Oğuz ve Celal Öztürk kardeşler tarafından kurulan Digiflame; reklam, dizi ve film sektörlerinde animasyon, görsel efekt ve post prodüksiyon alanlarında başarılı işler ortaya çıkarıyor. Bu MasterClass sayesinde hedef belirlemenin, doğru adımlar atmaya yardımcı olduğunu ve VFX’in içeriğin kalitesini zenginleştirdiğini öğrendik.
Post Prodüksiyondan VFX Uzmanlığına Uzanan Süreç
VFX kariyerine nasıl başladığını anlatan Öztürk, “Küçük yaşlardan itibaren bilgisayara ve teknolojiye olan merakım beni bu alana çekti. Eğitim hayatım boyunca görsel efektler ve animasyonlarla ilgili araştırmalar yaparak kendimi geliştirdim. İlk iş deneyimlerimde, çeşitli projelerde görsel efektlerin nasıl hayata geçirildiğini öğrenerek tecrübe kazandım. Her projede yeni bir şeyler öğrenmek, bana yeni kapılar açtı.
Digiflame’i kurarken kardeşimle amacımız, VFX dünyasında fark yaratan projelere imza atmaktı. Uzun yıllardır VFX sektöründe olmak, beni hem profesyonel hem de kişisel olarak çok yönlü bir şekilde geliştirdi. Sektördeki değişimleri yakından takip ederek, her zaman öğrenmeye ve büyümeye devam ediyorum. Yaptığım işin her zaman daha iyisini yapmaya çalışıyorum.”
Kariyer Planı Yaparken Hedef Belirlemenin Önemi
Zihnimizdeki olay akışının da kurguya ihtiyacı olduğunu belirten konuğumuz, “Size temelde her şeyin bir kurguyla başladığını belirtmeliyim. Kardeşimle bu işe başladığımızda kafamızda hep bir kurgu vardı. Her şeyin bir plan dahilinde ilerlemesi, adım adım ilerlememiz, bu başarıya giden yolda büyük bir öneme sahipti.
Kurguya geçmeden önce hedefinizi belirlemelisiniz. Sizi düştüğünüz zaman yerden kaldıracak, devam etmenizi sağlayacak bir hedefe ihtiyacınız var. Hedefinizi iyi seçin. Hayatta hedefinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ‘Neden zevk alıyorsunuz?’. Bu sorunun cevabını bulduğunuzda, hedefinizin ne olduğunu daha net anlayabilirsiniz.
Her zaman inanın, her zaman hayal kurun ve her zaman hedef belirleyerek hareket edin. Hayatınızdaki kurguyu doğru oluşturduğunuzda, başarıya giden yol da daha net bir şekilde çizilir.” ifadeleriyle hedef belirlemenin, başarının anahtarı olduğunun altını çizdi.
VFX Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yaptığı işin detaylarına inerek bizi aydınlatan Öztürk, “VFX dediğimiz kavram; filmlerde, televizyon programlarında ve diğer görsel medya türlerinde kullanılan özel efektlerin genel adıdır. Bu efektler, gerçek dünyada mümkün olmayan veya çok zor olan sahneleri oluşturmak için bilgisayarlar ve diğer teknolojiler kullanılarak üretilir.
VFX, izleyiciye gerçek olmayan bir dünyayı inandırıcı bir şekilde sunma sanatını temsil eder. VFX’in sektörel açıdan önemi, modern görsel medyanın yaratıcılığını ve etkisini artırmak için vazgeçilmez bir araç olmasından kaynaklanır.
Örneğin, bilim kurgu filmlerinde uzay gemileriyle dolu bir galaksiyi göstermek, fantastik filmlerde devasa canavarlarla dolu bir dünyayı canlandırmak veya aksiyon filmlerinde patlama ve çarpışma sahnelerini gerçekçi bir şekilde sunmak için VFX kullanılabilir.” diyerek bize VFX’in hangi alanlarda kullanıldığını açıkladı.
Filmlerde VFX ve Kurgu Birbirini Nasıl Tamamlar?
VFX ve kurguyu birbirinden ayıran noktalar olsa da ikisinin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurgulayan Öztürk, “VFX ve kurgu, modern sinema ve televizyon prodüksiyonunun temel taşlarıdır. VFX, görsel efektlerin yaratılmasıyla ilgilenen bir alandır. Kurgu ise, çekimler sırasında elde edilen görüntü ve seslerin bir araya getirilerek anlamlı bir hikaye oluşturulmasını sağlayan süreçtir. Kurgu, bir yapıtın akıcılığını, ritmini ve duygusal etkisini belirleyen önemli bir unsurdur.
VFX ve kurgu, genellikle ayrı uzmanlar tarafından yürütülse de, birlikte çalışmaları gereken birçok noktada kesişirler. Özellikle, başarılı bir prodüksiyon için VFX ve kurgu ekiplerinin birlikte uyum içinde çalışması gerekir çünkü VFX efektleri, kurgu sürecini etkileyebilir ve kurgu da VFX efektlerinin doğru bir şekilde entegre edilmesini gerektirebilir.
Özetleyecek olursam, VFX ve kurgu, modern sinemanın ve televizyon dünyasının görsel ve anlatısal açıdan zenginleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.”
Bir filmin en önemli unsurunun senaryo olduğunu ve senaryo seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyen konuğumuz, “Her filmde senaryo çok önemlidir. Eğer senaryo sağlam değilse, filmin başarılı olması pek mümkün değildir.
Öncelikle, potansiyel senaryoları değerlendirmek için bir ekip oluşturmalısınız. Bu ekip, farklı bakış açılarıyla senaryoları incelemeli ve en iyilerini seçmeli. Ardından, seçilen senaryoları daha detaylı bir şekilde değerlendirmelisiniz.
Senaryo yazma sürecinde yaratıcı ve özgün olmalısınız. Senaryoların izleyiciyi etkileyecek güçlü bir hikayeye sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Karakter gelişimi, diyaloglar ve olay örgüsü gibi unsurların uyum içinde olduğundan emin olmalısınız.
Süreç boyunca en heyecan verici kısım ise, filmi hayata geçirmek için çalışmaya başladığınız an. Seçilen senaryonun prodüksiyon sürecine geçmesiyle birlikte, gerçek bir film ortaya çıkarmak için ekip olarak bir araya geliyorsunuz. Her aşamada titizlikle çalışarak, seyircilerin beklentilerini karşılayacak bir film ortaya çıkarmak için çaba gösteriyorsunuz.” diyerek filmin, bir ekip işi olduğunu vurguladı.
VFX Uzmanından Tavsiyeler
Konuğumuz, konuşmasını noktalamadan önce kariyerimize ışık tutacak önemli tavsiyelerde bulundu. “İş hayatında karşılaştığınız her problem aslında bir fırsat barındırır. Problemler kaçınılmazdır ancak onları çözmek için adım atmak da yine sizin kontrolünüzdedir. Hangi işi yaparsanız yapın, problem çözücü insan olun.
Bir diğer önemli nokta ise, tutkularınızın peşinden gitmek. Sevdiğiniz işi yapın. Eğer kurgu sizi heyecanlandırıyorsa, kurguyla ilgili projelere yönelin; eğer VFX sizi cezbediyorsa, VFX alanında kendinizi geliştirin; eğer prodüksiyon size ilham veriyorsa, prodüksiyon işlerine odaklanın. Tutkuyla yapılan işler, başarıya giden yolda önemli bir itici güçtür, bunu unutmayın.”
Digiflame’den Acunmedya Akademi Öğrencilerine Staj İmkanı
Digiflame’deki staj imkanlarından bahseden Öztürk, “Acunmedya Akademi öğrencilerine staj fırsatları sunuyoruz. VFX alanında kendini geliştirmek isteyenler varsa 3 aylık bir staj programımız oluyor. Şu anda Acunmedya Akademi mezunu birçok arkadaşımız bizimle çalışıyor. Akademi, sizi sektörel bilgiye hakim ve her açıdan donanımlı şekilde yetiştiriyor. Bizim de aradığımız nitelikler bunlar.”
Bu MasterClass’ta; VFX’in kurgunun kalitesini artırdığını, dizi ve film gibi sektörlerde hikayeyi güçlendirdiğini öğrendik. Kariyerimizde hedef belirlemenin başarıyı da beraberinde getireceğini gördük. VFX’in ve kurgunun bir yapım sürecinde birbirlerini tamamladıklarını ve başarılı bir yapım için önemli olduklarını daha iyi kavradık.