Dijital, Etkinlik

Dijital Göçebe Muhammet ve Eda Arslantaş Talks’ta!

Dijital Göçebe Muhammet ve Eda Arslantaş öğrencilerimize, “dijital göçebelik” kavramını ve yazılım sektöründe sosyal medyanın önemini anlattılar.


Muhammet ve Eda Arslantaş Kimdir?

Muhammet Arslantaş: ‘’Osmangazi Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Kariyerimi değiştirmeye karar verdikten sonra yazılıma yöneldim. Son iki yıldır dijital göçebeyim.’’

Eda Arslantaş: ‘’Diyetisyen ve Yüz Yogası Eğitmeniyim. Mezun olduğumdan beri freelance çalışıyorum. Dijital kimlikle kendi mesleğimi yapıyorum.’’

Yazılımcı Olmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Muhammet Arslantaş: ‘’Yazılım tutkumdu. Üniversite tercihlerimi yaptığım dönemde, öğrenci hayatı yaşamak istediğim için Eskişehir’e gittim. Ardından New York’ta dil eğitimimi tamamladım. Bostan’da üniversiteye yazılmaya karar verdim ancak pandemi olunca planım iptal oldu. Yaşadığım evin karşısında yazılım kursu olduğunu öğrendim ve kaydoldum. React öğrendim ve mobile yöneldim. Bu alandan keyif aldığımı keşfettim. Yazılım sektöründe henüz üç yıllık bir deneyimim var. Kısa tecrübeme rağmen dijital göçebe olabildim. Umarım ilham olur ve daha iyilerini başarabilirsiniz.

Dijital Göçebelik Nedir?

Muhammet Arslantaş: ‘’Dijital göçebelik bizim için ortak çalışma alanlarını farklı ülkelerde deneyimlemek. Her gittiğimiz ülkede ortak ofis alanları kiralıyoruz. Bu şekilde birçok insanla tanışabiliyoruz. Network’ümüz genişledikçe iş alıyoruz.

Bir motto edindik. Turist olmayacak kadar uzun, yerli olmayacak kadar kısa kal.’’

Eda Arslantaş: ‘’Dijital göçebeyken kendi iş saatlerinizi ve tatillerinizi kendiniz belirliyorsunuz. Herkesin en yoğun olduğu saatte keyif yapabilirsiniz ya da herkesin dinlendiği saatte çalışabilirsiniz. Kış mevsimini sevmiyorsanız farklı bir ülkede yazı yaşayabilirsiniz. Bu sizin nasıl bir yaşam istediğinizle doğru orantılı. Böyle bir hayaliniz varsa mesleğinizin ne olursa olsun dijital bir kimlik kazanabilirsiniz. İşinizin sürdürülebilir olmamasından korkmayın. Her müşteriniz referansınız olacak.’’

Mesleğinizde Sosyal Medyanın Önemi Nedir?

Muhammet Arslantaş: ‘’Mobil alanında uzmanlaştığımı söyleyebilirim. Bu bağlamda çok profesyonel insanlarla tanıştım ve onlarla proje yapma imkânım oldu. İOS ve Android cihazlara kurgular geliştiriyorum. Bir Youtube kanalım var ve öğrendiklerimi anlatıyorum. Dijital kimliğiniz yoksa yazılımcı olma yolunda sizi ön plana çıkaran sistemler olmayacak. Eğer dijital göçebe olmak istiyorsanız sosyal medyayı kullanmanız gerekiyor.

Eğitim sürecimi ve projelerimi ağırlıklı olarak Linkedln üzerinden paylaşmaya başladım. Zaman içinde birçok firma takip etmeye başladı. İlk freelance işimi aldım.

Yazılım alanında insanlar sosyal medyaya önem vermiyor. Sektörde çalışan kişiler genelde içe dönük karakterde oluyor. İnsanlara sosyal mecraların ehemmiyetini dile getirdiğimde diğer iş kollarının çeşitliliği ile tanıştım. Kesinlikle kendinizi yazılımla sınırlamayın. İşiniz hakkında blog yazabilirsiniz, Youtube’a içerik üretebilirsiniz. Ek olarak yapacağınız her şey size gelir oluşturacak.’’

Hangi Ülkelere Gitmek İstiyorsunuz?

Muhammet Arslantaş: ‘’Amerika’dan sonra Malezya ve Endonezya’ya gittik. Döviz kazandığımız için kur dalgalanmalarından etkilenmiyoruz. Şimdi de Avrupa turu yapmak istiyoruz. Dijital göçebe vizesiyle Avrupa ülkelerinde uzun süreli çalışma ve yaşama hakkı elde edebiliyoruz. Avrupa’dan sonra Avustralya hayalimiz var.‘’

Freelance Çalışma Sistemi Hakkındaki Önerileriniz Nelerdir?

Muhammet Arslantaş: ‘’Yazılımın dili İngilizce. Dolayısıyla yabancı dil olmazsa olmaz. Linkedln freelance çalışma sistemi için kritik bir noktada ve herkesin kullanmasını öneriyorum. Türkiye için Twitter’ı da tavsiye ederim. Bu platformda oldukça aktif yazılımcılar ve firmalar var. İlk işinizi Upwork’ten rahatlıkla alabilirsiniz ve böylece döviz kazanmaya başlarsınız. Bunun dışında, uzman olduğunuz konuyla ilgili bir firma hedefleyin. Orada çalışan kişilerle iletişim kurun. Mutlaka size uygun bir iş verecekler.

Freelance çalışmanın bazı dezavantajları var. Projeyi yürütme, müşteriyle iletişim kurma, alacağınız ödemenin takibi, tasarım ve frontend gibi tüm süreçleri kendiniz yönetiyorsunuz. Ekiple çalışmanın avantajı, projenin sadece bir parçasının sizin sorumluluğunuzda olması.

Co-Living ve Co-Working Nedir?

Eda Arslantaş: ’’Ortak ofis ve yaşam alanı demek. Ofis kiralamak istiyorsanız bu alanlarda çalışabiliyorsunuz. Odaları ya da ortak kullanımlı masaları bulunuyor. İstediğiniz yeri kullanabiliyorsunuz. 7/24 çalışabileceğiniz yerler. Bazı ortak ofislerin üst katı otel odası. Boş zamanlarınızda oyun oynayabileceğiniz ya da dinlenebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Sessiz ve konforlu bir ortam sunuyor.’’

Kendi Uygulamalarınız Var Mı?

Muhammet Arslantaş: ‘’Sağlık alanında yaptığımız bir uygulamamız var: EmaNutrition. Ablamın yaptığı iş dolayısıyla beslenme ve diyet konusunda farklı hizmetler sunuyoruz. Dijital göçebelerin de kullanabileceği bir uygulama. Henüz çok yeni. Sadece İOS’da var. Yakın zamanda Android kullanıcılarına da hizmet verecek.

Farklı ülkelerden kişilerle çalıştığımız için karşılaştığımız problemlerden biri saat farkı. Kullanıcı ve hedef ülke saat takibi yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda para birimi çevirme konusunda yardımcı oluyor.”