Etkinlik, Televizyon

Dünden Bugüne Spor Yayıncılığı

Spor yayıncılığının önde gelen isimlerinden Fuat Akdağ; İleri Televizyonculuk bölümü, prodüksiyon öğrencileri ile “Türkiye’de Spor Yayıncılığı” konu başlıklı bir eğitim gerçekleştirdi.

Kırk yılı aşkın bir süredir sektörün içinde olan duayen yayıncının eğitimde paylaştıklarını sizler için derledik.

KAMUDAN ÖZELE

TRT, BBC kanalını örnek alarak kurulmuş ve bu minvalde bir yayıncılık anlayışı geliştirmişti. Tek kanallı dönemin bitmesi ve özel kanalların kurulmasıyla birlikte, yayıncılıkta yeni bir perde açıldı. Özel televizyon kanalları arttıkça spor içerikleri yetmemeye başladı, bu da kanallar arası rekabetin kavgalar meydana getirmesine sebep oldu. Yaşanılan kavgaların sonuncunda; yayın haklarına federasyonun sahip olduğu ve klüplere pay dağıtımını tek alandan gerçekleştirdiği bir ‘Havuz Sistemi’ gündeme geldi.

İLK SPOR KANALI

NTV’de, Kenan Onuk önderliğinde; şu an yaşayan spor yayıncılığının temeli atıldı. ‘Sporun Her Rengi’ gibi sloganlarla zamanın anlayışı için yenilikçi kabul edilecek adımlar atıldı. Zamanla, alınan içerikler yayın saatini aşacak bir boyuta ulaştı ve bu; ayrı bir spor kanalı kurma fikrini ortaya çıkarttı. Sürecin devamında ise, beklentilerin epey üstünde bir izleyici kitlesi ve geri dönüşle karşılaşıldı.

NTV SPOR DÖNEMİ

Bilgiye hürmet eden, yeni nesil genç izleyici kitlesinin aktif hale gelmesiyle birlikte kurulan NTV SPOR; bu yenilikçi anlayışa göre bir yayın stratejisi tercih etti. Kanalın, o dönemde sosyal medyada 8 milyon gibi bir takipçi sayısı vardı ve bu; sosyal medya kanalı özelinde, dünya çapında bir büyüklüğe tekabül ediyordu. Bu, yayıncılıktaki samimiyet duygusunun izleyiciye geçmesine olanak sağladı. Sosyal medyanın artan gücüyle birlikte süregelen yeni yayıncılık anlayışı ise günün sonunda, izleyiciyle kanal arasındaki sadakati oluşturdu. NTV Spor, Türkiye’deki spor yayıncılığının en parlak dönemiydi.

TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ

Dijital teknolojilerin ilerlemesiyle birlikte yayın kavramının kapsamı yeniden tanımlanır oldu. Maliyet dengelerinin değişmesi, yayın yapısının güncellenmesi, içeriklere biçilen değer anlayışının farklılaşması gibi etkenlerle birlikte “yayıncılık” yeniden tanımlandı.

YENİ BİR YAYIN ALANI : YOUTUBE

Konvansiyonel yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçiş, Türkiye’de henüz tam anlamıyla gerçekleşebilmiş değil. YouTube gibi büyük bir alanın açılmasıyla birlikte, üretilen içeriklerin izleyiciye ulaşması kolaylaştı. Yeni nesil içeriklerin artmasıyla birlikte; içeriğin tanımı yeniden konuşulur hale geldi.

GELECEĞİN YAYIN ANLAYIŞI

Televizyon ve dijital arasındaki yapı farklılığı devam etse de, iki tarafın da birbirlerini anlamaya çalışmasıyla; bu ayrım içerisinde, yayıncılığın yeniden başlamasının adımları atıldı. Ancak yine de hâlâ eksikler devam etmekte. Dijital teknolojilerle birlikte, Türkiye’nin yeni spor yayıncılığı anlayışının tarif edilmesi kaçınılmaz. Geleceğin yayıncılığının tarif edilmesi için ise inancı bitmeyen yayıncıların çalışmaya devam etmesi gerekmekte.

Deneyimleri ışığında paylaştığı bilgiler için Fuat Akdağ’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Editör: Dilara Peksaygılı