Etkinlik, Televizyon

Ali Taran ile Etkileyici Reklamcılık

ali taran

Reklamcılık dünyasında 40 yıla aşkın deneyimiyle başarılarından söz ettiren Ali Taran Creative Workshop Kurucusu Ali Taran, Acunmedya Akademi Talks konuğu oldu.

“Ali Taran, reklam kampanyalarının yaratıcı süreçlerini ve reklam hikayelerini hayata nasıl geçirdiğini anlattı. Markaların ve dijital içerik üreticilerinin, içeriklerini daha etkileyici hale getirmenin yollarını ve hikayenin gücünden nasıl faydalanarak tüketiciye ulaşabileceğini bizimle paylaştı.”

Hikayenin Gücü

“Reklamcılıkta en önemli şey toplumu tanımaktır. Hikayelerin etkileyiciliğini kullanıp, seyirci ile marka arasında duygusal bağ oluşturarak hedef kitleyi yakalamalısınız. Hikayeleri basit fakat etkili tutabilmenin pek çok yolu var. Hikayenin içerisindeki mesajı, izleyiciye ulaştırma aşamasında, toplumun ihtiyaçlarına ve duygusal yanlarına dikkat çekilmeli. Mavi için hazırlanan “Çok Oluyoruz” reklam filminde de amaçlanan şey seyirciye markanın hikayesinden bahsetmek.

Hedef Kitlenin Dikkatini Nasıl Çekeriz

Mavi markasına hazırlanan ilk reklam filmi “Çok Oluyoruz”da hedef kitlenin dikkatini çekmek için stratejimiz iletişim kurmaktı. Jean reklamı dediğiniz zaman, genç kızlar ve genç erkekler kullanılır, müzik olur dans ederler fakat biz gençlere yönelik bir reklamda iki tane orta yaşlı adamı kullanarak yaratıcılık ekledik. Görsel ve işitsel göstergelerin reklam içerisinde kullanımının seyircinin dikkatini çekmek ve farkındalık yaratmak hem markanın hatırlanabilirliği hem de dikkat çekmek açısından önemli.

Reklam Pazarlama Stratejileri

Reklamı, şirketin pazarlama hedeflerine ulaşmasını sağlayacak şekilde hazırlamak, yaratılan marka algısı ile rakip markaların müşterilerini kendine çekebilir. “Karşı tarafı kullanarak reklam yapma” nın satış stratejilerini geliştirmek adına önemini vurgularken, Mavi’nin New York’ta geçen “çok oluyoruz” reklam filmi ile seyirciye vermek istediği mesajı “Mavi markasının fiyatlarının düşük fakat o dönemin popüler jean markası ile aynı kalitede ürünler olması” rakip firmanın marka değerine ciddi zararlar verdi.

Marka Kazançları

Ali Taran “Markaların zam stratejileri hazırlanırken, tüketicinin talepleri ve davranışları göz önünde bulundurularak yapılır.” diyerek, markanın hedef kitleyi kaybetmeden nasıl kazanç sağlayabileceğinden bahsetti. Marka değerini kaybetmemesi açısından, pazar araştırması yapılır, rekabet durumu incelenir. Doğru oranlarda zamlar uygulanır, hem tüketici hem de marka tatmin olur.

ali taran
Reklamda Özgünlük

“Telsim’in reklam kampanyası için yaratıcı bir fikir geliştirdik ve bir binanın dış cephesine ‘Bu duvar reklam için kiralıktı, biz tuttuk.’ yazısı riskliydi fakat özgün bir yaklaşım olduğunu düşündük. Böyle bir fikir sıradan yaklaşımların ötesindedir. Reklamcı övülmek ister herkes gibi bende övülmekten hoşlanırım; ama ben işimi seyirciyi yakalamak, onları etkilemek için yaparım. Seyirci sadece reklam görmüyor, aynı zamanda anlatmak istediğimiz hikayenin bir parçası oluyorlar. Burdan da şunu anlıyoruz, reklamcılıkta yenilikçi ve özgün davranmak, seyirciyle etkili bağ kurmanın en önemli yoludur.”

Basit ve Vasatı Karıştırmayın

Basit gibi gelen ama çok kapsayıcı reklamlardan bahseden Ali Taran, kendi yaptığı tıraş losyonu reklamından örnek vererek “Basiti bulun, basit ve vasatı karıştırmayın.” dedi. Türk toplumunun limon kolonyasının işlevselliğini kullanarak cilde de uygulanması fikrinden yola çıkarak Arko Nem markasının limonlu tıraş kolonyasıyla tanıştırmasında yeri olduğunu öğrendik.

Geleneksel Reklamcılıktan Dijitalleşmeye

Dijitalin kendi içerisindeki gelişimini yakından takip ettiğinden bahsetti. “Eskiden yapılan reklamcılık işlerine şu anda talep yok. Bu konuda hayıflanmıyorum her devrin reklamcılığı başkadır ve dijitalleşmeye evrileceğini de ön görüyordum. Tüketiciyle iletişimde kelimelerin gerektirdiği görüntülerle izleyicinin dikkatini çekmeyi amaçladım. Geleneksel reklamcılıkta uyguladığımız, toplum ile iletişim halinde kalma durumunu dijitale taşıdık.”

Ustalık Eserim Dediğiniz Bir Eseriniz Var mı?

Ustalık eserim diyebileceğiniz bir reklam var mı sorularına yanıt veren Taran, “Ustalık eserim var diyemem çünkü her şey kendi ihtiyacına göre tasarlanıyor. Yarattığım reklam filmlerinin her markanın anlayışına göre önemli olduğunu biliyorum ve reklamcılıkta özgünlüğü yakalayabilmek için esinlenmeyi önemsiyorum. Tüm eserlerimde özgün ve yaratıcı olmaya dikkat ettiğim için tüm çalışmalarım benim için ustalık eseri.”

Öğrencilere Vermek İstediğiniz Bir Tavsiye Var mı?

Medya değişir ama siz öğrenciler şunu unutmayın. Özgün olun, fikirlerinizi söylemekten çekinmeyin. Fikirlerinizin hikayesi olmalı ve fikrin toplumun yararına olması gözetilmeli, markaya fayda sağlamalı. Toplumun bakış açısı ile değerlendirebileceğiniz işler olsun. Acunmedya Akademi hayallerinize ulaşabilmeniz için bir adım. Kendinizi her daim geliştirmeye devam edin.

ali taran