Sinema sektörünün bir dönem en önemli araçlarından biri olan pozitif bobin ile gelen Cemal Okan; “Şu an elimde 600 metrelik sinema filmi bobinini görüyorsunuz. Eskiden sinema filmi bu bobinler sayesinde gösteriliyordu. 600 metrelik bobin 20 dakikaya tekabül ediyor. Bundan beş tanesi bir araya gelince bir film oluyor.
Eskiden sinema filmi negatife çekiliyordu ve maliyetli bir iştir. Laboratuvarlarda işlenmesi zahmetli oluyordu. Artık telefon büyüklüğünde bir depolama alanına sığdırabiliyoruz. 47 yıllık sektör tecrübesine ve Türkiye’nin en eski laboratuvarına sahip biri olarak sinema dijitalleştikçe kalitesinin düştüğünü düşünüyorum. Herkes film çekebiliyor, evde colour yapabiliyor, ses miksajı yapabiliyor.”
Sinema Sektöründe Yeni Yaklaşımlar
Cemal Okan, sinema sektöründe yaklaşımın önemine değindi ve Acunmedya Akademi öğrencileriyle olan etkileşiminin değerini vurguladı, “Sinema çok büyük bir endüstri ve bunun bilincinde yaklaşmak gerekiyor. Biz filmi kendi hayalimize, zevkimize göre değil, kitlelere hitap edecek şekilde de çekiyoruz.
O yüzden burada sizinle buluşmak benim için de faydalı oluyor. Gençlerin fikirlerini öğrenmek, onlarla sohbet etmek, yeni bakış açılarını görmemi sağlıyor.
Acunmedya Akademi farkı
Acunmedya Akademi öğrencilerinin şanslı olduğunu düşünüyorum. 140’a yakın sinema ile ilgili okul var fakat bizler, büyük yapım şirketleri oralara gitmiyoruz. Acunmedya Akademi’ye geliyoruz. Acun Ilıcalı ve Gökhan Mutlay ile olan dostluğumuz bugün bizi buluşturdu. Hatta Akademi mezunlarının da çoğu bizim setlerimizde çalışmaya devam ediyor.”
Sinema Sektöründe Teknolojik Değişimler
Okan, sinema sektöründeki teknolojik değişimleri anlattı ve kurgu süreçlerinin uzamasına dikkat çekti, “Sinema filmi eskiden sessiz çekiliyordu. Filmleri izleyenler bilirler, Kadir İnanır’ın, Tarık Akan’ın seslendirmesini başkaları yapıyordu. Dijitalleşen sinema sektörü birçok aşamada kolaylaşmış olsa da özellikle kurgu süreçlerinde ortaya çıkan malzemeden dolayı zorlaştı. Eskiden 15 günde yapılan kurgu şimdilerde iki buçuk ay sürüyor. En son çektiğimiz film, Ölümlü Dünya 2’nin kurgusu iki buçuk ay sürdü. Türkiye’de en uzun çekilen film “Nefes” filmidir. 1330’den fazla kutu çekilmiştir ve bu 5850 dakika demektir. Buradan 120 dakika kullanılmıştır. Bu fazla emek ve maliyet demektir.”
Bihter filmi neden sinemaya değil de dijitale yapıldı sorusunu cevaplayan Okan, “Bihter filmi henüz fikir aşamasında bize geldiğinde, nasıl olacak Aşk-ı Memnu’dan sonra dedik. Aşk-ı Memnu’dan çok daha farklı bir içerik ortaya koyulacağını görünce de destekledik. Proje yapısı itibariyle dijitale daha uygundu. %90’ı evin içinde geçen bir filmi sinemada göstermek zordur. Sinemada geniş açıyı gözetmek gerekiyor. Bunu yapamazsak para kaybederiz.
Bihter filmi tamamen dijitale uygundu ve son gelen verilere göre 5. sırada devam ediyor. Amazon Prime olan tüm ülkelerde yayınlandığını düşünürsek bu çok iyi bir sıralama. İnsanlar Aşk-ı Memnu bekledi ama biz Bihter’in gözünden baktık.
Oyuncuları farklı seçmemizin sebebini merak ediyorsunuz. Biz farklı bir film, farklı bir bakış açısıyla çektik. O yüzden Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ doğru cast değillerdi. Film yayınlanmadan önce fotoğraf bile paylaşmadığımız için seyirciye sürpriz oldu. Aşk-ı Memnu fanları biraz eleştiriyorlar fakat filmde her şeyi görmemiz imkansızdı.
Hala ve Beşir gibi karakterlere de uzun uzun yer verince filmin süresi 250 dakikaya çıkıyor. Bu da dijital platformlar için zaten uygun değil. Biz Bihter’i, Bihter’in gözünden anlattık.”
TAFF Production ve Gelecek Projeler
Cemal Okan, Timur Savcı ile birlikte kurdukları TAFF Pictures’in sürecinden, sinema sektörüne katkılarından bahsetti. 1 Aralık’ta vizyona girecek olan Ölümlü Dünya 2 filminin çekim süreçleri, oyuncular ve senaryosu hakkında merak ettiğimiz soruları cevapladı.
Cemal Okan ile Sektöre Bakış
Cemal Okan ile gerçekleştirdiğimiz bu MasterClass, sinema sektörünün dijitalleşme sürecindeki evrimini ve bu değişimin hem fırsatlarını hem de zorluklarını bize gösterdi.
Sinema sektörünün bu dönüşümü, sektörün gelecekteki profesyonellerine yeni yollar ve stratejiler sunuyor. Cemal Okan’dan; sinema endüstrisinde teknolojik gelişmeler, projelerin dijital platformlara uyum süreci ve gelecekteki projeler hakkında derinlemesine bir bakış açısı kazandık.
Sektörün en bilgili ve başarılı isimlerinden Cemal Okan ile yan yana gelmek bizim için unutulmaz bir deneyim oldu.