Gazetecilik Serüveninde İlk Adımlar
“Merak böceği beni sokmuştu, bizde böyle bir tabir vardır. Kendimi bu şekilde ifade ediyorum; gazetecilikte merak çok önemli. Siyaset mezunu olarak, üniversite yıllarında tek hayalim haberci olmaktı. Mehmet Ali Birand’ın 32. Gün programında staj yaparak gazeteciliğe adım atmıştım. Her şey derin bir merak ve güçlü bir istekten doğdu.
32. Gün’deki deneyimimden sonra gazeteciliğin farklı yönlerini keşfetmek için dergiciliğe yöneldim.Sürekli yeni şeyler öğrenme arzum vardı. İlk olarak Haftalık dergisinde, ardından Vatan Gazetesi’nde çalışmaya başladım. Haber ve röportajlarla dolu bir kariyer yolunda ilerledim. Hâlâ öğrenmeye büyük bir açlık duyuyorum.”
Haberin Farklı Hali
“Dergiden ayrıldığımda, ‘Ne yapsam?’ diye düşündüm. Habercilikte fark yaratmak istiyordum. Rahmetli Mehmet Ali Birand’a götürdüğüm haberde tüm havalı kelimeleri kullanmıştım, ama o bana ‘Evladım, sen sosyoloji bilmek zorundasın’ dedi. Habercilik, ülkenin sosyo-kültürel durumuna da odaklanmalı.
HaberTürk gazetesi kurulurken Mehmet Güler beni aradı ve dizi gazeteciliği teklif etti. Türkiye’de dizi ve sinema setlerini bilen gazeteciler yoktu, bu alanda bir fırsat gördüm. Mehmet Ali Birand’dan aldığım tavsiyeyle bu yolda ilerledim. HaberTürk açılmadan önce oyunculuk ve senaryo eğitimi aldım, tüm dizileri izledim ve sektöre kendimi tanıttım.
Vatan Gazetesi’nden sonra, kapanan gazetelerin ardından dizidoktoru.com’u kurdum. YouTube’da içerik üretiyor, kitap yazıyor, sergiler düzenliyor, senaryo yazıyor ve belgesel çekiyorum. Hayatla derdim var ve bu mesleği yapan herkesin de olmalı. Bu dertle başa çıkma yollarım; program çekmek, kitap yazmak ya da haber yapmak oluyor.”
Öğrencimizin “Sürekli farklı şeyler denemişsiniz ve gazeteciliğe dönmüşsünüz, ama gazetecilik bir şeyin yanında sürdürülebilir bir iş değil mi?” sorusuna Oya Doğan; “Gazetecilik kıskanç bir sevgili gibidir; en özel günlerinizde bile sizi işe çağırır, telefonunuzu kapatamazsınız. Hayatımda hep zamanla yarıştım. Gazetecilikte hız esastır. Televizyonda çalışıyorsanız akşam 7 haberlerini yetiştirmek, gazetede iseniz baskı saatine uymak zorundasınız. Sinema veya program yapımında da zamana sıkışmış bir şekilde çalışırsınız. Sektöre girdiğinizde zaman kısıtlı olacak ve sürekli zaman yaratıp yetişmeye çalışacaksınız.”
Yapımın Altın Kuralları
“Arkadaşlar, kusursuz bir yapım için heyecan, inanç ve eylem şarttır. Fikriniz kışkırtıcı, hızlı ve net olmalıdır. Bu sektörde kimse uzun uzadıya açıklamaları dinlemez; öne çıkan ve akılda kalan fikirler kazanır. Yapımınızı çağa uygun, görsel ve işitsel olarak etkileyici kılmalısınız. İyi bir senaryo ve yetenekli bir yönetmen, başarı için olmazsa olmazlardandır. Oyuncu seçimleriyle gerçekçiliği yakalamalısınız. Finansman, iyi bir fikrin doğal sonucudur; doğru yönetildiğinde projenizi hayata geçirebilir. Ancak, bütçeyi dikkatli kullanmak kritiktir; aksi takdirde başarısızlık kaçınılmazdır. Çekimlerden sonra kurgu, her şeyi değiştirebilir. Unutmayın, 2024’te pazarlama her şeydir; basın ve sosyal medya etkileşimleri önemlidir. Bütün bunları bitirdikten sonra, ‘Teşekkürler, kendimle gurur duyuyorum’ demek var.”
Oya Doğan ile düzenlediğimiz Masterclass’ta, sürekli öğrenmenin iş dinamiklerine nasıl canlılık kattığını, haberciliğin ne derece adanmışlık gerektirdiğini ve kusursuz yapım sanatının inceliklerini derinlemesine ele aldık.