Yusuf Zeren, fonksiyonel programlamanın FrontEnd ve mobil dünyasını nasıl değiştirdiğini anlattı.
React Native, tek bir kod tabanı kullanarak iOS ve Android için mobil uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştıran bir çerçevedir. Bu sayede hem zaman hem de kaynak maliyetlerinden tasarruf edilirken, kullanıcı dostu ve yüksek performanslı uygulamalar oluşturulabilir.
Mobil uygulama geliştirmek için aynı kod tabanını kullanarak çalışan çerçeve, JavaScript ve React teknolojilerini kullanır.
Yusuf Zeren Kimdir?
Yusuf Zeren: “Bir bankada yazılımcı olarak çalışırken start-up’larda ve çeşitli şirketlerde web ve mobil app’ler geliştiren bir yazılımcı oldum.
Kariyerime Database tarafında başladım. Postgresql ve Oracle üzerine yoğunlaştım. Daha sonra UI tarafına yönelmek istedim. O zamanlar fonksiyonel programlamanın da ne olduğunu bilmiyordum ancak React’ta deklaratif UI hoşuma gitti. Mobil uygulama konusunda kendimi eksik hissediyordum. Reactive’i denemek istedim. Türkiye’de React Native yazan insanlar olduğunu bilmiyordum. Bu kişilerle iletişim kurunca iş teklifleri almaya başladım.
İnsanlar sizi içerik oluşturdukça tanır. İçerik üretmenin ne kadar önemli olduğunun kanıtıyım.’’
Yusuf Zeren: “React’ın, FrontEnd dünyasına girmesinden sonra fonksiyonel programlama ile ilerleme başladı. Bu trendden mobil dünyadaki IOS ve Android de etkilendi. Konseptin öncüsü React oldu. Flutter, IOS’un çıkardığı Swift UI, Android’in çıkardığı Jetpack compose fonksiyonel programlama ile uygulamaları geliştirmeye başladı. Trend bu şekilde geliştiği için fonksiyonel programlamanın önemi arttı.’’
Mobil Uygulamalarda Programlama Tercihi Neye Göre Yapılmalı?
Yusuf Zeren: “Mobil uygulama geliştirirken React Native mi, Flutter mı, native mi yazmalıyım diye çok soru alıyorum. Buradaki önemli nokta, dilden ziyade fonksiyonel programlamanın mantığını, işleyişini ve belli başlı prensiplerini anlamaya çalışmak. Web ve Javascript’in gücüyle React Native’in güzel bir tercih olduğunu düşünüyorum. React Native ya da Swift UI ile yazabilirsiniz. Hepsi fonksiyonel programlama. Biriyle çalışabilenin diğeriyle de çalışabileceğine inanıyorum. Dilleri birbirine çok benziyor ve Deklaratif UI FrontEnd de işleri oldukça kolaylaştırıyor.’’
Yazılım Öğrencilerimize Önerileriniz Nelerdir?
Yusuf Zeren: “Yazılımcı olarak sadece kod yazmak zorundaymışım gibi çalışıyordum. Ancak FrontEnd dünyasına geçtikten sonra çok az çalıştığımı hissettim. Keyif aldığınız işi yapın. Mesela benim gibi animasyon yapmak istiyorsanız UI tarafına yönelin. İşinizi sahiplenin. Yazılımcı olacaksanız yaptığınız uygulamanın business tarafını öğrenmek sizi diğer rakiplerinizden ayıracak.
Ayrıca sadece teknik konularda değil iletişim ve takım çalışmasında da kendinizi geliştirmelisiniz.”