Hatem Sipahi Kimdir?
Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezun oldu. Mühendislik eğitimi sırasında fotoğrafçılık ile ilgilenmeye başladı.
Moda fotoğrafçılığı konusundaki yeteneklerini geliştirmek amacıyla İMA Moda Fotoğrafçılığı Bölümü’nü tamamladı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok ödüle layık görüldü. Bu süre zarfında “Hatem Sipahi Art Fotoğrafçılık” adını taşıyan firmasını kurdu ve halen bu firma altında hizmetlerini sürdürmekte.
WPPI, Mywed, Fearless Photo gibi önde gelen fotoğrafçılık yarışmalarında ödüller kazandı. Sanatsal vizyonunu daha da genişletmek amacıyla ressamların ve geometrinin dünyasından ilham alıyor ve fotoğrafçılığa farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
“Fotoğrafı Okutmamız Gerekiyor”
Hatem Sipahi: ‘’Altın oran kavramını duymuşsunuzdur. İki yatay ve iki dikey çizgi çizerek bir fotoğrafı dokuz eşit parçaya bölebiliriz. Objeleri bu çizgilerin kesişim noktalarına yerleştirdiğimizde, daha etkileyici ve çarpıcı fotoğraflar elde edebiliriz. Şimdi size bundan biraz daha uzaklaşıp neden fotoğrafçı olduğumuzu veya neden amatör fotoğrafçılardan farklı olduğumuzu anlatmak istiyorum. Temel sebeplerden biri, fotoğrafın anlamını net bir şekilde iletmemiz gerekiyor.
Fotoğrafçılık da benzer bir mantıkla çalışır. Bir fotoğraf çektiğimizde, hızlıca izleyiciye bir hikaye sunarız. Bu nedenle sizden beklediğim şey, bir fotoğrafı görüntüleyen kişinin, ilk bakışta yakalanan bir anlamla birkaç saniye daha fazla bağlantı kurmasını sağlamanız.
Tasarım mantığının özü, kadroda yer verdiğimiz öğeleri uyum içinde düzenlemektir. Fotoğrafı sadece göstermeyin, bir hikaye anlatmasına da izin verin. Hafızamızda kalan fotoğraflara baktığımızda, çoğunda grafiksel öğeler veya arka planda birleşen unsurlar göreceksiniz. İyi bir fotoğrafçının yeteneği, mekanı ve modeli bir araya getirebilmektir.
Fotoğrafçının psikolojik etkisi önemlidir. Benim inşaat mühendisliği geçmişim, fotoğraflarımda grafiksel öğeleri daha fazla kullanmama sebep oluyor.’’
Hatem Sipahi: ‘’Kamerayı enstrüman olarak kullanmamız gerekiyor ve bunu kamera olmadan yapmamız gerekiyor. Sadece telefonla o anı kaydedin, ekstra bir ışığa, mikrofona, kameraya veya tripota ihtiyacınız olduğunu düşünmeden. Güzel bir yer gördüğünüzde en azından Instagram’da paylaşabilmek için o fotoğrafları kesinlikle kaydedin. Bunun dışında, ışık önemli. Sağdan mı geliyor, soldan mı geliyor? Nasıl pozlandırırsınız? Her seferinde bunları düşünün. Bir toplantıya gittiğinizi hayal edin.
Daha iyi görünmek istiyorsunuz. Sırtınızdan güneş alan bir yere mi oturmalısınız, yoksa yüzünüze ışık vuran bir yere mi oturmalısınız? Herhangi bir ortamda bunu düşünerek toplantıya oturduğunuz oldu mu? Detaylar çok küçük gibi görünse de her yerde işimize yarayacaktır.’’
Fotoğrafçının Repertuarı!
Hatem Sipahi: ‘’Beynimizi güçlendirmek için yapmamız gereken en önemli şey bilgi depolamaktır. Bir sanatçının bildiği şarkılar gibi bir repertuarımız olması önemlidir. Peki, bir fotoğrafçının repertuarı nedir? İşte bu noktada görsel hafıza devreye girer. Görsel hafıza, bir fotoğrafçının çekebileceği şeylerin sınırlarını belirler. Görmemiş olduğumuz bir nesneyi veya olayı fotoğraflayamayız. Hayatımız boyunca deneyimlemediğimiz bir durumu veya olayı hayal edip onunla ilgili fotoğraf çekemeyiz. Kendimizi fotoğrafçı veya videograf olarak geliştirmek istediğimizde, bu noktayı dikkate almalıyız.
Günde Instagram’da kaç fotoğraf görüntülediğimizi biliyor musunuz? Günlük yarım saatimi Instagram’da geçiriyorsam, en az 10 bin fotoğrafa göz atıyorum demektir. Eğer fotoğrafçılık becerilerimizi geliştirmek istiyorsak, takip ettiğimiz kişileri ve repertuarımıza dahil etmemiz gereken isimleri seçim yaparken iyi düşünmeliyiz. Yeni bilgiler öğrenirken, repertuarımızı genişletmeyi hedefliyorsak, o alanda farklı isimlerle etkileşime girerek ilerlemeliyiz.’’