Hayal Akademisi Ajansı Proje Müdürü olan Bıçakçı; içerik üreticisi olma sürecinden ve içeriklerin kendi yaşamıyla ilişkisinden bahsetti. Anne olduktan sonra bebek ve çocuk gelişimi ile ilgili içeriklere yönelen Bıçakçı, aynı zamanda Etsy’de dijital ürünler satıyor.
Montessori eğitim yöntemiyle, çocuklara özel dijital baskılı etkinlik kitapları hazırlıyor. Hem CEO ve direktörlere danışmanlık veren hem de tutkularını dijitale taşıyan Nurdan Bıçakçı’dan; dijital kartvizitimiz Linkedin’de, nasıl etkili varlık oluşturabileceğimizi ve içerik üretebileceğimizi öğrendik.
Neden Linkedin Kullanmalıyız?
Nurdan Bıçakçı, “Linkedin’i dünyada 690 milyon kişi kullanıyor ve bu kullanıcıların 61 milyonu yönetici pozisyonda çalışıyor. Bu sayı Türkiye’de ise 8,5 milyondan fazla. Linkedin, offline hayatta ulaşamayacağımız kişilere ulaşma imkânı sağlıyor. Burada iş dünyasındaki gelişmeleri takip ediyor, iş veya iş arkadaşı arayabiliyoruz. Ayrıca, Linkedin kullanan milyoner sayısının, twitter kullanandan 3 kat fazla olduğunu biliyor muydunuz?
İş dünyası, özellikle B2B (işletmeden işletmeye) ve B2C (işletmeden tüketiciye) alanlarında, insanların geniş kitlelerle ilişki kurma ve güven inşa etme ihtiyaçları üzerine kuruludur. Linkedin, bu bağlantıları kurmanın ve güçlendirmenin etkili bir yolunu sunuyor. Ayrıca dijitalleşen dünyada insandan insana temasa ihtiyaç duyuyoruz ve güven alıyoruz. Buradaki iletişimimiz, oluşturduğumuz varlığımız, başka insanlara dokunmaya başlıyor. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre Linkedin, en güvenilir sosyal platform. Biz de bu platformda iş hayatına yönelik etki yaratmak ve bilinirlik kazanmak istiyoruz. “
Profil Düzenleme
Profil fotoğrafımızın öneminden bahseden Bıçakçı, “İnsanlar profilinize girdiğinde ilk baktığı kısım profil fotoğrafı oluyor. Profil fotoğrafında en önemli özelliklerin başında gülümseme geliyor. Snap Fortune 500 araştırma raporuna göre, en iyi profil fotoğrafına sahip CEO’lar, fotoğrafta kameraya bakan, gülümseyen, özgüvenli duruşa sahip ve net arka planı olan kişilerden oluşuyor.
Kapak fotoğrafına gelince, CEO’lar için şirketini göstermesini tavsiye ediyoruz çünkü şirketin gücü, onların gücüyle birleşiyor. Bireysel kullanıcılar ise ilgi alanları ve sosyal sorumluluk projelerine dair görselleri tercih edebilirler. ‘Hayattaki mottonuz nedir?’ Sorusuna cevap oluşturabilirsiniz.
Gelelim başlık kısmına, burada mesleğinizi tanımlamalısınız. Özet kısmı ise hakkında dediğimiz alan. Kendinizden, tutkularınızdan, proje ve ekip çalışmalarında kazandığınız özelliklerden bahsedebilirsiniz. İş verenler öğrenmeye açık bireyler ile çalışmak istiyor. O yüzden bu kısma çok önem veriyor.
Buraya eğitime gelmiş kişiler, kendilerini geliştirmek isteyenlerden oluşuyor. Bizim için de bu çok önemli. Araştırmayı, öğrenmeyi seven ve bu yolda ilerleyen kişiler, çalışma hayatında bir adım öne geçiyor. Dolayısıyla bu süreçlerinizi dijital kartvizitinizde de göstermelisiniz.”
Profil düzenlemelerinde teknik detayların ve deneyim paylaşımına vurgu yapan Bıçakçı, “Teknik düzenlemeler kısmında öncelikle profil URL’sini düzenlemelisiniz. Profil oluşturduğunuzda sayılardan oluşan bir URL’ye sahip oluyoruz. Onu, adınız ve soyadınızı açıkça belirtecek hale getirmek gerekiyor.
Deneyimler kısmına gelince; çalıştığınız kurumlar, sosyal sorumluluk projeleri gibi sizinle alakalı detaylar paylaşmalı; görsel, site linki gibi kaynaklarla desteklemelisiniz.
Ayrıca, şirketlerin personel seçimi kadar bizler de şirketleri seçiyoruz. Araştırdığımız şirket, ‘insanlara ne kadar değer veriyor, dünyaya ne katkı sağlıyor, topluma ne kadar değer veriyor ve elde ettiği karı faydalı işler için kullanıyor mu?’ sorularına cevap arıyoruz.
Dünyada en çok öne çıkan kavram sürdürülebilirlik kavramı. Sürdürülebilirlik, günümüz iş dünyasında sadece bir trend değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline geldi. Şirketler artık sadece kar elde etme odaklı çalışmalarından ziyade, çevreye ve topluma olan katkılarını da göz önünde bulundurarak politikalarını şekillendiriyor. Bu durum, bireysel kullanıcıların da LinkedIn profillerinde kariyer hedeflerini ve değerlerini yansıtırken sürdürülebilirlik konusundaki bilinçlerini ve bu alandaki katkılarını ön plana çıkarmalarını gerektiriyor. Böylece, hem işverenler hem de meslektaşlar için etkili ve değer odaklı bir profil oluşturmuş oluyoruz.
Bu yaklaşım, hem bireysel markanızı güçlendirirken hem de sosyal sorumluluk bilincini vurgulayan bir mesaj veriyor.”
Linkedin’de İçerik Üreticisi Olmak
Nurdan Bıçakçı Linkedin’de içerik üretirken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetti, “Linkedin’de, Instagram ve TikTok’a kıyasla çok fazla içerik üreticisi yok. Instagram’a herkes içerik üretebiliyor; arkadaşlarımızla kahvaltı fotoğrafı ya da gittiğimiz bir mekandan kahve fotoğrafı vb. paylaşabiliyoruz. Linkedin’de ise iş yaşamımızı etkileyeceği için tedirgin yaklaşıyoruz. Özellikle sizin için Linkedin’e içerik üretmek çok değerli. Burada etkili dijital içerik üretmeyi öğreniyorsunuz. Sektöre yeni adım atan ve kariyer planlayan öğrenciler, bu bilgiler ışığında içerik üretebilirsiniz.
Linkedin’de içerik üretmeye başlarken, kendi mesleğiniz ve tutkularınızla bağdaşacak alanı bulmalısınız. Görsellerle desteklediğiniz yazılar ön sıralara çıkıyor. Etkileşim en çok video ve görsel içeriklerle sağlanıyor ve analizlerinize bakarak şekillendirebiliyorsunuz. Anketler ile bağlantılarınızın düşünceleri hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Hashtag kullanımına gelince, Twitter’da ve Instagram’da hashtag kullanımına çok önem veriyoruz. Bu durum Linkedin için de geçerli. Linkedin’de en çok kullanılan hashtag listesine baktığımızda karşımıza ‘marketing, digitalmarketing, innovation’ çıkıyor. Bu kavramlardan; pazarlama sektörü çalışanlarının, Linkedin’i aktif kullandığını ve kullanıcıların bu alanlarda araştırmalar yaptığını anlıyoruz. En çok aranan bir diğer hashtag ise ‘india’ bunun sebebi ise ucuz iş gücü olması.Hashtag’ları aktif kullanarak içeriklerinizin hedef kitlenize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Offline hayatta kolayca ulaşamayacağımız insanlara Linkedin üzerinden ulaşabileceğimizi söyledik. Bağlantı isteği yollarken kısa bir mesaj oluşturabiliyoruz. Bu mesaj kısmını kullanmak bize avantaj sağlıyor. Buraya, bu sektörde çalıştığınızdan ya da içeriklerini takip ettiğinizden bahseden, samimi bir mesaj oluşturabilirsiniz.
Son olarak, Linkedin’de gruplar var. İlgi alanınıza ve sektörünüze yönelik gruplara katılarak iş verenler ve meslektaşlarınız ile iletişime geçebilir, alanınıza dair gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.”
Şirketler Uyumlu Ekip Arkadaşları Arıyor
Sektöre yeni adım atan ve deneyim kazanma sürecindeki bizler için şirketlerin nasıl ekip üyeleri aradığını paylaşan Bıçakçı, “İK çalışanları işe alım yaparken, o işi en iyi şekilde yapacak kişiyi aramıyorlar. Şirketlerin aradığı kişi, bizim ekibimizle uyumlu çalışacak, içerde sıkıntı çıkarmayacak insanlar arıyor. İş süreçlerinde iletişimini güçlü şekilde kurabilecek, müşterilerle iyi ilişkiler kurabilecek ve gerçekten aradaki harmoniyi bozmayacak kişileri arıyorlar.
İş öğrenilir, iş yapılır ama burada karakter ve güven öne çıkıyor. O yüzden siz kendinizi iyi şekilde ifade ederseniz, dijital varlığınızı etkili kullanırsanız hep şansınız var.”
Bu MasterClass’ta Nurdan Bıçakçı; Linkedin profili oluşturmayı, iyi bir izlenim için profil fotoğrafımızın önemini, özet ve deneyim kısımlarındaki öne çıkarmamız gerekenleri anlattı. Linkedin’in algoritmasını ve nasıl etkili içerik üretebileceğimizi öğrendik. Linkedin hakkında tüm sorularımıza cevap bulduk. Eğitimimizden ve bu MasterClass’tan öğrendiğimiz bilgiler ışığında, profesyonel dünyada etkili dijital varlıklar oluşturacağız.