Bu MasterClass’ta öğrencilerimiz, müziğin sanatsal ve ticari boyutlarını daha yakından keşfetme ve anlama imkanına sahip oldu.
Müziğin Kapıları Çalışkanlığa Açık
Serhat Aydın: Gelişen teknoloji sayesinde artık çok çeşitli müzik prodüksiyonu, ses düzenleme ekipmanları var. Müzik, biraz da kulak işi. İyi bir kulağa yani müzik algısına sahipseniz eksiklerinizi yolda da tamamlayabiliyorsunuz. Enstrüman kullanmayı bilmeyen birisi, belki çok iyi bir söz yazarıdır ya da yüksek bir öngörüye sahiptir veya güncel sanatları çok iyi takip ediyordur. Müzik, yalnızca enstrüman değil, aynı zamanda söz yazarlığı, öngörü ve sanat takibiyle de şekillenir. Dolayısıyla enstrüman kullanmayı bilmeyen birinin çekince duyması normal, fakat bu yolda tamamlanabilecek bir durum.
Günceli Takip Ederek Başarıya Ulaşın
Serhat Aydın: İyi ürettiğiniz sürece, prodüksiyon ve reklam gücünüz olmasa bile yaptığınız parçalar tutacaktır. Başlangıçta iyi işler çıkaramayabilirsiniz, ancak üretmeye devam ettiğiniz sürece eksiklerinizi fark edip bunları tamamlayacaksınız. Dolayısıyla vazgeçmemek, pes etmemek ve eksikleri tamamlayarak yola devam etmek, er ya da geç sizi başarıya ulaştıracaktır. Üretime başladığınızda asla at gözlükleri takmayın. Mutlaka, farklı görüşlere başvurun. YouTube, Beatport, Spotify, SoundCloud gibi aktüel müzik uygulamalarını takip ederek güncel üretimleri yakalayıp çalışmaya devam ederseniz başarıya ulaşmanız zor değil.
Profilinizi Aidiyet Hissederek Oluşturun
Serhat Aydın: Sektörde sadece müzik üzerine söz yazıp başarılı olan örnekler de var söz yazdıktan sonra müzik altyapısını oluşturanlar da var. Bu, bir yönüyle tarz meselesi. İnsanın kendisini rahat hissetmesiyle ilgili bir durum. Kendinizi nasıl rahat ve huzurlu hissediyorsanız o şekilde bir yaklaşım benimsemelisiniz. Bu sayede kendi profilinizi oluşturur ait hissettiğiniz işler ortaya çıkarırsınız. Bunun tek bir doğrusu yok, çünkü müzik kreatif bir iş ve yaratıcılığınızı ortaya koymak için aidiyet hissetmeye ihtiyaç duyarsınız. O sebeple kendi tarzınız üzerinde yürüyebilirsiniz.
Bir iş veya staj başvurusu yaparken kendinizi kısaca tanıtın ve hemen öz geçmişinizi ekleyin. İlk izlenim çok kritiktir. Bu yüzden e-postanın konu başlığına dikkat edin. Net ve öz bir CV hazırlamak önemlidir. Bu kural müzik sektörü için de geçerlidir. İşte benim adım şu ve bu tür müzikle ilgileniyorum demek yeterlidir. Ardından çalışmalarınızı ekleyin. Kolay gelsin ve iyi çalışmalar dileyin. Aslında, bu kadarı yeterlidir. Ekstra veya fazla detay eklemeye gerek yoktur.
Çekinceleri Aşarak Üretmeye Devam Edin
Serhat Aydın: Dijital dünyada ürettiğiniz müziğin, şarkının yayılması ve hit olması mümkün bir olay. Bu sebeple sektöre karşı bir çekince duymayın. Altı ay gibi kısa sürede ün yakalayan isimler var. Sıfırdan başlayıp az zamanda milyonlarca dinlenmeye ulaşan insanlar var. Bu sebeple çekince duymayın, çekinceniz varsa da mutlaka yıkın. Vazgeçmeyin, çekinmeyin ve üretin.
Müzik Endüstrisinde Başarı Keşfi
Serhat Aydın rehberliğinde düzenlediğimiz MasterClass öğrencilerimize, müzik endüstrisinde başarılı olmanın anahtarlarını sundu. Aydın, müziğin sanatsal ve ticari boyutlarının birleşiminde yatan gücü anlatırken enstrüman bilgisine sahip olmayanların bile müziğin farklı yönlerini keşfedebileceğini belirtti. Serhat Aydın’ın deneyimlerinden öğrendiğimiz bu stratejiler, müzik endüstrisindeki başarı yolculuğuna rehberlik etti.