Hakan Tetik, ilgi alanlarını mesleğine çevirerek “kamera pilleri, stüdyo ışıkları, wireless cihazları ve kullanımları” konusundaki donanımı ile sektörde başarılı ve bilinir bir konuma ulaştı.
Hakan Tetik, sadece ulusal kanallarda ve dizi film setlerinde görebileceğimiz cihazları MasterClass’ta deneyimleme fırsatı sundu.
Hakan Tetik Kimdir?
Hakan Tetik: ‘’Daha önce inşaat sektöründeydim. Bu alana Tahtakale’de alkali pil satan yerlerden ürün alıp farklı mağazalara satarak girdim.
Telsiz maliyetinin neredeyse tamamı pil fiyatından oluşturuyordu. Bunu fark ettiğimde bir çalışma yapmak istedim. İçini açıp baktığımda altı tane pil vardı. İçindeki bitmiş pilleri alarak aynı özellikte şarj edilebilir yeni piller yerleştirdim. Bunu da çok makul rakamlara satınca talep artmaya başladı. Her sektöre girmiştim. İşler kamera pillerine kadar geldi. Ancak kameralarda kullandığım pillerde başarısız sonuç aldım. Bu nedenle farklı arayışa girdim. Bu vesileyle Swit ile tanıştım ve distribütör anlaşması yaptık.
Sony ve Panasonic gibi markalar Swit ürünlerini kullanıyordu. 2 yıl içinde çok başarılı işlere imza attık. 13 yıldır Swit’in Türkiye’deki tek distribütörüyüz.
Şu anda her televizyon kanalı ya da dizi film çekiminde Swit markasına ait pil, şarj cihazı, kablosuz görüntü aktarım cihazı ya da led panel kullanıldığını rahatlıkla söyleyebilirim.’’
Kamera Pili Kullanımında Uzman İpuçları
Hakan Tetik: ‘’Pilleri doğru kullanımla, 300-350’den 650-700 kez kullanıma çıkarabiliriz. Bu da bir pilin ömrünü yaklaşık 2 yıl uzatmamıza olanak veriyor.
Ürünlerin kameraya kurulumu, kameradan uygun bir şekilde çıkarılması ve şarj edilme şeklini uygulamalı olarak anlattım.
Doğru pil kullanımını bilen bir kameraman günlük çekim için yanında götürdüğü yedek ürünlere ihtiyaç duymaz.
Konser alanlarında pilleri büyük hoparlörlerin üzerine koymamalıyız. Buradaki mıknatıslar pillerin tamamen sıfırlanmasına neden olur. Aynı zamanda XR cihazlarında uzun süre kalması, manyetik alan oluşmasından dolayı bitmesine neden olur. Bu gibi durumlara karşı dikkat etmeliyiz.
Uçaklar türbülansa girip hava boşluğuna düştüğü zaman bir manyetik alan oluşur. Bu da bazı pillerin kısa devre yapıp gereğinden fazla ısınmasına neden olur. Birçok kişi dizi film çekimleri için uçakla bir yere giderken ciddi sorunlar yaşıyordu. Hava Taşımacılık Mevzuatı gereği uçaklara 98 volttan büyük pillerin alımı yasaklandı. 98 volt piller için de IATA kriterlerine uygun test yapılma kararı getirildi. IATA, uçaklarda pil taşıma sertifikasıdır. Swit ürünleri IATA Sertifikalı olduğu için bu mağduriyeti ortadan kaldırmış oldu.
Pillerin şarj konusu da mühimdir. Hızlı şarj olabilen piller mevcut ancak bu tek başına yeterli değil. Şarj cihazının da hızlı şarj edilebilir özellikte olması gerekir. Şarj cihazlarının pile uygunluğu voltmetre ile ölçülerek belirlenir.’’
Stüdyo Işıklarının Konumlandırılması
Hakan Tetik: ‘’Kameranın Asa değeri 3200-5600 Kelvin arasındadır. Kullandığımız ışık, kameranın ASA değerlerine uygun değilse sorun yaşarız. Lensin ve kameranın ışık değeri birbirini tutmazsa pozlamada hata olur. Pozometre ile ışığın değerini ölçeriz. Yani ışığın yansıttığı değerle ölçtüğümüz değerin aynı olup olmadığına bakarız. Bu şekilde sorun ortadan kalkar.
Işığı kameranın arkasından verdiğimizde çekeceğimiz kişinin yüzünde ışık patlar. Işığı kısmamız gerekir. Ancak bu kez de ortam karanlıklaşır. Bu problemi en doğru şekilde ışığı açıp önüne filtre koyarak çözmemiz gerekir. Doğru mekânda, doğru objede, doğru ışığı kullanmak önemlidir.’’
Kablosuz Ses ve Görüntü Aktarım Deneyimi
Hakan Tetik: ‘’Kablosuz ses ve görüntü aktarım cihazlarına “wireless” deniyor. Kablo uzadıkça kameradan monitöre aktarılan görüntünün kalitesi düşer. Günümüz teknolojisinde kablosuz görüntü aktarım cihazları ile iki km’ye kadar aynı görüntüyü yönetmenin kullandığı monitöre aktarabilirsiniz. Hiçbir kablo çekmeden ve sinyal kaybı olmadan görüntüyü kullanabilirsiniz. Wireless bir verici ve bir alıcı ile çalışıyor.
Wireless cihazının çalışma şeklini, kampüste çekim yapıp labda izleyerek deneyimledik.’’