Dijital, Etkinlik

Ali Cicioğlu ile Start-Up ve Girişimcilik

Günümüzde rekabetin zirvede yaşandığı ticaret ve teknoloji dünyasında, Vigo Teknoloji ve Lojistik Kurucu Ortağı Ali Cicioğlu ile “Start-Up ve Girişimcilik” konulu MasterClass, girişimcilik hayali kuranlar için verimli bir eğitimdi.Bu etkinlikte Ali Cicioğlu, iş dünyasında izlediği yol, başarısızlıkları tecrübeye dönüştürme yöntemleri ve yenilikçi fikirlerin gerçeğe dönüşüm süreçleri üzerine değerli bilgiler paylaştı.


İş Dünyasına Giriş ve İlk Adımlar

Ali Cicioğlu, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezuniyetinin ardından kariyer yolculuğuna nasıl başladığını anlattı. Kendi hayallerini nasıl gerçek dünyaya aktardığını, ticarete atılma sürecindeki deneyimlerini ve bu süreçte karşılaştığı zorlukları katılımcılarla paylaştı.

Girişimci Olmak Ne Demek?

Girişimciliği “suya atlamak, bir iş kurmak, bir şeyler denemek” olarak nitelendiren Ali Cicioğlu, kendi yolculuğunu paylaşarak bu süreçteki zorlukları ve kazanımları anlatıyor: “Dört farklı iş denedim ve her birinde beş yıl süren bir macera yaşadım. Bu deneyimlerden her seferinde iflas etmeme rağmen, sayısız ders çıkardım.

“Üniversite mezunu olduktan sonra bir üniversitede sohbet uygulamaları geliştirdim. Teknolojik sorunlar nedeniyle bu iş battı. Sonra otopark teknolojileri alanında bir girişimde bulundum, fakat bu iş de başarılı olamadı. Bir yazılım ajansı kurdum ve yazılım sattım. Bu süreçte önemli tecrübeler edindim. Amerikalı bir firmayı Türkiye’ye getirdim. Bu, sıfırdan başlayarak bir fırsat yarattığım ve insanların güvenini kazandığım bir girişimdi. Yine de sonuçta iflas ettim.”

Cicioğlu, girişimciliğin zorluklarına değinerek, “Girişimcilik aşırı yorucu bir iştir. Sürekli her işe kolları sıvayıp dalmanız, girmeniz gerekiyor. Her işi kendiniz yapmanız, hatta başkalarını görevlendirseniz bile onların işini kontrol etmeniz gerekiyor,” diye belirtiyor.

Kurye Tarafında Verimsizlik

Kurye eksikliğinin yol açtığı verimsizliği çözmek için yenilikçi bir yaklaşım benimseyen Ali Cicioğlu, riskli ancak etkili bir çözüm geliştirdiğini anlatıyor. “Ben yarın bana kaç sipariş geleceğini tahmin etmem lazım ki ona göre oraya bir kurye sayısı koyayım. 20 sipariş mi geleceğini tahmin ediyorum. Bunu tahmin etmek de çok zor olduğu için ne kadar iyi tahmin etmeye çalışsanız da verimsizlik ortaya çıkıyor.

Ben de dedim ki devasa bir havuz sistemi kurayım. Bu havuzdan hem Getir yararlansın hem Yemeksepeti hem Trendyol, kim varsa yararlansın. Ne olacak? Hem ölçeği büyüterek riskten arınmış oluyorum hem de farklı işletmelerin farklı zamanlarda yoğunlukları oluyor. Kimisinin akşam yemek kargosu çok yoğun, kimisinin öğlen vakti kargo işi çok yoğun oluyor. Ben bunların hepsini birleştirirsem aslında günün sonunda o verimsizliği ortadan kaldırmış olurum. Bu fikirle yola çıktım.”

Cicioğlu’nun bu yaklaşımı, kurye hizmetlerindeki verimsizliği çözme konusunda yenilikçi bir adım olarak öne çıkıyor. Farklı işletmelerin ihtiyaçlarını ve yoğunluk zamanlarını dikkate alarak oluşturduğu havuz sistemi hem riski azaltıyor hem de genel verimliliği artırıyor. Bu strateji, kurye hizmetlerinde karşılaşılan zorluklara karşı çözüm üretirken bize yol gösterici oldu.

Günün Sonunda Ne Olmak İstiyoruz?

Kurduğu sisteme pandemi döneminin etkilerini ve yaşadığı zorluklarla nasıl başa çıktığını anlatan Ali Cicioğlu, “Günün sonunda ne olmak istiyoruz?” sorusuna şu satırları ekledi.“Dünya genelinde yaşanan pandemi süreci, hepimizin hayatında çok şey değiştirdi. Benim hayatımda iş modelimi değiştirmeme sebep oldu. Bütün restoranlar ve marketler kapandı. Bundan dolayı perakende işletmeler, evlere servise başladı. Ortaya devasa bir hizmet açığı çıktı. Teknoloji şirketi kurmayı düşünürken ortaya çıkan açığı fırsata çevirdim. Bir kurye ağı oluşturmak için sokağa çıkıp bire bir insanlarla iletişime geçtik. McDonald’s, Burger King gibi zincir restoranlardan kargocu kuryelere birçok yerle görüştük. Taksicilere kadar gittik, kuryelik yapmaları için ikna ettik. Bu şekilde ağımızı genişlettik.

Şirketimizin başlangıç aşamasında küçük olması nedeniyle ekibimizi genişletmemiz gerekiyordu. Bu süreçte, pandeminin hem iş hem de kişisel hayatlarımız üzerindeki psikolojik etkileriyle de mücadele etmemiz gerekti. Ekip üyelerim genel olarak demotive ve isteksiz hissediyorlardı; özellikle dışarı çıkmaktan kaçınıyorlardı. Bu nedenle, onları motive etmeye ve moralini yükseltmeye çalışmak benim için önemli bir görev haline geldi. Aynı zamanda, işimizin sürekliliğini sağlamak için kurye bulma ve işleri yönetme gibi zorluklarla da başa çıkmak zorundaydım. Tüm bu zorluklara rağmen, kararlılık ve çaba ile bu süreci başarıyla atlattık ve şirket olarak daha güçlü bir konuma ulaştık.”

Geleceğe Dair Vizyon

Pandemi sürecinden çıktığımızda, şirketimiz 5000 kuryeden oluşan aktif bir ağa sahipti ve çok sayıda müşterimiz vardı. Bu dönemde, Köfteci Yusuf, A101, Ebebek gibi büyük markaları müşteri portföyümüze ekledik. Pandemi sırasında kazandığımız bu müşterilerle ilişkilerimizi güçlendirerek, Park Denizli’de oldukça büyük bir müşteri tabanına ulaştık. Şimdi, 5.000’den fazla kuryemizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Teknoloji geliştirme ve insan odaklı kurye hizmetleri üzerine yoğunlaşarak büyümeye devam ediyoruz. 150’den fazla beyaz yakalı çalışanımız var ve çoğu sahada görev alıyor. Kuryelerimizin yanında olmaya ve onlara aile ortamı sağlamaya özen gösteriyoruz.

Ortağımla işe başladığımız ilk gün, şirketimizin geleceğine dair bir vizyon belirlemiştik. Bu vizyon; yerel ve özgün stratejilerimizi şekillendirdi ve farklı taktiklerimizi bu stratejiye bağlı kalarak uyguladık. Bu stratejik yaklaşım, bugünkü başarımızın temelini oluşturdu ve şirketimizin sürekli büyümesine katkı sağladı.”

Sektörde Tutku ve Soğukkanlılık

Ali Cicioğlu, MasterClass’ta sorularımızı yanıtlarken, karşılaştığı zorluklar ve bu süreçteki karakter değişimi hakkında şunları söyledi: “Mayıs ayında şirketi %40 oranında küçültmek zorunda kaldım. 200 kişilik bir ekibi 120-130 kişiye indirmek kolay bir karar değildi ve 80 kişiyle yollarımızı ayırmak zorunda kaldım. Bu sadece zor bir karar değil, aynı zamanda yaşananları tekrar motive olup büyüme yoluna gireceğimize inandırmak da oldukça zor bir süreçti.

Pozitif gelişmeler karşısında bile soğukkanlılıkla hareket etmek gerekiyor. Dirençli ve dengeyi koruyacak kadar sağlam olmak önemli. Aşırılıklardan kaçınmak, iniş çıkışları fazla yaşamamak gerekiyor. İnatçılık da önemli bir özellik; bir hedefe kilitlenmek ve hiçbir şeyin sizi bu yoldan alıkoymasına izin vermemek. Ayrıca tutkulu olmak gerekiyor. Eğer ekibiniz sizin gözlerinizdeki bu tutkuyu görmezse, onu hissetmeleri mümkün olmaz. Bu süreçte, aile ve sosyal hayatınızdan bazı ödünler vermeniz gerekebilir.”

Sektörü Daha İyi Bir Hale Getirmek

Ali Cicioğlu, motivasyonunun işinin temelini oluşturduğunu ve bu işe olan bağlılığının kaynağını sorduğumuzda, “Bu işe başlarken, pazardaki verimsizliği fark ettim ve bir optimizasyon ve sürdürülebilir bir çözüm sunmak istedim. Ancak zamanla, işimizin insan merkezli doğası nedeniyle iş daha duygusal bir hal aldı. Yani işin içinde insan olunca gönülden ve tutkuyla bağlanmak gerekiyor.

Şirketimizde uzun süre çalışanlar, başka yerlerde işe başladıklarında bizi özlediklerini ve geri dönmek istediklerini söylüyorlar. Bu, sadece bana bağlı bir durum değil, insanlarla kurduğumuz bağlardan kaynaklanıyor. Bir arkadaşıma ‘Neden sürekli bir şeyler bekliyorsun?’ diye sorduğumda, ‘Eğer beklemesem, içimdeki şey ölür’ diyor. Ben de kendimi biraz onun gibi hissediyorum. İçimdeki arzu ve isteği canlı tutmak için sürekli yeni şeyler arıyorum ve bu benim için bir misyon haline geliyor.”

A’dan B’ye Götürecek Nokta

Cicioğlu, kurye sektörünün gelişim potansiyelini ve rolünün evrimini şu sözlerle ifade ediyor: “Kurye, sonuçta bir şeyleri bir yerden bir yere götüren kişidir. Şu anda daha profesyoneliz ve bu alan gelişmeye devam edecek. A’dan B’ye taşımanın yolları, ne taşındığı değişebilir. Eskiden bakkal çırağı ekmek götürürken, şimdi daha farklı ürünler taşınıyor. Bu süreç değişecek.”

Product – Market Fit

Product-market fit konusunda ise Cicioğlu, “Ürün ve pazar arasındaki uyumu anlamak önemli. Bu zincirin her halkası birbiriyle bağlantılı. Kurye sektöründe başarılı olabildim çünkü bu alanda bir boşluk vardı. Daha önce bu sektördeki şirketlerin patronları farklı tiplerdeydi. Biz ise eğitimli ve farklı bir bakış açısıyla geldik.” diyor.

E-Ticarete Adım Adım

Bu MasterClass’ta, e-ticarete nasıl başlanması gerektiği, doğru taktik ve stratejilerle nasıl ticaret yapılacağı konularında değerli bilgiler edindik. Ali Cicioğlu’nun bu alanda sağladığı içgörüler ve deneyimler, girişimcilik hayali kuranlar için oldukça değerli oldu. Bu eğitim sayesinde, e-ticaret ve kurye sektörlerindeki stratejik yaklaşımlar konusunda kapsamlı bir anlayış kazandık. Ali Cicioğlu’na bu bilgileri paylaştığı ve bize kattığı değerler için teşekkür ederiz.