Etkinlik, Televizyon

Bir Hayale Ortak Olmak

cemal okan

11.Dönem MasterClass etkinlikleri bünyesinde bugün; Fono Film Yönetim Kurulu Başkanı, TAFF Pictures Kurucu Ortağı ve Türsak Vakfı Başkanı Cemal Okan; Sinema Yapımcılığı konu başlıklı bir ders ile İleri Televizyonculuk Bölümü öğrencilerimizle buluştu.

Yapımcılığın; doğru matematik yapmakla paralel ilerleyen bir süreç olduğundan bahseden Cemal Okan, tecrübesiyle öğrencilerimize ilham oldu.

Duayen yapımcının; Prodüksiyon, Teknik Prodüksiyon ve Post Prodüksiyon sınıflarının katılımı ile gerçekleşen MasterClass sırasında öğrencilerimizle paylaştığı bilgileri sizler için derledik.

CEMAL OKAN KİMDİR?

Türk sinema ve televizyon sektörünün duayen isimlerinden biri olan Cemal Okan; 2013 yılında Timur Savcı ile birlikte TAFF Pictures şirketini kurmuş ve sektörde yer edinen birçok projeye imza atmıştır.

TAFF PİCTURES VE FONO FİLM

TAFF Pictures; Unutursam Fısılda, Ölümlü Dünya, İkimizin Yerine, Kardeşim Benim, Çakallarla Dans gibi; dramdan komediye birçok eser ortaya çıkarmıştır. Milyonlara hitap etmiş projelerin hayata geçirilmesini sağlayarak; sektörün önemli kuruluşlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.

Cemal Okan’ın , ikinci nesil olarak yönetimini devam ettirdiği Fono Film ise; 1967 yılında kurulmuş, Türkiye’nin ilk seslendirme stüdyolarından biri olarak, yerli ve yabancı filmlerin dublaj hizmetlerini sağlamıştır. Bunların yanı sıra, birçok yapımda post prodüksiyon hizmetleri sunarak Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.

ADIM ADIM İLERLEMEK

Sinema ve dizi sektörünün yelpazesi çok geniştir. Hedeflenen noktaya ulaşmak ise ciddi bir sabır meselesidir. Karşılaşılabilecek istisnalar olsa bile, doğru adımlarla ilerlemek ve hedefe ulaşmak en sağlıklısı olacaktır. En dipten başlayarak basamaklar birer birer tırmanmak ve sonuca ulaşmak, kıymetli bir tecrübedir.

cemal okan

BİR PROJEYE DEĞER VERMEK

Kaliteli bir işin ortaya çıkması için, hazırlık süresi boyunca ele alınması gereken birçok etken vardır. Doğru planlama, doğru bütçe, doğru organizasyon gibi konular; günün sonunda ortaya çıkacak projenin kalitesine doğrudan etki etmektedir. Verilen emeğin en iyi karşılığının alınması için ise; projeye, hak ettiği değeri vermek gerekmektedir.

DİJİTAL PLATFORMLARIN ETKİSİ

Dijital platformlar; güncel durumda, sinemanın kurtarıcısı niteliğindedir. Gün geçtikçe artan maliyetlerin karşılığı, sinema perdesinde bulunamazken ekonomik kriz; sektörü daha da zora sokmaktadır. Çünkü; izleyici, sinemaya gidecek bir bütçe ayıramamakta ve adım adım sinema alışkanlığından uzaklaşmaktadır. Bu süreçte, geçiş aşamasını yönetmeyi kolaylaştıran ise dijital platformlar olmuştur.

BİR KOMEDİ MESELESİ

Sinemanın ana lokomotifini yıllarca komedi teması götürmüştür. Güncelde de; bütün dijital platformlar, komedi içeriği talep etmektedir. Pandemi süreciyle birlikte değişen dengeler sonucu komedi içerikleri, dijital platformlara kaymaya başlamış ve sinema deyim yerindeyse öksüz kalmıştır.

DEVAM FİLMLERİNİN YAPIM SÜREÇLERİ

Bir filmi seri haline getirmek, yani devam filmlerini yapmak başlı başına bir operasyon demektir. Özellikle de kalabalık kadrolar ile şekillenen filmlerde bu, kat be kat zor bir işlemdir. Konjonktürel hareketlerin çerçevesinde, değişken bir yapıyı koordine etmek zorlaşmaktadır. İşin içine giren diğer dengelerle birlikte hepsini bir arada tutmak kolay olmamaktadır. Bu noktada, bir filmin devamını hayata geçirmek; çoklu aşamalardan geçerek masaya gelen bir süreçtir.

Paylaştığı kıymetli bilgiler için Cemal Okan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Editör: Dilara Peksaygılı