Dijital, Etkinlik

E-Ticarette Uzmanlarıyla Sektöre Dair İpuçları

Eren Ümit Kaplan (Seoperf Genel Müdürü) moderatörlüğünde Table Talks etkinliğimizde buluştuk. Konuklarımız Taç Ev ve Mutfak Eşyaları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir ve Kütahya Porselen’in İnovasyon Direktörü Umut Soykan ile e-ticaret ve e-ihracat alanları üzerine sohbet ettik.


Umut Soykan ve Esra Kuştemir ile Toplumsal Etki


Umut Soykan: “E-ticarette başarılı bir adım atmak için doğru ürünü ve stratejiyi belirlemek ve projeler yapmak önemlidir. Tasarım anlayışımızda çevre bilinci ve sağlık öncelikli olmalı; ayrıca tüm gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. Örneğin, yeni nesil evler bile yaptığınız tasarımları değiştirebilir, çünkü yeni nesile ayak uydurmak zorundayız.”

Esra Kuştemir: “Kadın ve kadın yönetici olarak, kadınların başarısını önemsiyorum. Projemizde hedefimiz 81 ilde 81 kadına ulaşmaktı, ancak o kadar beğenildi ki 3000 kadına ulaştık. Buradaki amacımız, e-ticaret alanında dropshipping yöntemiyle ürün göndererek ve ücretini alarak kadınlarımızın kazanç sağlamasını desteklemek. Bu sayede kadınlar kendilerini değerli hissetmeye başladı. Diğer projemizde ise yetimhanede okuyup çalışma imkanı bulamayan çocuklara iş fırsatı sunmak üzerineydi. İş başvurularında en çok sorulan soru deneyimdir. Eğer biz ve diğerleri işe almazsak, bu gençler deneyimi nasıl kazanacaklar? Hedefimiz sadece şirketi başarıya taşımak değil, aynı zamanda milletimize iş imkanı sağlamak ve yardımcı olmak.”

E-Ticarette Başarı Yolu

“E-ticarette başarılı olmak için doğru ürün ve strateji belirlemek önemli. Ürünün avantajları, dezavantajları ve hangi müşterinin ne motivasyonla alacağını belirlemeliyiz. E-ticarette dokunma duyusunun eksikliği gibi dezavantajlar var. Ürünün avantajlı ve dezavantajlı yönlerini belirledikten sonra, müşteri segmentasyonu yaparak ürünü kimin neden satın alacağını anlamak önemli. Ürün resimlerinin detaylı ve farklı açılardan olması, açıklamaların detaylı ve açıklayıcı olması lazım. Ürünü yakından tanıtmak için video içerikleri de etkili. Bu videolar, müşterilere ürünü yakından tanıma fırsatı sunar. Doğru stratejilerle bu eksiklikleri giderdikten sonra, markayı etkili bir şekilde tanıtarak e-ticarete başlayabiliriz.”

Moderatörün “reklam yapma zorunluluğu var mı?” sorusuna Umut Soykan: “Oluşturulan içeriklerin reklam formatlarıyla desteklenmesi gerek. Reklam doğru kişiye ve doğru kitleye yapılmalı ki ürün öne çıksın. Ürüne, firmaya ve markaya göre şekillendirilmiş reklam formatları olmalı.”

Esra Kuştemir: “Reklam e-ticarette çok önemli. Önerim; mutlaka bir domaininiz ve blog yazınız olsun, görünür olun. Reklam ucuz değil, özellikle büyük firmalar karşınızdaysa. Trendyol, Amazon gibi markaların önüne geçemiyorsanız, hangi hedef kitleyi yakalayabileceğinizi düşünün. Ben kapıda ödeme fikrini buldum, çünkü büyük markalarda bu yok. Tüm dataları değerlendirin, hangisi sizin için iyi olduğuna karar verin; başka türlü başarı zor. Sosyal medyayı iyi kullanmalı, CEO gibi düşünmeli ve konfor alanınızdan çıkmalısınız.”

Dijitalleşme Sürecinde E-Ticaret ve E-İhracat

Umut Soykan: “Dijitalleşme sürecinde e-ihracatın iki yönü var. Şu ana kadar hep Türkiye içinde öne çıkma yollarını araştırdık. Şimdi ise önümüzde büyük bir pazar var ve bu, sadece Türkiye’de kalmaktan daha kolay. Kendi web sitemize yatırım yaparsak, dünya pazarına daha kolay açılabiliriz. İkinci önemli nokta, e-ticaretin bir data işi olmasıdır. E-ihracatta da pazar araştırması yapmak ve bu datalara önem vermek yanılma payımızı düşürecektir.”

Esra Kuştemir: “E-ihracat beni çok heyecanlandırıyor. ‘Made in Türkiye’ kavramının önemini vurgulamalıyız. Tıpkı ‘Made in Italy’ gibi, ‘Made in Türkiye’yi de kaliteyle özdeşleştirmemiz gerekiyor. Bu, ürünlerimizi aracı olmaksızın doğrudan satmamız anlamına geliyor, böylece e-ihracatta daha fazla öne çıkabiliriz.”

Müşteri Memnuniyetinde Dijital Dönüşüm

Esra Kuştemir: “Müşteri memnuniyetinde büyük bir değişim yaşandı. Önceden, yorumlar olmadan paylaşım yapıyorduk. Şimdi ise, üretim sürecini anlatıyor ve yorumları dikkate alıyoruz. E-ticaretin hayatımıza girmesiyle kaliteli müşterilerle buluşuyor ve kaliteye odaklanıyoruz. Her marka için müşteri memnuniyeti, bizim için de, çok değerli. Bu, kaliteli müşteriyle buluşmamızı ve üreticilerin dikkatli çalışmasını sağlıyor.”

Umut Soykan: “Bu gelişmeler sayesinde değerli hizmetler ortaya çıktı. Ödenen ücrete uygun ürün algısı oluştu. Yorumlar sayesinde, işimiz gereği paketleme tarafında da değişiklikler yaptık.”

Offline ve Online Mağazacılığın Entegrasyonu

Esra Kuştemir: “Offline mağazacılık ile e-ticaret ve e-ihracatı rekabet olarak görmüyorum. Dokunma ihtiyacımız devam etse de, online platformlardan da alışveriş yapıyoruz. İş modelimizde online ve offline tarafları ayırmak önemli. Kriz durumunda da üretime devam ediyorum. Önce toptan satış yapmayı, sonra perakende mağazalar açmayı ve e-ticaret ile e-ihracat yapmayı planlıyorum. Böylece bir sistem bozulsa bile diğerleriyle devam edebilirim. Her zaman birden fazla planınız olmalı.”

Umut Soykan: “Geleneksel mağazacılık ve e-ticaret rakip değil, tamamlayıcıdır. Müşteri markanıza geliyor, hangi kanaldan alırsa alsın aynı deneyimi yaşatmalıyız. Bu yüzden her iki alan birbirini destekler.”

E-Ticarette Gerçek Başarı

Esra Kuştemir: “E-ticaretin kolay para kazanma yöntemi olmadığını vurgulamak önemli. Sosyal medyada görülen dropshipping gibi yöntemler, başlangıçta kazanç sağlasa da, sürdürülebilir değiller. İş disiplini ve kendi işinizi kurma kararlılığı, uzun vadeli başarı için gereklidir. Soru sormaktan çekinmeyin ve her zaman araştırma yapın. Başarı, sorularınıza cevap bulma ve bu bilgileri kullanma yeteneğinize bağlıdır.”

Umut Soykan: “Kritik noktalar var; denemekten korkmayın. Data ve verilere dayalı hareket etmek çok önemli, aksi takdirde işiniz havada kalabilir. Bu yaklaşımla, bu neslin başarıya ulaşacağını düşünüyorum.”