Etkinlik

Enneagram Kişilik Tipleri ve Hayatımıza Yansımaları

Doktor Öğretim Görevlisi ve Psikoterapist Obengül Ejder ile “Kendini Tanıma Atölyesi”nde bir araya geldik. Ejder’in rehberliğinde, Enneagram tiplerini inceledik, her bir tipin kendine özgü özellikleri ve dünyaya bakış açılarını değerlendirdik.

Enneagram kişilik tiplerini keşfederken, iç dünyamızı ve ilişkilerimizi daha iyi anlama fırsatı bulduğumuz atölyede, herbirimiz kişilik tiplerimize göre gruplara ayrıldık. Güçlü ve zayıf yönlerimizi keşfettik.

Enneagram, sadece kendimizi değil, aynı zamanda çevremizdeki insanları da daha iyi anlamamızı sağlayarak, daha sağlıklı ve uyumlu ilişkiler kurmamıza yardımcı oldu.

Herkes kişilik tipini biliyor ancak bu kişilik tiplerinin ne işe yaradığını ve nasıl kullanacağını bilmiyor. Peki, hep birlikte kişilik tiplerimizi hallaç pamuğu gibi atıp kendimizi daha iyi tanımaya ne dersiniz?

Enneagram Nedir?

Ennegram kişilik testi, kendimizi ve çevremizdekileri daha iyi anlamamıza yardımcı olan güçlü bir araçtır. Peki, biz bu aracı ne kadar doğru kullanıyoruz?

Enneagram’ın kişilik ve davranış biçimlerini anlamamıza yardımcı olan psikolojik bir model olduğuna dikkat çeken Obengül Ejder, her bir kişilik tipinin motviasyon ve davranışlarının farklı özelliklerde olduğunu söyledi:

“Bizler içsel dünyamızı keşfederken ve duygusal zeka seviyelerimizi arttırmak için Enneagram’ı kullanabiliriz. Aynı zamanda belirli temel korku ve temel isteklerimizi de öğrenebiliriz.

Enneagram, bireylerin güçlü yönlerini keşfetmelerine ve gelişebilecekleri alanlarda çalışmalarına rehberlik eder.”

Enneagram’ın İş Hayatına Etkisi 

Enneagram, iş hayatımızda kendimizi ve çalışma arkadaşlarımızı daha iyi tanımamızı, iletişimi ve işbirliğini geliştirmemize yardımcı olur. Liderlik ve stres yönetimini ve takım çalışmasında yardımcı olur.

Ennegram Kişilik Tipileri 

Dünyada 9 tane kişilik tipi ve yaklaşık 12 tane kişilik bozukluğu olduğunu biliyor muydunuz? Peki, herkesin kişilik yapısını bildiğini ve bunun ne işe yaradığını bilmediğini!

9 kişilik tipinin temelinde aile faktörünün yer aldığına vurgu yapan Dr. Obengül Ejder, Psikodinamik açıdan anne babamızla kurduğumuz ilişkiler, ilerleyen yaşlarımızda gelişim yollarımızı belirler ve kişiliğimizi şekillendirdiğine dikkat çekti:

“İnsan; biyolojik, psikolojik ve sosyal bir varlıktır. Genetik yapılanmamız ‘biyolojik’, ailelerimizden öğrendiklerimiz ve aile içi çatışmalarımız ya da aile içi ilişkilerimiz ‘psikolojik’ ve toplumsal öğrenmelerimiz ise ‘sosyal’ kişilik yapılanmamızı etkiler.

Bu nedenle kişilik, ego ve benlik gibi kavramları içinde barındıran ve bütüncül bir şekilde tanımlanan bir yapı olarak ortaya çıkar. Kişilik hem içsel dinamiklerimiz hem de çevresel etkileşimlerimizin bir ürünüdür.”

Tip 1 Kişilik: Mükemmeliyetçi

Her işin bir an önce bitmesini isteyen, işkolik ve gergin, zamanı iyi yöneten bir kişi olduğunuzu düşünüyorsanız, tip 1 kişilik olabilirsiniz.

Tip 1’ler için ya siyah ya da beyaz vardır, ortası yoktur. Düzenli, uslu ve doğru olmaya çalışırlar. Bu nedenle de çok eleştiri alır ve kednilerini çok sorgularlar.

Dr. Obengül Ejder’in de dediği gibi, “Hayatınızda mükemmeli ararken, bazen iyinin yeterli olduğunu unutmayın. Kendinize karşı nazik olun!”

Tip 2 Kişilik: Yardımsever

Tip 2’ler için sevgi ve kabul büyük önem taşır. Bazen onay arayışlarına kapılırlar ve başkalarının davranışlarına fazla bağımlı hale gelirler. Bu durumda ilişkilerde sahiplenici ve baskıcı olabilirler.

Kendinize sorun, “Ben böyle bir kişilikte miyim?” Cevabınız “EVET” ise siz tip 2 olabilirsiniz.

Fazla ilgi göstermeniz karşı tarafta baskı hissi yaratabilir. Dr. Obengül Ejder’de  tip 2 leri bu konuda uyardı: “Başkasının mutluluğu için çabalarken, kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmeyin. Kendi mutluluğunuz da önemlidir.”

Tip 3 Kişilik: Başarı Odaklı

İmaj düşkünü Tip 3’ler…

Aile içinde sürekli ilgi çekmeye çalışan tip 3’ler, baraşarı odaklı çocukluk örüntüleri nedeniyle küçük yaştan itibaren dikkat çekmeyi ve gelecekle ilgili öngörülerde bulunmayı severler.

Hayatında başarıyı kim istemez ki! Hepimizin başarıyı isteyebileceğimizi ancak kendimizi göz ardı etmemek gerektiğini ifade eden Dr. Obengül Ejder, tip 3’lere ise şu öneride bulundu: “Başarı yolunda ilerlerken, içsel tatmininizi de göz ardı etmeyin. Gerçek başarı, kendinizle barışık olmaktan geçer.”

Tip 4 Kişilik: Özgün

Sanatçı ruhlu 4 numaralı tipler, yaratıcı ve derin duygusal yapıya sahip bireylerden oluşur. Kendilerini ifade etmeyi ve farklı olmayı severler. Gizemli, yaratıcı ve sıra dışıdırlar. Derinlik peşinde koşarlar ve düşüncelerinin doğruluğunu hep teyit ederler.

Dr. Obengül Ejder, tip 4’lerin özgünlüklerine vurgu yaparken, melankolik yapılarıyla ilgili de uyarılarda bulundu: “Özgünlüğünüz sizi siz yapar, ancak melankoliye kapılmadan bu özgünlüğü yaşayın. Duygularınızın sizi yönetmesine izin vermeyin!”

Tip 5 Kişilik: Araştırmacı

Birçok alanda uzman olmak isteyen tip 5’lerin potansiyeli yüksektir. Odaklanma becerileri takdire şayandır, fakat zaman yönetimine dikkat etmeleri gerekir. Diğerlerini anlamakta zorluk çekerler ve çatışmacı olabilirler

Kendi yarattığınız korkularınız, yalnızlıktan kaynaklı karamsarlığınız var mı? Evet, siz ise bir tip 5 olabilirsiniz.

Dr. Obengül Ejder tip 5’leri; iğneleyici ve alaycı tavırlarından uzak durmaları konusunda uyardı: “Bilgi arayışınızda, sosyal bağlarınızı ihmal etmeyin. İnsanlarla kurduğunuz ilişkiler de hayatınızın önemli bir parçasıdır!”

Tip 6 Kişilik: Sorgulayıcı

Tip 6’lar, güven duydukları ortamda sıcakkanlı ve dost canlısı olma eğiliminde olup,kendilerini ve sevdiklerini tehlikeden korumak için her şeye şüpheyle yaklaşırlar.

Sorunu tespit ettiklerinde derhal çözmeye çalışan tip 6’ların, yaşamayı bile tehlikeli bulduğuna dikkat çeken Dr. Obengül Ejder,  şühelerini yönetmeleri gereltiğini vurguladı: “Şüphelerinizi yönetmeyi öğrenmek, güvenli bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır. Güvenli bir ortam yaratırken, hayatın tadını çıkarmayı unutmayın.”

Tip 7 Kişilik: Maceracı

Balta girmemiş ormanlarda tatil, karavanla dünya turu… Tam bir macera tutkunu ve mükemmel olduklarını düşünen tip 7’ler, insanlarla farklılıklarını düşünüp haz alırlar.Haz duymaya önem verdikleri için maddi ve manevi fazlaca taviz verebilirler.

Tip 7’lerin yaşamı iyi yaşamak isteyen, dışa dönük bireyler olduklarına dikkat çeken Dr. Obengül Ejder, aile hikayelerinde neşeli, mutlu, canlı ve her daim uyumlu ebeveyn ilişkisi içerisinde olduklarını belirtti:

“Macera arayışınızda, derinlemesine yaşamayı ihmal etmeyin. Anı yaşarken, geleceği de düşünerek hareket edin.”

Tip 8 Kişilik: Meydan Okuyucu

Kendisi de tip 8 olan Dr. Obengül Ejder, deneyimleri üzerinden de tip 8’lere, “Haksızlığa dayanmalıyız çünkü bu dünya adil değil, zayıf olmaktan korkmayın.” dedi.

8 numaralı tipin, güçlü ve koruyucu bireylerden oluştuğunu ve otoriter bir tavır sergilediğini belirten Dr. Obengül Ejder, enerjilerinin yüksek olduğunu ve otoritinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. “Güçlü olmak harika, ama başkalarının da güçlü olmasına izin verin. Liderlik yaparken, takımınızın da gelişmesine fırsat tanıyın!”

Tip 9 Kişilik: Barışçıl 

Barışçıl, farklılıklara saygı gösteren, huzurun kaçmasından korkan bir kişilik yapısında mısınız?

Tip 9’ların, aile öykülerinde sürekli talepte bulunan ebeveynlerle büyüme deneyimi yaşarlar. Kendilerini önemsememe ve kararlarının arkasında durmama gibi eğilimleri vardır.

Dr. Obengül Ejder, bu nedenle, tip 9’ların zamanla duygusuzlaşma, geri çekilme, üşengeçlik ve tepkisel davranışlar sergileyebileceğine dikkat çekti.

“Barış arayışınızda, kendi ihtiyaçlarınızı ihmal etmemeye özen gösterin. Kendi huzurunuz da en az başkalarınınki kadar önemlidir.”

Kendimizi ve çevremizi tanımamız hususunda bizimle değerli bilgi ve deneyimlerini paylaşan Dr. Obengül Ejder’e teşekkür ederiz.