Dijital, Etkinlik

51 Dijital’den Infuluencer Marketing

Geleneksel televizyon reklamlarının yerini, dijital platformlardaki etkileyici influencer marketing stratejileri almaya başladı. Bu dönüşümün merkezinde yer alan markalardan biri olan 51 Digital’in Kurucusu ve CEO’su Burak Bozkurt ile influencer marketingin yükselişini ve marka iş birliklerinde dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirdik.

Markaların televizyon reklamlarından dijital reklamlara geçiş nedenlerini ve verilerin stratejik planlamadaki önemini öğrendik.

Reklam Dünyasında Influencer Marketingin Rolü

Bir insanın bir gün içerisinde ortalama olarak 4 bine yakın reklama maruz kaldığını ancak bunların çoğunu hatırlamadığını biliyor musunuz? En az bir tanesi bizi etkiliyor ve akılda kalıyor.

Peki, gördüğümüz 4 bine yakın reklamdan kaçına güveniyoruz?

Geleneksel pazarlama yöntemleri artık yeterince etkili olmaktan uzaklaşıyor. Televizyon reklamları ve gazete ilanları, tüketicilerin dikkatini çekmekte zorlanıyor ve markalar için yeni bir stratejik yaklaşım gerektiriyor.

Burak Bozkurt, influencer marketingin bu noktada öne çıkmaya başladığını ve son 8 yıl içerisinde hem Türkiye’de hem de dünya genelinde trend haline geldiğini vurguladı:

“Aslında bu ekosistemin ortaya çıkmasının ve büyümesinin nedeni markalar. Markalar, televizyonda ve dijital yayınlarda işin içinde yer alarak ekonomiyi büyütüyor ve yapılan işin kalitesini artırıyor.

Ekonomi büyüdükçe, bu alana yapılan yatırımlar artıyor ve influencer pazarlaması daha da büyük bir mecraya dönüşüyor.

Bir arkadaşınız size bir ürünü tavsiye ederse bu sizi etkiler. Aslında influencer marketing de bir arkadaş tavsiyesi gibidir. Influencer’lar bunu sosyal medya platformları ile eş zamanlı olarak yüz binlerce kişiye yaparlar.

Veri Analizi ve Performans Değerlendirmesi

Dijital reklamların daha düşük bütçelerle daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sunması ve ölçülebilir ve hedeflenebilir olmasının, iyi bir influencer marketing stratejisi için büyük önem taşıdığını belirten Bozkurt için; “Televizyon reklamlarına benzeyen ve insanların izlemek istemediği dijital içerikler, influencer marketingde sıkça karşılaşılan sorunlardır.  Ana odağımız influencer’ların ihtiyaçlarıdır.

Influencer marketingde verilerle çalışıyoruz. Hangi influencer’ın daha etkili olduğunu ve daha uygun maliyetle daha fazla kişiye ulaştığını belirlemek için CPM (Bin Görüntülenme Başına Maliyet), CPR (Bin Erişim Başına Maliyet), CPE (Tıklanma Başına Maliyet) gibi metrikler kullanıyoruz. Bu verilerle influencer’ların performansını analiz ediyoruz ve markalara detaylı raporlar sunuyoruz.

İletişimlerimizde hikaye yaratmaya özen gösteriyoruz. Her influencer’ın kendi rengi, ses tonu, konuşma tarzı ve bilgi birikimi var ve takipçileri tarafından güven duyulan belirli bir alana sahipler. İçeriklerimizi de buna göre seçiyoruz.

Influencer’lar ile markalar arasında organik ve etkili reklam kampanyaları tasarlayıp, bu kampanyaların iletişimini ve bütçelendirmesini yapıyoruz.

Doğru influencer iletişimleri ile yanlış influencer iletişimleri arasında büyük fark vardır. Tüketicinin güvenini kaybetmek, o reklam veya içeriğin etkisini azaltır ve tüketiciyi hızlıca kaybetmeye neden olur.”

Marka İşbirliklerinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Bozkurt, bir marka iş birliği yapıldığında dikkat edilmesi gereken unsurları belirtti:

“Tüketicinin, ürettiğiniz içerikten sıkılmaması ve içeriğe ilgisini kaybetmemesi için özen göstermelisiniz.

Markanın ürünü veya hizmeti içerikle doğal bir şekilde entegre edilmeli ve zorlama olmadan, hikayenin akışı içinde yer almalı ve markanın hikayesi doğru bir şekilde izleyiciye aktarılmalıdır.

Ayrıca ürünün hangi yaş aralığında, hangi cinsiyette ve hangi şehirlerde daha çok kullanıldığını belirleyip, bu hedef kitleye sahip influencerları seçmelisiniz.

30 farklı influencer ile bir ürünün üç farklı özelliğini anlatacaksak, bu özellikleri 30 farklı influencer’a dağıtıyoruz ve her içerikte ayrı ayrı senaryolar ürettiriyoruz. Sonrasında bu içerikleri yayına alıyoruz. Eğer markanın ilgi çekici ana bir videosu varsa ve gerçekten izlenmesi gerekiyorsa, influencer onu paylaştığında takdir görecekse, bu içerikle bütünleşen bir strateji planlıyoruz.”

İyi Yapılan Influencer İletişimleri ve ROAS Metriği

İyi yapılan influencer iletişimlerinin genellikle üç kategoride değerlendirildiğini söyleyen Bozkurt, influencer iletişimlerinin başarısını ölçmek için bütçe ve performans takibi yaptıklarını belirtti.

“İlk olarak, influencer’larla yapılan iş birlikleri genellikle içerik odaklıdır. Bu, tüketicilerin doğal bir şekilde içeriğe dahil olmalarını sağlamak ve marka yerleştirmesini doğal bir hikayenin parçası haline getirmek demektir.

Diğer bir yaklaşım ise medya merkezli iletişimlerdir. Burada, influencer’lar aracılığıyla sosyal medyada daha düşük bütçelerle yüksek geri dönüşler alınabilen iletişim stratejileri kullanılır.

Son olarak, kulaktan kulağa iletişimlerde influencer’ın takipçilerine güven vermesi çok önemlidir. Influencer, takipçileri üzerinde güvenilirlik oluşturduktan sonra, kullandığı ürün veya hizmeti tavsiye bazlı olarak önerir. Bu, doğrudan etkileşim ve satın alma eğilimi yaratarak, güvenilirlik ve kişisel öneri gücüyle marka algısını güçlendirir.

Bu üç yaklaşımın başarısını ölçmek için kullanılan bir metrik de Bütçe ve Performans Takibi’dir. Bu takip genellikle ROAS (Return on Ad Spend) adı verilen metrik ile yapılır. ROAS, reklam harcamalarının getirisini ifade eder ve dijital reklam dünyasında sıkça kullanılan bir pazarlama ölçütüdür.”

Yeni Nesil Medya Olarak 51 Digital

Influencer pazarlamasında verinin öneminin giderek arttığını söyleyen Bozkurt, 51 Digital olarak verdikleri hizmetlerden bahsetti. Bu hizmetlerin veri odaklı olduklarına dikkat çekti.

“Brand departmanımız, markaların doğru influencerları seçerek hedef kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmalarını sağlarken, müzik departmanımız ise sosyal medya içeriklerinde kullanılacak olan müzikleri belirleyerek markaların dikkatini çekiyor ve mesajlarını daha etkili bir şekilde iletiyor.

Akademi departmanımız da influencerların eğitimini ve gelişimini sağlayarak sektördeki kaliteli içerik üretimini destekliyor ve prodüksiyon departmanımız ile dijital platformlarda organik ve dikkat çekici içerikler üreterek markaların dijital varlıklarını güçlendiriyor.

Management departmanımız influencerların kampanya planlamasını ve yönetimini üstlenerek markaların stratejik hedeflerine ulaşmalarını sağlarken, N’sights departmanımız ise veri analizi ve raporlama ile kampanyaların etkisini ölçerek markalara değerli içgörüler sunuyor.”

Burak Bozkurt’a bizlere paylaştığı değerli bilgiler için teşekkür ediyoruz.