Etkinlik, Televizyon

Hamdi Alkan ile Dizi ve Sinema Atölyesi

hamdi alkan

Dizi ve sinema sektörünün duayen isimlerinden biri olan Hamdi Alkan; İleri Televizyonculuk Bölümü öğrencilerimizle, Dizi – Sinema Yapımı Atölye Çalışması konu başlıklı bir MasterClass’ta buluştu.

Usta oyuncu ve yönetmenin; iki günlük atölye çalışması kapsamında, öğrencilerimizle paylaştıklarını sizler için derledik.

Hamdi Alkan; Prodüksiyon, Teknik Prodüksiyon ve Post Prodüksiyon sınıflarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşen atölyede; öğrencilerimizle yaptığı farklı sahneleme deneyimleriyle, onlara yeni bakış açıları kazandırdı.

Öğrencilerimizi; anlık düşünme, üretme ve çözüm bulmaya iterek hem eğlenceli hem de öğretici bir uygulama gerçekleştirdi.

Verdiği anlık fikirlerin akabinde, gönüllü öğrencilerimizin doğaçlamaları ile gerçekleşen farklı sahneler için onlardan çeşitli fikirler üretmelerini istedi. Kostüm, ışık, makyaj, hazırlık, detay prodüksiyon ve çekim açılarına dair bir beyin fırtınası oluşmasını sağladı. Öfke, hayal kırıklığı, merak, sevinç ve benzeri duyguların; hangi çekim açılarıyla izleyiciye daha net aktarılabileceğini deneyimleyerek öğretti.

SON YILLARDA SEKTÖRDE DEĞİŞENLER

​Sektör maalesef ki gittikçe zorlaşan bir yola girmektedir. Dijital dönüşümle birlikte değişen iş tanımları ve ekonomik konjonktürler gereği artan maliyetler; bunu etkilemektedir.

Gelişen yapay zekayla birlikte, dijital süreçlerin devreye girmesiyle oluşan yeni kapsam alanları ise; sektöre hem yenilikçi bir bakış getirmekte hem de eski tanımları yıkma eğilimi göstererek süreci kaçınılmaz bir değişime itmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, işin sürekliliği çok önemlidir. Maliyetlerin artması ve dijitalin, reklam payından büyük dilimi alma konusunda ciddi bir rakip haline gelmesiyle birlikte dinamikler değişmeye başlamıştır. Bununla beraber sürekliliği korumak ise ciddi bir mesai gerektirmektedir.

hamdi alkan

YURTDIŞI SATIŞLARININ KATMA DEĞERİ

Ülkemizde, sokaktaki izleyici komedi içeriğine hasret kaldı. Çünkü, maalesef ki; komedinin fazlasıyla lokal bir alanda hayat bulması, bu tür içeriklerin globale açılmasını zorlaştırmaktadır.

Özellikle ulusal kanallarda, bir dizinin kabulünün ve yayın hayatının devamlılığının temel etkenlerinden biri, şüphesiz ki yurtdışı satış oranlarıdır.

Yurtdışı satışları, ortaya çıkan eserlerin globalleşmesi ve dünya çapında tanınır hale gelmesi açısından verimli olsa da; yurt dışında gelişen tanınırlık ve ün seviyesine bağlı olarak oyuncu seçimlerinin kısıtlanması söz konusu olduğunda, sektörde negatif bir etki yaratma gücüne sahiptir.

DİZİ VE SİNEMA ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR

Birbirine hem çok benzeyen hem de bir o kadar ayrı dinamiklere sahip olan dizi ve sinemayı birbirinden ayıran temel özelliklerden biri, hazırlık süreçleridir. Sinemada hazırlık süreci, dizilere göre daha belli ve sakin sayılabilmektedir.

Dizideki gibi bir koşturma söz konusu olmadığında, hazırlık aşaması boyunca masada her detayın konuşulması ve sahada çıkacak olası aksiliklerin önlenmesi çok daha mümkündür. Dizilerde, yayına yetişmesi gereken bir takvim söz konusu olduğu için mecburi bir acele; bazı aksaklıkların meydana gelmesine istemsiz bir alan oluşturabilmektedir.

Ancak her ikisinde de en önemli faktör; samimiyettir. Samimiyetten yoksun bir iş, seyirciyle bağ kurmayı başaramayacak ve kaçınılmaz bir sona sürüklenecektir. İzleyiciyle özdeşlik kurmayı başaran bir işin, hedeflerine ulaşması ise çok daha kolay olacaktır.

Editör: Dilara Peksaygılı

hamdi alkan