Yapımcılık Kavramını Nasıl Açıklarsınız?
Cemal Okan: “Sinema filmi için planlama ve matematiğini yapmak çok önemli. Çok büyük paralar kaybettiğimiz oldu. Sinema parayla yapılan bir iş. Hayaliniz var olsun ancak en üzerinde durmanız gereken kısım işin matematiği.
Yapımcının en önemli özelliği parayı bulmasıdır. Bizde öyle değil; bizde parayı koyan yapımcı oluyor.
Çok sevilecek ve para kazandıracak işler de yapıyoruz tabii. Ancak bir de yapmak istediklerimiz var. Onlar üzerinde çok duruyoruz, matematiği tekrar tekrar yapıyoruz. Maliyeti bütçemizin üstünde olan işlerden vazgeçtiğimiz de oluyor. Çünkü risk alıp batmaya gerek yok.
Türkiye’nin analizini iyi yapmalısınız. Seveceği, izleyeceği şeyler sunmalıyız. Başka yerlerden etkilenip maceraya girmeye gerek yok.
Ana castta tercihe karışıyoruz. Ancak seçenekler arasından son kararı yönetmene bırakıyoruz. Çünkü her şeyde direkt karar mercii olmak ya da müdahil olmak mantıklı değil. Güvendiğimiz insanlara alanlarındaki kararları bırakmak gerekiyor.
Sette işimiz yok, işi ehillerine bırakıp uzaktan takip ediyoruz. İlk set günü hayırlı olsun diye tatlımızı götürür, ziyaretimizi de kısa tutarız.”
Cemal Okan: “Binanın temeli senaryodur. En uzun tuttuğumuz süreç senaryo süreci. Barış Manço’nun hayatını çekmek için telif haklarını aldık. 9. aydayız, hala senaryoya başlayamadık. Çok iyi araştırmak, acele etmemek lazım.
Hababam Sınıfı’nın haklarını almıştık. En az 20 senaristle toplantı yaptık. Bunu yeni nesile nasıl diğer uyarlamaları unutturarak çok sevdirebiliriz diye kafa yorduk. Ancak içimize sinen bir iş çıkmadığı için şirket açan bir arkadaşımıza devrettik.
Çok fazla senaryo okuyoruz. Ancak çoğunda bir fikir dahi yok. Bir işte en önemli şey senaryo. Çünkü senaryoya güvenirseniz o işi hayata geçirmeye çalışırsınız. Arkasında durduğunuz senaryolarınız varsa bize hiç çekinmeden mutlaka iletin.”