Etkinlik, Televizyon

Jimmy Jib Operatörü Arda Yalçın ile MasterClass!

Ayak İşleri, Mahkum, Mezarlık, Asi, Ezogelin, Yüreğine Sor, 120… gibi ses getiren yapımlarda yer alan tecrübeli isim Arda Yalçın ile “Jimmy Jib ve Operatörlüğü Tanıtımı” konulu MasterClass’ta buluştuk.

23 senedir sektörde jimmy jib operatörü olarak çalışan Arda Yalçın, mesleğe jimmy jib asistanlığı yaparak başladı. Yalçın; 3 buçuk senelik TRT, 5 senelik özel şirket deneyimlerinin ardından jimmy jib operatörü olarak serbest piyasada çalışmaya devam ediyor.

Etkinlikte, sektörde yaygın kullanımı olan Jimmy Jib’e dair tüm sorularımıza cevap bulduk.

Jimmy Jib Nedir?

Arda Yalçın: “Jimmy jib, 1987’de James Stanton isimli Amerikalının Arizona’da kurduğu bir şirketin ürünü. Bu ürünün 3 versiyonu var. İlki artık kullanılmayan, gövdesi yuvarlak olan versiyondu. İkinci, üçgen şekilli triangle versiyonu. Üçüncü, üçgen triangle pro. Pro’nun diğerinden tek farkı üzerinde delikler olması. Bu tarzda crane’ler açık havalarda rüzgardan çok etkileniyorlar. Bu deliklerle rüzgar etkisinin engellenmesi amaçlanmış. Aslında bunun için belirli tertibatlar var ancak bazen o tertibatlar yeterli olmadığından bir güncellemeye gitmişler.

Bu cihazın pek çok muadili mevcut. İsminin Jimmy Jib olmasının sebebi, imal eden kişinin verdiği isim. Bu aletlerin hepsi Jimmy Jib değildir.

2. ve 3. versiyonun 8 boyu var. Türkiye’de şu an 5 boyu mevcut. 3 çeşitten bir tanesi en uzun olan, yaklaşık 13.8 metre. O Türkiye’de yok şu anda. Bir alt modeli 6.10 metre, o da herkeste yok. Diğer 2 tanesi de birinci ve ikinci boyların güncellemeleri. Biz Türkiye’de, daha kolay iletişim kurmak için mesleki jargon ile boyutları buçukta söylüyoruz ama birebir buçukta değiller. Tam boyut merak eden arkadaşlarımız ürünün web sitesinden bilgi edinebilirler. Ancak sektörde bu söylemle kullanıyoruz.”

Jimmy Jib Nasıl Çalışır?

Arda Yalçın: “Jimmy Jib, önüne istediğimiz herhangi bir kamerayı; film kamerası, broadcast kamera, hatta fotoğraf makinesi olarak tabir edilen Canon veya Sony’nin video çeken kameraları olabilir, bağlanarak hareketli bir şekilde, projeye hizmet edecek görüntüleri almamızı sağlıyor.

Altında 3 ya da 4 tekerli seçenekleri bulunan bir dolly’si var. Tripodu standart, üstünde de vinç var.

Servo motorla çalışıyor. Servo motorlar; çok istikrarlı motorlardır. Komutlarımızı iyi alabilirler. Verdiğimiz komutlar pan ve tilt olmak üzere 2 akslı olur. İstek üzerine 3. aks da eklenebilir. Üretici firmanın 2 tane dutch roll head dedikleri ayrı bir ekipmanı var. Bu alette 120 derece ve 360 derece kullanım sağlayan dutch roll head’i var .Bu ekipmanı ekstra alıyor ve kullanmak istediğiniz yerde kullanıyorsunuz.


Jimmy Jib Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Arda Yalçın: “Yüreğine Sor sinema filminden örnek sahneler izledik ve bu cihazın neler yapabileceğini örnek sahnelerle anlattım. Sektörün kabul edilebilir şikeleri vardır, onlardan bahsettik. Mesela, oturuş noktaları. Bu aletin özelliği, ark yapması. Sabit bir çubuğu bir ucundan tutup sağa sola 180 derece hareket ettirdiğimizde yarım daire yapar, o yarım daireye ark diyoruz. Arkı engellemek isterseniz de cihazın altına ray tekerlekleri koyuyorsunuz ve kamufle hatta bazı yerlerde de yok edebiliyorsunuz.

Sökülüp takılabiliyor, hafif ve istediğiniz yere istediğiniz şekilde, insan gücüyle de çok çabuk taşıyıp kurabiliyorsunuz. Portatif olması prodüksiyon açısından zaman kazandırıyor. Derste ağırlıklarını, cihazın nasıl sökülüp takıldığını da gösterdim, sorularını cevapladım.”

Acunmedya Akademi Öğrencilerine Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Arda Yalçın: “Ne yapabilirim, ne yapmak için kendimi zorlayabilirim, ne yapmak için azimle çalışırım, sorularının cevaplarını bulup, bir hedef belirleyip o hedef doğrultusunda hedef noktasına yürümek lazım. Sektör adil değil; yeni girenler departman, sektör anlamında yaşayacakları sıkıntıları göğüsleyebilirlersebaşarılı olurlar. Pes ederlerse ne yazık ki bir yerlere gelmeleri çok zor. Mücadele etmeleri lazım.”