Etkinlik, Televizyon

Cemal Okan ile Sinema

Sektörün duayen isimlerinden FONO Film Yönetim Kurulu Başkanı,TAFF Pictures Kurucu Ortağı ve TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan ile “Sinema Yapımcılığı” konulu MasterClass’ta buluştuk.

Sinemada yapımcılığa dair önemli direktifler veren Cemal Okan; risk yönetimi, yapım süreçleri ve pazarlama stratejileri gibi temel konular üzerinde durdu. Ayrıca, doğru senaryo seçimi ve SWOT analizi gibi yöntemler hakkında bilgi sahibi olduk.

Sinemada Pazarlama ve Yapımcılığın Önemi

Yapımcılık ve pazarlama konusunda bilgilerini paylaşan Okan, “Bizim işimiz büyük risk barındırıyor, sürecin her noktasında doğru hesaplar yapmak gerekiyor. Örneğin, Ölümlü Dünya için altı aylık bir pazarlama çalışması yaptık ve başarılı olduk” dedi. Okan, başarısının önemli noktalarına değinerek, “Senaryo bizim ana kaynağımız. Doğru senaryoyu seçmeli ve çekmeliyiz. Tüm doğrular pazarlama ile bütünleşince, işinizin başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur.” dedi.

Bir yapımcının, filmin çekilmesinden yayınlanmasına kadar olan süreçte pazarlama uygulamasını es geçmemesi gerektiğini belirten Okan, “Ölümlü Dünya’nın pazarlamasında, tüm departmanları toplayarak SWOT analizi yaptım. Bir yapımcı bunları öngörebilmeli ve olası her durum için çözüm üretebilmelidir” dedi.

Sinema Yapımcılığında İşveren ve Çalışan İlişkileri

TAFF Pictures olarak 11 yılda 49 projeyi hayata geçirdik ve bu süreçte işçi ve işveren arasındaki potansiyel sıkıntılara yer vermedik. Ahmet Mümtaz Taylan, “Ölümlü Dünya” seti sonrasında bize teşekkür etti ve geçirdiği süreyi övgüyle anlattı.

Yeni Projeler, Yeni Umutlar

“Yapımcılar için bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta, uyarlama senaryoların o ülkenin değer ve kültürüne uygun olup olmadığını iyi analiz etmektir. Şu anda üzerinde çalıştığımız Zülfü Livaneli’nin ‘Serenad’ adlı eserinin, II. Dünya Savaşı’nı anlatan kitabını senaryolaştırıyoruz ve önümüzdeki sene çekimlerine başlamayı planlıyoruz.”

Sinemada Riskler ve Getiriler 

Sektör içerisinde ki risklere değinen Cemal Okan akademi öğrencilerine kendi tecrübelerinden örnekler vererek risk almaya değer bir iş nasıl yönetilir konusunda bilgilendirdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Risk birçok noktada mutlaka vardır ve yapımcı kabul edebileceği riski göze almalıdır. Başladığımız her işin ince detaylarını düşünmek olası riskleri de görmemizi sağlar.

Tecrübelerimiz de artık bu süreçteki olası durumlar için bizim haritamız gibidir. Asıl olay risklerin arkasında ki getirileri fark edebilmekte ve uygun şekilde bu getirileri de yönetmektedir.

Benim ve Timur Savcı’nın sektördeki ortalama kırk yıllık geçmişinde bu tarz problemleri odağımız haline getirdiğimiz görülmemiştir. Odağımız olabilmesi için çözemediğimiz bir durum olmalıdır.” dedi.

Yapımcılığın gerek maddi gerek manevi sorumluluğu noktasında göze alamadığınız riskin, aldığınız riskten daha kötü sonuçlar doğurabileceğini fark ettiğiniz zaman  başladığınız bir işten geri adım atmak, insiyatifin üstünde bir karar vermek demektir diyen Okan bu kararı alabilmenin de uzun yıllık bir tecrübeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Genç Zihinler

“İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Acunmedya Akademi’nin öğrencilerine büyük bir değer veriyorum ve sizleri elimden geldiğince iyi yönlendirmek istiyorum. Yenilikçi fikirlere açık olduğumu belirtmek isterim; buradaki dinamikleri göz ardı etmek imkansızdır. Sektörde sizlerle karşılaşmak bana ayrıca gurur veriyor. Gelişiminizi ve öğrenme isteğinizi takdir ediyorum ve yakın zamanda belki de ortak bir projede tekrar buluşmayı umuyorum.”