Melek Kara Kimdir?
Melek Kara: “Türkiye’deki Multi Channel Network (MTN) ağı altında, Youtube’daki para kazanma modeliyle içerik yönetimine 15 sene önce başladım. TRT’nin yeni Platformu ‘tabii’ platformunun dijital telif hakkı kapsamında para kazandırma modeliyle YouTube’ta ve Facebook’ta içerik yöneticiliğini yapıyorum.”
Content ID ve CTR Nedir?
Melek Kara: “Content ID dediğimiz sistem, bir nevi parmak izi sistemi. Biz buna kendi aramızda “fingerprint” da diyoruz. YouTube’da içeriklerimizi yüklediğimizde bir “aset” yaratıyoruz ve bunun aynısını yükleyen kullanıcılar olduğunda, izlemesi için o içeriğin görsel ve işitsel unsurlarını tarayarak bir parmak izi oluşturuyoruz. Buna da “Content ID” deniyor. İçeriğin kimliği aslında “Content ID” terimiyle ifade edilir, fakat YouTube terminolojisinde “CID” olarak da kullanan bulunuyor.
Tıklama oranına “CTR” diyoruz. CTR ne kadar yüksek olursa, kanalınızın performans değerlendirmesi ve önerilen video trafiği de o kadar yüksek olur.”
YouTube Stüdyo ve Dashboard: İçerik Yönetimi ve Performans İzleme
Melek Kara: “YouTube’da kendi kanalınızı oluşturduktan ve video paylaştıktan sonra kendi avatarınız oluşuyor. Oraya bastığınızda Youtube Stüdyo’ya geçiyorsunuz. “Dashboard” dediğimiz yerde birçok şeyi görebiliyorsunuz. Yukarı doğru okları gördüğünüz zaman, bu güzel bir şey. Yani grafiğiniz iyiye gidiyor anlamına gelir. En çok izlenen videolarınızı da burada gösterir. Ayrıca toplam abone sayısına da ulaştığınızı belirtir. Eğer kanalınıza telif uyarısı veya topluluk ihlali gibi bir uyarı geldiyse, bu da burada görüntülenir. Kanalınızda bir uyarı bulunuyor demektir.”
“En Önemli Şey Kanalınızın Hangi Ülkede Olduğunu Seçmeniz”
Melek Kara: “Bir Youtube kanalı oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, kanalın ülke tercihidir. Ayrıca kanal içeriğini dilinize göre ayarlamanız da oldukça önemli. Örneğin, ben Türkçe içerik üretiyorum ve Türkiye’yi hedef alıyorum. Bu sebeple içeriklerimin Türkiye trendlerine uygun olmasını istiyorum. Bu amacı gerçekleştirmek için kanal ülkesini mutlaka Türkiye olarak belirlemem gerekiyor. Eğer İngilizce içerik üretiyorsanız ve Amerika pazarını hedefliyorsanız, kanalınızı Amerika olarak seçmek ve videolarınızın dilini, başlıklarını ve açıklamalarını İngilizce olarak ayarlamanız gerekiyor. Hani diyorlar ya, Amerika’dan açarsam daha çok para kazanırım onun bununla ilgisi var.”
TV Dizisi Kanalınız İçin Etkili Anahtar Kelimeleri Belirleme ve Varsayılan Yükleme Ayarları Kullanma
Melek Kara: “Eğer kanalın TV dizisi ise, “TV dizisi izle”, “Full dizi izle” gibi kelimeleri Google Trends gibi kaynaklardan bakarak, diziyle ilişkili anahtar kelimeler bulabilirsin. Örneğin, “Masumlar Apartmanı” dizisi için en çok aranan kelimeleri bulup, kanalınızın anahtar kelimelerini bu trendlere göre ayarlayabilirsin. Bu şekilde, her seferinde uzun açıklamalar yazmak zorunda kalmazsınız.
Bir de varsayılan yüklemelerimiz var. Peki bu ne demek? Bir kanala bir içeriği attığınız zaman, defalt içeride bir açıklama ve etiketler geliyor arkadaşlar. Bunu baştan kurgularsanız her defasında uzun uzun şeyler yazmanıza gerek kalmaz. Biz genellikle burada video özetini, izleme linkini ve sosyal medya hesaplarını paylaşırız. Ayrıca, video gizliliğini de ayarlarız. Biz TV içerik yayıncıları hep videolarımızı “Private” yükleriz. Çünkü yanlışlıkla sizlere televizyonda daha yayınlamayan bir içeriği gösterebiliriz. Eğer böyle çok özel içerikler yüklüyorsanız, hiç risk almayın. “Upload, default” ayarlarınızı kanalda her zaman “Private” yapın, geçin.”
Melek Kara: “Settings” kısmından kanalınıza başka yöneticiler eklemek istediğinizde “İzinler” kısmına geliyorsunuz ve sizi Google sayfasına yönlendiriyor. Buradan, Google hesaplarını kullanarak diğer kişileri ekleyebilirsiniz. Ancak bu kişilerin YouTube’a kayıtlı olmaları ve mail adresleriyle eklenmeleri gerekiyor. Örneğin, kanala herhangi bir yönetici eklemeden, fanlarımla anlaştım ben, özellikle küçük çocuklarla. Mesela, yorumlarımı kontrol etsinler. Küfür varsa silsinler. Ayrıca, orada zaten bir küfürlü kelimeler listesi bulunuyor. Klasik sosyal medya yönetimi gerekliliklerine benzer şekilde, bu kişileri sadece “Yorum moderatörü” olarak ekleyebiliyorsunuz. Bunun için de YouTube kanal kullanıcı adını almanız gerekiyor. Yani, bu kişilerin YouTube’da kayıtlı olması gerekiyor.
Yine “Settings” kısmından, “Upload Default Ayarları” bölümünde açıklamalar, video gizliliği ve video etiketleri gibi seçenekler bulunuyor. Bu etiketler, kanal etiketleri değil, video etiketleridir. Google Trends veya Keyword Generator gibi web siteleri aracılığıyla içeriğinize en uygun ve en çok aranan kelimeleri bulabilirsiniz. Bu alanların mutlaka dolu olmasını öneririm. Ancak önemli bir nokta var, içeriğinizle ilişkili olmayan kelimeleri kullanmamalısınız. “Tıklama alırım” gibi yaklaşımlardan kaçının. Zira Youtube, clickbait olduğunu fark ettiği anda, topluluk kurallarına aykırı davranışı nedeniyle kanalınıza Strike adı verilen bir uyarı gönderebilir. Üç Strike almanız durumunda kanalınız kapanır.
Bazı safe durumlar da var. 3 yaş altı çocukları şok etmeyecek şekilde bir dil ve görüntü kullanmanız gerekiyor. Çünkü, bu dünya biliyorsunuz her yaştan insana açık. O yüzden o kısımlara da yine dikkat ederek bunları böyle bir bütün olarak kafanızda şekillendirmeye çalışın.”
SEO ve Benzersiz İçerik Oluşturma
Melek Kara: “Video açıklamalarını hiçbir zaman boş bırakmıyoruz. Mutlaka ilk satırlara başlığın içinde geçen bir açıklama eklemeye çalışıyoruz. Çünkü izlenme sayıları, önerilen videolar ve tıklama oranlarını etkileyen faktörlerden biri SEO’dur. Google’ın kendi bir SEO sistemi bulunuyor ve içeriğinizin bu SEO’ya uygun şekilde düzenlenmesi çok önemli. Bu içeriğin benzersiz ve özgün olduğunu gösterebilmek için, her bir açıklamanın farklı ve eşsiz olması gerekiyor. Aynı şekilde etiketleriniz de benzersiz olmalı.”
Reklam Ayarları
Videolarda reklam ayarlarını da biz yapıyoruz. İçinde kaç tane reklamın çıkacağı ve hangi aralıklarla çıkacağı gibi detayları istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz, belirli bir dakikada reklam eklemek veya pozisyonunu ayarlamak gibi. “Ad Breaks” olarak adlandırılan reklam dakikalarını belirleyerek videonun uygun anlarında reklamların çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu reklamlar videonun can alıcı noktalarında belirlediğiniz dakikalar arasında yer alması gerekiyor. Bu ayarlamaları yaparak, bir kanal yöneticisi olarak (channel manager) önemli bir rol üstlenmiş oluyorsunuz.
Telif Hakları
Melek Kara: “Biz TV yayıncıları, bir eseri kullandığımızda, bu eserler genellikle bir şarkı sözü yazarı, besteci ve dağıtımcı tarafından oluşturulmuş içeriklerdir. Bu eserlerin hak sahiplerine belirli bir ücret ödeyerek kullanım izni alırız ve bu izinleri içeren bir muvafakatname alırız. Bu muvafakatnamelerde genellikle “YouTube, Dailymotion, Facebook gibi platformlarda kullanıma izin veriyorum” gibi ifadeler bulunuyor. Eğer telif hakkı ihlali nedeniyle bir uyarı alırsak, hangi telif hakkı sahibinden geldiğini kontrol ederiz. Örneğin, Sony Müzikten bir telif uyarısı aldıysak, Sony Müzik’e muvafakatnamemizi göndererek telifi geri çekmelerini isteriz. Bu süreç genellikle hızlı ilerler ve hak sahipleri telifi hızlıca geri çeker.”
Telif Hakkı Bildirimi Gönderme
Sizin içeriğinizi kullanan insanlara, kurumsal olmak zorunda değilsiniz. Bireysel olarak da, mutlaka telefon numaranızı, posta kodunuzu, adresinizi, isminizi ve soyisminizi tam olarak yazmanız gerekiyor. Bu bilgileri eksiksiz sağladığınızda, içeriğinizi kullanan veya yüzünüzü kullanmış olsa bile istediğiniz bir içeriği kaldırtabilirsiniz. Eğer karşı taraf itiraz ederse, durum çekişmeli hale gelebilir ve mahkeme aşamasına kadar ilerleyebilir. Bu süreç kolay kolay olmasa da, olursa da haklı çıkarsanız mahkemede, karşı taraf o içeriği bir daha geri açtıramaz.