Dijital, Etkinlik

LinkedIn ile Kariyer Planlaması Yaptık!

Eğitmenlerimizden, Dijital Marka Geliştirme Koçu Afgan Rasulov anlatımıyla “LinkedIn ile Kariyer Planlama” konulu MasterClass gerçekleştirdik.

LinkedIn profili oluşturma, aktif ve verimli kullanma, network elde etme, kariyer planlaması doğrultusunda izlenecek adımları takip etme… konularını detaylarıyla inceledik.

Neden LinkedIn?

Afgan Rasulov: “Ekran sürenizde hangi platformun daha sık kullandığınızı görüyorsanız siz o’sunuz. Üreticilerin hepsi aynı zamanda birer bilinçli tüketici. Ruhi Çenet ile aynı evi paylaşma, Enes Batur gibi isimlerle çalışma fırsatım oldu. Webo gibi global şirketlerle bire bir çalıştım. Webo’da Adel’in, Rihanna’nın kanallarını inceledim. Bu üreticiler bir ürün çıkaracaklarsa o ürünle ilgili bilinçli bir tüketim yapıyorlar. O ürünle ilgili videolar izleyip makaleler okuyorlar ama kesinlikle “Benim canım sıkıldı. Kim ne yapıyor, ne yemiş ne içmiş?” diyerek telefonlarını açmıyorlar. Telefonlar dostunuz ya da düşmanınız olabilir. Eğer dostluğunu seçiyorsanız bilinçli bir tüketici olmalısınız. Eğer; kariyer, network, Türkiye’nin dışında da çalışabilmek gibi hedefleriniz varsa ekran sürenizle sıralanan uygulamaların tepesinde LinkedIn olmalı.

Akıllı çalışabilmek ve kariyerinizde hızlı adımlar atabilmek için olmanız gereken yer LinkedIn. Bu platformda Google stajyer başvurularını da Tesla iş başvurularını da göreceksiniz. Kariyer planı çizerken akıllıca ilerlemek için bu platformda olmalıyız. Drone üreten bir arkadaşım İsviçre’de çalışmak için 200’den fazla şirkete şöyle bir mail gönderdi: “Ben bu konuya hakimim ve çok istekliyim. Sizin şirketinizde çalışmak istiyorum. Maaş beklentim yok. Yalnızca kalacak yer vermeniz benim için yeterli.” Mailine 5 şirket döndü. İçlerinden birini seçti ve gitti. Başka bir arkadaşım benzer süreçlerden geçerek Amerika’ya gitti. Kardeşim şu an Polonya’da yaşıyor ve Amerika ile uzaktan çalışıyor. Yaptıkları tek şey LinkedIn üzerinden başvuru yapmak.”

Nasıl başlamalıyız?

Afgan Rasulov: “Paylaşmadığınız sürece hiç kimse, sizin o konuya hakimiyetinizi ve tutkunuzu göremez. Yurt dışında çalışmak istiyorsanız paylaşımlarınız İngilizce olmalı. Yapay zeka uygulamaları aracılığıyla Türkçe yazdığınız hatta konuştuğunuz bir metni İngilizce’ye çevirebilirsiniz.

ChatGPT sayesinde daha iyi cümleler ve bir başlıkla yönlendirme yapabiliyorsunuz. İnsan kaynakları, anahtar kelimelere bakar. LinkedIn sayesinde çalışanlar kolay biçimde bulunabiliyor.

SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu dediğimiz şey insanların ne istediğini belirleyerek o konuyla ilgili içerik üretme mantığıyla çalışır. Canva uygulamasına girdiğinizde burada bir kapak da oluşturabilirsiniz. Sonrasında yine yapay zeka uygulaması aracılığıyla konuyla ilgili hashtagleri bularak yazdırabilirsiniz. Yayına hazır bir paylaşımınız olur. Yayınlarken ne kadar iyi ne kadar kötü, diye düşünmemelisiniz. Kime göre, neye göre iyi? Olduğun gibi kabul gördüğün yerde mutlu olursun. Hiçbir şirkette para için çalışmayın. Değer için çalışın.

Dijitalde varlığınızı koruyun. Düzenli ve devamlı olun. Eskiden çok pahalı teknolojilerden biri olan prompter bugün evlere girecek kadar ulaşılabilir durumda. Deneye deneye bir yerden sonra profesyonel olarak yapıyorsunuz. Videonuzu çektikten sonra yine yapay zeka araçları sayesinde video montajınızı hazırlayabilirsiniz.

Influencer olarak kariyerinizi yükseltmek istiyorsanız hem Instagram’da hem LinkedIn’de olun. Ben yalnızca kariyerimde ilerlemek istiyorum diyorsanız o zaman sadece LinkedIn’de olun. Bilinçsiz bir şekilde tüketmeyip bilinçli bir kullanıcı olun.”

Yapay zeka uygulamalarına yapacağımız ödeme elde edeceğimiz kazanca değer mi?

Afgan Rasulov: “Bir ressam önce çizim yapar sonra onu satmaya çalışır. Bir pazarlamacı, önce satar sonra ressama çizim yaptırır. Büyük projeler için önce hayalinizi satabilmeniz lazım. Sebebini araştırdıktan sonra bu teknolojilerin size ve hayallerinize katkısı olacağına inanırsanız paranızı gözden çıkarırsınız. Birçok uygulamanın zaman tasarrufu olmayan ücretsiz sürümleri mevcut. Zaman ya da para arasında kıyaslama yapmalısınız. Bugün bir ajans kurmak isteseniz çok pahalıya mal olur ama yapay zeka uygulamaları sayesinde 100 – 200 Dolar gibi ücretlerle iyi işler hazırlayabilirsiniz.”

LinkedIn’i en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz?

Afgan Rasulov: “İş ilanları sekmesinden nerede, hangi alanda iş aradığınızı seçip listelemelisiniz. Deneyim düzeyini, çalışma biçimini, kazanç şeklini buradan belirleyebilirsiniz. Özgeçmiş hazırlayıp iki hafta boyunca paylaşım yapıp şirketlere başvurmalısınız.

Biriyle tanıştığınızda birbirinizin ilgi alanlarını keşfetmek istersiniz. Eğer ilgi alanlarınız benzerse iletişiminizi devam ettirirsiniz. Bu sebeple bol bol iş açıklaması okuyup size uygun yerlere başvurmalısınız. Ne kadar çok trafik o kadar sonuç, anlamına gelir. Şirketlerin aradığı özellikler sizde yoksa “O özelliği sevebilir miyim, öğrenebilir miyim?” diye düşünmelisiniz. Bu size bonus katacak bir özelliktir.

İnsan kaynakları, hobileriniz olup olmadığına da bakar. Çeşitli hobiler sizi farklı bir noktaya taşıyabilir. Örneğin kendi videolarınızı çekiyorsanız liderlik özelliğiniz, özgüveniniz ortaya çıkar. Kişisel profilleriniz ve iş profilleriniz de birbirinden ayrı olmalı.”

Acunmedya Akademi Öğrencilerine…

Afgan Rasulov: “Sevdiğiniz işi sürekli yapabilmeniz için bir gelir modeli oluşturmalısınız. Bunu yaparken de hitap ettiğiniz kitleyi iyi analiz etmelisiniz. Kitle yoksa iş satmaz. Mutlu çalışan, şirkete her zaman kazanç getirir.

Ben YouTube danışmanlığını gönüllü olarak yapmaya başlamıştım. Danışmanlığını yaptığım kanallar büyüdükçe beni de büyüttü. Severek ve gönüllü yaptığım işten para kazanmaya başladım. Başlangıçta beklentiniz olmasın. Öncelikle şirkete değer kazandırıp ardından gelir elde etmeyi beklemelisiniz. Yıllarca aynı yerde kalmak sizi geliştirmez. Çevrenizi genişletirseniz gelişirsiniz. Öğrencilere her zaman şunu söylüyorum: Bugün, siz benim peşimden koşacaksınız. Ne zaman ki ortaklaşa bir iş yapabileceğimiz noktada oluruz, orada yeri gelecek ben sizin peşinizden koşacağım.

Hedefinizi koyduysanız öyle ya da böyle o gerçekleşecek. Hedefiniz doğrultusunda yürürken size sadece destek olanlarla yan yana olmalısınız. Yapamazsın diyenleri çöpe atın. Karar verin ve uygulayın.”