Dijital, Etkinlik, Televizyon

ACUNMEDYA’da Teknik ve Yayın Süreçleri

ACUNMEDYA Teknik ve Yayın Direktörü  Atilla Celiloğlu ile “ACUNMEDYA’da Teknik ve Yayın Süreçleri” konulu MasterClass’ta buluştuk. Günümüz yayın teknolojilerini ve bu teknolojilerin ACUNMEDYA’daki uygulamalarını konuştuk.

Bu MasterClass’ta; yayın akışı planlama ve programın sorunsuz bir şekilde yürütülmesi, prodüksiyon süreçleri, post prodüksiyon çalışmaları, yayın platformları gibi konulara yer verildi.

Dijital Teknolojilerin Prodüksiyon Sürecine Etkisi

Sunumuna televizyonun teknolojik gelişimini, yayın formatlarındaki değişimleri ve izleyici profilindeki tarihsel dönüşümleri anlatmakla başlayan Atilla Celiloğlu, televizyonun tarihsel gelişimini özetledi.

“Dijital teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte televizyon dünyası büyük bir değişime uğradı. Tek kare resimlerden başlayarak günümüze kadar devam eden süreç sürekli bir gelişim içinde devam ediyor. Her yıl farklı ve daha kullanışlı teknolojiler sektörde kullanılıyor.”

ACUNMEDYA’da teknik ve yayın süreçlerini anlatan Atilla Celiloğlu, “ACUNMEDYA sadece bir medya şirketi olmanın ötesine geçen, prodüksiyon ve post prodüksiyon süreçlerinde sektörün en yenilikçi teknolojilerini kullanan öncü bir şirket. ACUNMEDYA sadece Türkiye’de değil, global medya sektöründe de bu konumda.

ACUNMEDYA yeni teknolojileri kullanma konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahip. Bu ekip yenilikleri yakından takip ediyor, prodüksiyon ve yayın süreçlerine başarıyla entegre edilebiliyor.”

Yayın Süreçlerinin İncelikleri

Atilla Celiloğlu, yayıncılık sürecinin temelinde her zaman doğru içeriğin yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Doğru içeriğin hedef kitle için uygun ve ilgi çekici olmasının önemini anlattı. İçerik üretimini çekim (prodüksiyon) ve kurgu (post prodüksiyon) başlıkları ile detaylı anlatarak bu süreçlerin işleyiş şekli hakkında bizi bilgilendirdi.

İçerik üretiminin ve yayınının televizyonculuğun 2 ana bileşeni olduğunu belirten Celiloğlu, içerik yayınını “yayın, iletim ve dağıtım” başlıklarında değerlendirerek her bir bölümün işleyiş biçimini özetledi. İçerik yolculuğunda çekim, kurgu, yayın, iletişim, dağıtım kategorilerinde neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

İçerik yaşam döngüsünü yaratım, yönetim, geri getirme, saklama başlıkları ile anlatan Celiloğlu, bu döngünün sadece üretim ve yönetimle sınırlı olmadığını, dağıtım, performans değerlendirmesi, arşivleme ve geri dönüşüm, yasal ve etik hususlar gibi birçok aşamadan oluştuğunu vurguladı. İçerik üreticilerinin tüm bu aşamaları göz önünde bulundurarak bütüncül bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini belirtti.

ACUNMEDYA’nın Kanal Yapısı : TV8 Yayın Akışı

ACUNMEDYA’nın 16 kanalda canlı yayın yapabilen bir sistem altyapısı olduğu, Exxen adlı bir merkezden yönetilen yayın akışına sahip olduğu gibi konulara değinen konuğumuz, “Özellikle canlı yayınların teknik ve yayın süreçlerinde özenle çalışıyoruz ve en son teknolojileri kullanıyoruz.”

Son yıllarda yapay zeka destekli teknolojilerin kullanımının arttığından bahseden Atilla Celiloğlu, bu sayede prodüksiyon ve yayın süreçlerinin daha hızlı, verimli ve hatasız hale geldiğini söyledi.

“Yapay zeka tabanlı metin-konuşma sentezleyiciler, otomatik video düzenleme araçları ve robotik kameralar gibi yenilikler, prodüksiyon akışını optimize ederek zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor.

Yapay zekanın kullanımının daha da artması yaratıcı ve teknik becerilere olan ihtiyacı ortadan kaldırmadı, aksine bu becerilerin daha da önemli hale gelmesini sağladı. Gelecekte medya sektörü yapay zeka sayesinde önemli bir değişime uğrayacak. Bu doğrultuda, TV8 televizyon kanalında, gelecekte sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojileri kullanmayı planlıyoruz.”

MasterClass’ın sonunda Atilla Celiloğlu, sorularımızı cevaplayarak sektöre ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu. Başarılı olmak için tutkulu, çalışkan ve yeniliklere açık olmanın önemini vurguladı ve her zaman kendimizi geliştirmemiz, yenilikleri takip etmemiz gerektiğini tavsiye etti. Bu verimli MasterClass bizim için motivasyon arttırıcı ve ilham verici oldu.