Pazarlama ve İletişimin Temelleri
Etkili pazarlama iletişiminin nasıl yapılacağının temelini anlatan Gözde Rana Yılmaz, “Pazarlama bir iletişim formülüdür. Güçlü bir pazarlama stratejisine sahip olmak için kim, kime, ne ve nasıl sorularına cevap bulmalısınız.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunuyor. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve dönüttür. Bizim bir mesajımız var ve alıcımıza göre mesajı şekillendirmemiz gerekiyor. Doğru kanaldan mesajı iletebilmemiz için de alıcımızın ilgi alanlarına, demografik özelliklerine vb hâkim olmalıyız. Biz mesajımızı alıcının ikna olacağı şekilde; yani, bizim alıcının almasını istediğimiz aksiyona göre şekillendiriyoruz.”
Mesela banka reklamlarını düşünün. Emekliye özel promosyonlar ile ilgili içerik üretecekler. Eğer emekliye özel bir reklam yapıyorsanız burada kanal televizyon oluyor. Yaşın getirilerinden dolayı da anlaşılır ve basit ögeler bulunduruyor. Ekranda mutlu yaşlı bir çift görünce, anlıyorlar ki bu benimle ilgili. Mesajı aynı zamanda emekli yakınlarına da ulaştırmak için emekli yakınlarına da promosyonlar veriliyor.”
Kendinize Doğru Soruları Sorun
İçerik üreticisi olmaya karar verenlerin yapması gerekenlerden bahseden Gözde Rana Yılmaz, “İçerik üreticileri olarak ilgi alanlarımıza göre hesap oluşturuyoruz. Bu konuda yeteneğimiz de varsa başarılı olma şansımız yükseliyor. Burada yapmanız gereken, kendinize ‘Ben bu hesapla nereye varmak istiyorum, hangi markalarla iş birliği yapmak istiyorum, beni nasıl bir profil takip etsin?’ sorularını sormalısınız. İlk başta bu soruları sorarak yola çıktığınızda etkili ve hedef odaklı bir içerik üreticisi olma olasılığınız yükseliyor. Bu soruları sormadan yola çıkıp, yön değiştirmek istediğinizde kitlenizi değiştirmeniz zorlaşıyor.”
Reklam Değil TikTok Çekin
TikTok’ta nasıl reklam içerikleri oluşturmak gerektiği sorusuna “Reklam değil TikTok çekin!” diyerek vurgu yapan Yılmaz, “TikTok, diğer uygulamalara oranla, kullanıcının uygulamada daha keyifli vakit geçirmesine odaklanıyor. Bu nedenle, TikTok’ta yapılacak iş birliği reklamları da bu eğlence ve katılım odaklı yaklaşımı yansıtmalı. Reklamınızın TikTok kullanıcıları tarafından sadece bir reklam olarak değil, onların günlük içerik akışının doğal bir parçası olarak algılanmasını sağlamak önemli. Bu, kullanıcıların platformda deneyimlediği eğlenceli ve etkileşimli içerik yapısına uyum sağlamak anlamına gelir.
TikTok’taki başarılı olmanın yolu; yaratıcı ve ilgi çekici bir hikaye anlatımı, kullanıcıların doğrudan katılımını teşvik eden etkileşimli ögeler ve markanızın mesajını doğal bir şekilde entegre eden içerikler oluşturmak diyebiliriz. Böylece, markanızın mesajını kullanıcılarla etkili bir şekilde paylaşırken, onların TikTok deneyimini de zenginleştirmiş olursunuz.”
Marka kavramından ve kökeninden bahseden Yılmaz, “Marka nedir? Marka, somut ve soyut değerler bütünüdür. Sıklıkla markanın görsel dünyası aklımıza gelse de marka bunlarla sınırlı değil. İsim, logo, ışık, ses, renk, şekil, vizyon ve misyon markayı oluşturuyor.”
Peki, marka kavramı nasıl ortaya çıktı? ‘Brand’ yani dağlamak anlamına gelen marka kavramının kökeni Antik Mısır’a kadar dayanıyor. Mısır’lı ustalar eserlerini benzerlerinden ayırmak için eserlerine işaret koyuyordu. Türk toplumlarının kullandığı çömlek, kilim, kılıç gibi birçok eşyada damgaları görüyoruz.
Marka kavramını, 19. Yüzyılda büyükbaş hayvan sahipleri tarafından kullanıldığını görüyoruz. Hayvan sahiplerinin; hayvanlarını ayırt edebilmek, farklılaştırmak ve çalınmasını önlemek için üzerlerine işaret koyuyorlar.
Marka kavramı, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan ve ilk olarak üreticileri tüketicilere tanıtmak amacıyla kullanılırken, zaman içinde ürün ve hizmetlerin kalitesini simgeleyen bir anlam kazandı.
Özetle; marka olmak demek farklılaşmak demek diyebiliriz.”
Başarılı Bir Marka Yaratmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar
İçerik üretmek işine de markalaşmak, farklılaşmak olarak bakmamız gerekiyor. Eğer böyle bakmazsanız sosyal medyada içerik üreten binlerce kişiden biri olursunuz. Sosyal medyada başarılı olmak istiyorsanız farklı olmalısınız.
Markalama sürecinin aşamalarına birlikte bakalım. Pazar araştırması, hedef persona, marka konumlandırma, mesaj ve ses tonu, görsel konsept olarak başlıklara ayıralım.
Öncelikle pazar araştırmasıyla başlıyoruz. Bu, sektördeki trendleri, rekabeti ve müşteri ihtiyaçlarını anlamamızı sağlayan kritik bir adım. Sadece rakiplerimizi değil, aynı zamanda müşterilerimizin de nabzını tutmak bizim için önemli.
Sonra, hedef personaya odaklanıyoruz. Burada, markamızın kimlere hitap ettiğini, ideal müşterimizin ya da takipçilerimizin kim olduğunu netleştiriyoruz. Bu, demografik özelliklerden çok daha fazlasını içeriyor; müşterilerimizin ilgi alanları, yaşam tarzları ve alışkanlıklarını da kapsıyor. Hedef kitlemizin sorunları nedir, ne gibi kaygıları var, sorularına cevap arıyoruz.
Marka konumlandırma ise bizim için bir sonraki adım. Burada, markamızın pazardaki yerini ve rakiplerimizden nasıl farklılaştığımızı belirliyoruz. Bu, markamızın müşteriye sunduğu değeri ve kimliğini oluşturuyor.
Markaların Ses Tonu ve Kimliği: Chanel Örneği
Markaların ses tonu kavramını Chanel markası üzerinden anlatan Gözde Rana Yılmaz, “Mesaj ve Ses Tonu aşamasında ise, markamızın müşterilerle nasıl iletişim kuracağını, hangi mesajları vereceğini ve hangi ses tonunu kullanacağını belirliyoruz. Bu, markamızın karakterini ve müşterilerle nasıl bir ilişki kuracağını şekillendiriyor.
Mesela ‘Chanel’ markasını ele alalım. Chanel markası maskülen mi, feminen mi? Her ne kadar feminen olduğunu düşünseniz de aslında maskülen bir marka. Coco Chanel, pantolon tasarlayan ve giyen ilk kadın olmasıyla öne çıkıyor. Genç bir marka mı, köklü mü sorusunun cevabı tabi ki köklü. Samimi mi, otoriter mi ya da ekonomik mi pahalı mı sorularının da cevabı belli. Bu sorulara kolaylıkla cevap bulabilmemizin sebebi; markanın ses tonu ve kendisini konumlandırmasından geliyor.”
Markaların Görsel Dünyası
Son olarak markalaşmanın görsel dünyasından bahseden Yılmaz, “Görsel konsept, markamızın görsel kimliğini oluşturuyor. Burada, logo, renk paleti, tipografi ve diğer görsel unsurları belirleyerek, markamızın görsel olarak nasıl algılanacağını ve hatırlanacağını belirliyoruz. Görsel dünyasının aydınlık mı karanlık mı olacağına karar veriyoruz.
Bu aşamaları takip ederek, markamızın sağlam temeller üzerine kurulmasını ve pazarda güçlü bir konum elde etmesini sağlıyoruz.”
Bu MasterClass’ta; Gözde Rana Yılmaz’ın rehberliğinde, markalaşmanın ve etkili iletişimin önemli yönlerini keşfettik. Etkin pazarlama stratejileri, sosyal medya içeriklerinde doğru yaklaşımlar ve marka oluşturmanın aşamaları üzerine değerli bilgiler edindik. Markalaşma sürecinin her aşamasında dikkate alınması gereken detayları ve içerik üretimindeki yaratıcılığın önemini öğrendik.