Etkinlik, Televizyon

Flycam Görüntü Yönetmeni Ömer Gülas ile MasterClass!

Ömer Gülas
Organize İşler, İçerde, Çukur, Yakamoz S-245, Hakan Muhafız, Atiye gibi birçok ses getiren yapımın Flycam Görüntü Yönetmeni Ömer Gülas ile MasterClass’ta “drone’nun dizi ve film çekimlerinde kullanım şekilleri” konusunda bir araya geldik.

Drone kullanımının yanı sıra fotoğraf editörlüğü, kurgu, animasyon, reklam çekimleri konusunda da tecrübeli olan Gülas, merak edilen soruları detaylarıyla anlattı.

Ömer Gülas Kimdir?

Ömer Gülas: “Babam fotoğrafçı ve belgeselciydi. Sektöre onun sayesinde girdim. Drone hayatıma girdiğinde Türkiye’de bu işi yapan sadece bir kişi vardı, o da arkadaşımdı. Bana, bu işi beraber yapalım, dedi. Böylece Türkiye’de bu işi yapan ilk ekip olduk. Avrupa’da da Matrix’i çeken ekip vardı.

Yaklaşık 15 yıldır drone ile çekim yapıyorum. Lensi ve objektifi olan her şeyi kullanabiliyorum.”

Drone Çekimi Neden Tercih Edilir?

Ömer Gülas: “Drone kullanımında simetri, ışık, kadraj gibi konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca drone’u uçuranların çarpmamaya, tele takılmamaya ve uçacakları yerde engel olabilecek unsurlara dikkat etmeleri önemli.

Çekim yaparken neyin çekileceğini iyi anlamalı ve konuya hakim olmalıyız. Eğer iki operatör çalışıyorsa, pilot ve kamera operatörünün birbirleriyle olan iletişimine dikkat etmeli ve eğer ayrı çalışmak zorundalarsa açık frekans telsiz kullanmalıyız.

Drone kullanımı bir zorunluluk değil. Ancak bir mekanı daha geniş perspektifte anlatmak istiyorsak drone kullanılmalı. Araç takiplerinde, özellikle iki aracın dışarıdan görünümünü drone ile sağlayarak aksiyonları istenen şekilde kaydedebiliriz. Bu filme farklı bir duygu verir. Drone çekimleri filmin estetik duygusunu yukarı çıkarır.’’

Ömer Gülas
Drone Konusunda Önemli Detaylar Nelerdir?

Ömer Gülas: “Drone kullanımı teknolojinin gelişmesiyle kolaylaştı. Eskiden drone uçurmak için model helikoptercilik ile uğraşmak gerekiyordu. Her şey manueldi. Artık uçuşlarda insana bile ihtiyaç duyulmuyor.

Drone kullanımı modelden modele farklılık gösterir. Drone’u uçurmak zor bir meziyet değil ancak konuya hakimiyet gerekiyor. Araba kullanma becerisine benziyor. Ne kadar çok pratik yaparsak kabiliyetimiz o kadar artıyor ve bu da zamanla işimizin kalitesine yansıyor.

Sivil Havacılık Online Kayıt Sistemi’ne giriş yapılarak online sınav ile drone kullanma yetkisi alınıyor. Ayrıca drone sahibiyseniz seri numarası ile Sivil Havacılık’a kaydını yaptırmanız gerekiyor.’’

Akademi Öğrencilere Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Ömer Gülas: “MasterClass’ta uygulamalı drone anlatımı yaptık. Çekim hareketlerini inceledik.

Öğrencilere tavsiyem, hemen bir drone alıp uçurmaya başlamaları. Drone ile ilgili videolar izlemeliler. DJI markasının küçük modelleri başlangıç için ideal. Bu modeller kullanılarak drone mantığı kavranabilir ve uçuş becerileri geliştirilebilir. Zamanla, tercihen, daha gelişmiş modellere geçiş yapılabilir.’’

Ömer Gülas