilgilerle çok daha net bir şekilde bilir. Bu nedenle,Google ve Meta arasındaki en büyük fark, hedefleme stratejilerindedir. Meta’da daha detaylı ve kesin hedefleme yapabilirken, Google’da bu kadar derinlemesine bir hedefleme mümkün değildir.

Faruk Toprağa Paylaştıkları için teşekkür ederiz.

Editör: Esin Gökbudak